maanantai 26. elokuuta 2013

Tahdon tietää, mitä syön

Muistatte varmaan, miten keväällä pari suurta suomalaista rehufirmaa siirtyi vähin äänin käyttämään geenimuunneltua soijaa eläinten rehuissa. Tuttujen rehumerkkien koostumusta muutettiin, eikä siitä paljon kuluttajille huudeltu. Raision viestintäpäällikkö Heidi Hirvonen lausui tuolloin, että vastuu on nyt kuluttajalla. Jokainen voi itse päättää, haluaako maksaa enemmän lihasta, jota ei ole ruokittu geenimuunnellulla rehulla.

Kuluttajan on melko vaikea valita puhdasta ruokaa, koska Suomessa ei mikään laki velvoita merkitsemään lihapakkaukseen, että sen tuotannossa on käytetty geenimuunneltua rehua. Arvatako pitäisi? Kaikki lihan tuottajatkaan eivät välttämättä ole huomanneet, että heidän kauan käyttämänsä rehu on muuttunut geenimuunnelluksi.

Pakkausmerkintöjen parantamiseksi on tehty lakialoite, joka on otettava eduskunnan käsittelyyn, jos yli 50 000 kansalaista kannattaa sitä. Nyt allekirjoituksia on viiden ja kuuden tuhannen välillä. Aloitteen sisältö on: "Geenimuunnellun rehun, muun raaka-aineen tai valmistusmateriaalin käyttäminen missä tahansa tuotteen valmistusvaiheessa tulee ilmoittaa kuluttajalle selkeällä merkinnällä lopputuotteessa." Aloitetta voi käydä kannattamassa kansalaisaloite.fi-sivustolla.

Aloitteen perusteluna tosin mainitaan hieman kummallisesti vain: "Eläinkokeilla tehdyt tutkimukset osoittavat geenimuunneltujen tuotteiden aiheuttavan syöpää sekä muita sairauksia. Kuluttajilla on oltava valinnanvapaus olla syömättä tuotteita, joiden epäilee olevan terveydelleen haitallisia". Henkilökohtaisesti olen enemmän huolissani gm-tuotteiden ympäristövaikutuksista kuin terveyshaitoista tai makuvirheistä. Geenimanipuloituja kasveja ei silti tietenkään olisi pitänyt päästää markkinoille eikä luontoon leviämään, ennen kuin myös niiden terveysvaikutukset on luotettavasti tutkittu. Myös kaiken siemenkaupan keskittyminen yksiin käsiin tekee tilanteesta kestämättömän maailman pienviljelijöille, miksei isommillekin. Vaikka perustelut ovat hieman yksipuoliset, aloite on kuitenkin minusta ehdottomasti kannatettava.

Nyt on hitaimmallekin meistä paljastunut, että isoveli valvoo verkkoviestintäämme. Ameriikanmailta saa aina muutaman katselijan, kun muistaa mainita avainsanoja kuten GMO, Monsanto tai vaikka terrorismi. Mutta haitanneeko tuo mitään. Vielä ei sivustoja suljeta moisen takia, ainakaan täällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...