torstai 27. kesäkuuta 2013

Onko meitä petetty?

Kauhea epäilys on alkanut kalvaa mieliämme: onko uusi vauvaomenapuumme ollenkaan Valkea Kuulas? Sellaisena hänet meille myytiin, eikä meillä ole millekään muulle omenapuulle tarvetta. Meillähän on omenapuita aivan liikaa. Mutta jotenkin tuntuu siltä, että rintamamiestalon pihalla on oltava edes yksi Valkea Kuulas, ja koska molemmat vanhat kuulaamme ovat jo saattohoidossa, istutimme joitakin aikoja sitten tuon uuden tulokkaan puutarhaamme.

Nyt vaavi teki valtavasti omenanalkuja. Meistä hän on aivan liian nuori sellaiseen vielä. Poistin suurimman osan raakileista. Tarkoitus oli jättää yksi omena, mutta tänään havaitsin puussa vielä kolme lisää.

puusta poistetut raakileet

Raakileet herättivät epäilymme. Omena-asiantuntijaa ei ollut saapuvilla, enkä ole kuukkeloimallakaan löytänyt vastausta kysymykseen: voiko Valkean Kuulaan raakile olla punainen?

Tämä jäi.

Kaikissa netistä löytämissäni kuvissa joko puut ovat kukassa tai omenat jo täysikokoisia. Käännyn siis tässä asiassa luottavaisesti teidän puoleenne, valistuneet lukijat! Voiko puumme olla Valkea Kuulas, vaikka hän tekee punertavia omenanalkuja, vai onko meitä petetty?

Ja jos on petetty, mitä tehdä? Kaivammeko vauvapuun ylös ja haketamme? Koitammeko siirtää hänet kaverin pihaan? Annammeko olla paikoillaan, koska olemme jo häneen melko lailla kiintyneet? Ja ennen kaikkea, jos hän ei ole Valkea Kuulas, kuka hän sitten on? Siihen antanee loppukesä jo vihjettä. Hänellähän on neljä omenaa kypsymässä.


... ellei niille käy huonosti ennen elokuuta. Joku kehrääjäkoi on käynyt arvioimassa omenapuitamme vähän sieltä ja täältä. Pikkupuussa ei ole näkynyt toukkia eikä seittejä, ja siitä ne olisi suhteellisen helppo poistaakin. Tuolta isojen puiden latvuksista näitä ei taida saada pois millään. Mutta ehkäpä linnut syövät ne. toivokaamme!


7 kommenttia:

 1. Jopas pistit kysymyksen...ei harmainta aavistusta...:)

  VastaaPoista
 2. Meillä on pihassa valkeakuulas, ja jos en nyt aivan väärin muista, niin kyllä ne omenat pienenä hyvinkin saattais olla punertavia. Itse asiassa kysyin vielä mieheltäkin, ja kyllä, näin on asia. Joten ole huoletta, kyllä sulla on siellä ihan just se omenapuu mitä tahdoitkin olevan. =)

  Mutta miksi sä otit noi raakileet pois??? Meidän puussa ei näytä olevan montaakaan omppua tulossa tänä vuonna. Viime vuonna oli niin että hyvä kun oksat kesti. Meillä ei vaan tahdo olla niille mitään käyttöä, joten kauheesti heitin vaan sit pois. Jos se siitä meille suuttui ja nyt ei anna sit satoa ollenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huojentava tieto, kiitos! :)

   Otin raakileet pois, että puu keskittyisi vielä oksien kasvattamiseen. Hän on ihan pikkuinen.

   Viime vuonna meilläkin tuli niin paljon omppuja, että ajettiin niitä peräkärrykaupalla kaatopaikalle ja takanurkkiin jäivät mätänemään soseeksi puiden alle. Eikä kaikki oksat kestäneet. Tänä vuonna puut pitävät lepotaukoa ja tekevät kohtuullisemmin satoa, mutta ei noita muutamaa vaavipuun omenaa tarvita, meillä on omppupuita paljon.

   Poista
 3. Muistikuva lapsuudesta on, että raakileet olivat ihan eri näköisiä kuin itse kypsä omena sitten myöhemmin. Mummillani oli useampi valkea kuula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli sellainen lapsuudenkodissani, mutta ei minulla ole raakileista (eikä monesta muustakaan asiasta) mitään muistikuvaa. Ehkä kirjailijat katsovat ympäristöään tarkemmin?

   Poista
 4. Kysäisin mieheltäni, joka on varsinainen omenapuu-harrastaja. hän totesi, että voihan niissä raakileissa joskus olla värien geenivaihtelua. Sitten kävin tutkailemassa kahden valkeakuulas-puumme raakileet. Ne olivat kyllä kaikki mitkä näkyivät (puut ovat jo isoja) kauniin vaalean vihreitä. Siis en osaa varmasti sanoa mikä on totuus, sorry;)

  VastaaPoista
 5. No voihan sukka! Kyllä minua nyt vähän jännittää, vaikka täällä jo rauhoiteltiinkin. Onneksi puuhun jäi ne neljä omenaa, että voimme todeta tilanteen loppukesällä!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...