sunnuntai 11. elokuuta 2013

Hyönteispyydys

Valitin alkukesästä, että meillä oli normaalia enemmän ampiaisia. Ei ole enää, vaikka emme ole hävittäneet yhtään pesää (kun ei ole löytynyt). En tiedä, mihin ampiaiset ovat kadonneet; tähän aikaan vuodesta niistä on yleensä eniten kiusaa. Sen sijaan meillä on pilvin pimein kukkakärpäsiä. Tämä vuosi on sikäli todella erilainen kuin edelliset.

Meillä roikkuu muutama tällainen ampiaisansa kriittisissä paikoissa puutarhassa. On niitä kyllä ollut menneinä vuosinakin, eivätkä ne ole silloin vähentäneet ampiaisia näin jyrkästi, koska ampiaiset ovat lisääntyneet nopeammin kuin ansat ovat keränneet niitä. Joku muu on nyt ollut asialla. Ansassa ei tänä vuonna edes ole ampiaisia, koska niitä ei nyt vaan ole.


Tähänkin ansaan näyttää menneen lähinnä kärpäsiä. Suosittelen tällaista häkkyrää huussin nurkalle, jos lukijoiden joukossa on huussi-ihmisiä. Kärpäsille myydään omaa erillistä pyydystä, mutta ne eivät ilmeisesti osaa lukea kovin hyvin ja menevät siksi myös ampiaispyydykseen ihan samalla innolla.

Pyydys on rakenteeltaan yksinkertainen: korkillinen muovipönttö, jossa on sivuissa reiät. Reikien välissä on muoviputki, jossa pari reikää alas pönttöön. Kun putki on tumma ja pönttö läpinäkyvä, yleensä valoa kohti lentävät öttiäiset eivät helposti löydä ulos. Pöntön pohjalla on vastustamatonta nestettä, jota saa ostaa puutarhakaupasta, mutta jota voi myös tehdä itse vedestä, omenaviinietikasta, hunajasta ja parista tipasta astianpesuainetta (pintajännityksen pienentämiseksi, jotta ötökät hukkuisivat helpommin). Pöntönkin voi toki tehdä itse vaikka limsapullosta, ja netistä löytyy nikkarointiohjeita.

Pönttö ei haise pahalle, vaikka se olisi täynnä raatoja. Se kannattaa tyhjentää silloin tällöin, viimeistään silloin kun nesteessä on ampiaisia / kärpäsiä niin paljon, ettei siihen enää mahdu hukkumaan. Mielellään tietysti vähän ennenkin.

Jos pyydyksessä on ampiaisia, se kannattaa tyhjentää astiaan, jossa on saippuavettä. Näin hengissä olevat ampiaiset eivät pääse lennähtämään pöntöstä ja pistämään tyhjentäjää.

Meillä on ollut näitä käytössä usean vuoden ajan. Niihin ei yleensä mene hyttysiä, kimalaisia eikä perhosia. Pari mehiläistä on mennyt satimeen, luultavasti ihan vahingossa. Houkutusneste kun tuoksuu käyneelle omenalle, se ei erityisemmin vedä puoleensa medenkerääjiä.

Ansa on myrkytön eikä syö sähköä.MUOKS: Katso tästä aiheesta myös Ampiaisdilemma.7 kommenttia:

 1. Toisaalta hyvä, etteivät ampparit vaivaa, mutta luonnon kannalta huono juttu, jos ovat kokonaan kadonneet.

  meilläkin on ollut piha aivan täynnä kukkakärpäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan.
   Jos luonnolla tässä tarkoitat pölyttäjiä, niin näyttäisi siltä, että meillä on omena- ja marjasadosta päätellen pölyttäjiä kyllä riittänyt ilman ampiaisiakin.

   Tosin alkukesästä niitä parveili aika paljon grillillä(kin). Kimalaisia ja mehiläisiä pörrää yhä grillin organopenkissä.

   t. alakerran isäntä

   Poista
 2. Tollast tartteeki kokeilla.
  Meil on sellain pyydys ku kaupas näkee liha ja kalaosastoilla. Kaamee ZAPPP kuuluu kun se öttiäisen tappaa. V on tavattoman allerkinen kaikille pistoille, siks ansatki tarttee olla hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on niitä sähköansoja ollut. Osa houkuttelee ötököitä hiilidioksidilla, ja niihin menee sitten lähinnä hyttysiä. Osa houkuttelee valolla, niihin menee kärpäsiä ja muitakin, aika paljon yöperhosia, koska ansa toimii tietysti parhaiten yöllä tai hämärässä paikassa. Nuo hajulla houkuttelevat ansat ovat erityisen hyviä ampiaisille, luullakseni.

   Poista
 3. No jo on älyvapaata touhua, tuhota nyt luonnon pölyttäjiä, joista ei ole mitään harmia kun ei niitä häiritse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi.

   http://keskener.blogspot.fi/2013/05/ampiaisdilemma.html

   Ansaan meni lähinnä kärpäsiä, kun ampiaisia ei ollut. Koska houkutinaine ei tuoksu kukkaselta, se ei erityisesti houkuttele pölyttäjiä.

   Poista
 4. Meillä lähtee just kokeiluun omatekoiset ansat. 4 pistosta tänä loppu kesänä, pieniä lapsia ja yksi luultavasti allergikko. Ei kiitos. Täällä maalla on muitakin paikkoja näille raitaperseille. Muuttakoot naapuriin.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...