torstai 8. elokuuta 2013

Kaikki kasvaa vaan

On koittanut se aika vuodesta, jolloin naapurin vanhaisäntä kokeilee leikkuupuimurin käynnistämistä. Sitten tulee korjausmies makaamaan sen alle ja vasaroimaan. Naapurin vanhaisäntä kävelee ympyröitä vieressä. Kun leikkuupuimurin käynnistää konehallissa, siitä kuuluu hienot jytinät makuuhuoneeseeni, jonka ikkuna lenkottaa aamuyöllä auki siihen suuntaan.

Päiväksi suljen visusti ikkunan ja vedän pimennysverhon eteen. Yläkerran asunnossa paistuu muuten taas iltasella.

Leikkuupuimurin murina ei häiritse untani. Toki minä siihen herään, mutta aamuisin uneni on erityisen makeaa. Se on ainoa aika, jolloin nukkuminen on helppoa. Käännän kylkeä ja siunaan maanviljelijöitä, jotka oikean hetken koittaessa raatavat vuorokauden ympäri, jotta minulla riittäisi leipää ensi talvenakin.

kohta korjuukypsää

Tuleentunut pelto tuoksuu hyvälle. Tämä on mukava aika vuodesta.

salkopapu Blauhilde

Salkopavulle ei tahdo salko riittää. Kiipeilen pätkimään sitä latvasta, jottei siitä tule taas valtavaa takkua, josta ei löydä salkoa eikä papuja.

Se kukkii!Viiniköynnöstä ei ole leikattu moneen vuoteen. Siitä se tykkää ja kiipeää lonkeroillaan koivuun useasta kohtaa. Satoakin näyttäisi tulevan, vaikka viimevuotiseen verrattuna maltillisesti. Rypäleet jäävät pieniksi ja happamiksi näissä olosuhteissa, mutta maistelemme niitä silti. Happamiahan muutkin marjat ovat täällä, niin kuin myös luumut, kirsikat, omenat ja kaikki, etelän ihmeisiin verrattuina.


Poikkesin isän luona. Isällä on kasvihuone ja isompi kasvimaa kuin minulla. Sain tuliaisia. Olisikohan kasvihuone kiva vai olisiko siitä liikaa työtä? Oikeiden tomaattien syöminen ainakin on kivaa! Ehkä joskus tulevaisuudessa voisi alkaa haaveilla kasvihuoneesta. Eläkkeellä?

kehäkukka ja kärpänen

Meillä on nyt erittäin paljon kukkakärpäsiä. En ole koskaan ennen nähnyt tällaisia kukkakärpäspilviä. Voisiko se johtua samettikukista, joita kasvatan nyt ensimmäistä kertaa, vai lieneekö tämä joku yleisempi ilmiö? Samettikukissa ne ainakin näyttävät viihtyvän. Kukkakärpäset tunkevat myös käsille istumaan ja maistelevat ihoa pikku kärsillään. Vähän ne kutittavat, mutta ei niistä muuten suurta riesaa ole. Tapahtuuko tämä vain meille vai ovatko kukkakärpäset vallanneet teidänkin ilmatilanne?

6 kommenttia:

 1. Kukkakärpäsiä ei ole näkynyt kuin ihan muutama tänne eksynyt.

  Kasvihuoneesta voin kertoa, että kun muutimme tänne (siis 24v sitten) hommattiin (mies rakensi vanhoista ikkunoista yms) kasvihuone. Oli sitä suurta alkuinnostuksen aikaa. Toki siitä oli iloa ja sai satoa paljon aikaisemmin kuin muuten. Noin 15 vuotta pidin sitä. Sitten alkoi työmäärä tuntua liian suurelta. Multa oli aina vaihdettava ja kasvien paikat tarkasti mietittävä. Meillä oli avattavat ikkunat katossa, ja siksi alkukesä varsinkin oli tiiviisti sitä hoidettava, etteivät kasvit läkähtyneet. Nykyisin on varmaan automaatteja jne.
  Nyt kasvikuoneen ikkunoista osa on keväisin lavojen (=kohopenkki ja lankkureunat) kattona, se aikaistaa satoa. Muutenkaan meillä ei enää pyritä omavaraisuuteen. Muistelen, että ensimmäiset vuodet perunoitakin kasvoi niin, että maakellarimme laarista riitti pitkälle kevääseen.

  Kaikkeahan on mukava kokeilla, tekee niin kauan kun intoa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä automaatti-ikkunoita ja vaikka kastelijoitakin, mutta saattaa kasvihuone silti olla aika työläs. Tomaattien takia se minua lähinnä houkuttaa, lisätyöt eivät sillä lailla kiinnosta. Kallishan se on, jos kaupasta ostaa. On nyt muuta rakennettavaa listalla ennen sitä.

   Poista
 2. Kukkakärpäsii meilkii on ihan hemmetisti.
  Ei eläkkeel mitää kasvihuonetta ehi hoitaan. Ku on päivä millon kykenee jotain tehä, on muita 'tärkeempii' hommii tiedos. ;DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se niin olla että jos ei nyt jaksa, ei jaksa sittenkään.

   Onko teillä kukkakärpäsiä enemmän kuin yleensä?

   Poista
  2. On, selkeesti enemmän ku vuos sitte. Oisko 4-5 x enempi, suunnillee.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...