keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Pönttöbongaus

Tiedätkö, keitä teillä asuu? No etpä tietenkään, kuka kaikkia tonttinsa hyönteisiä tuntee niin henkilökohtaisesti. Itse en ole varma edes tämän pihan linnuista ja nisäkkäistä. Asuuko meillä kärppä vai lumikko? Ja missä tarkalleen ottaen sen pesä on? Entäs kaikki hiiret ja myyrät? Lintujen pesiä on ihan turha yrittää tähyillä puiden latvoista ja tiheikköjen kätköistä, ja sehän heillä varmaan on ollut tarkoituksenakin.

Mutta linnunpönttöjä on rajallinen määrä, ja pienellä miettimisellä pystyn hahmottamaan, missä ne sijaitsevat. Keitä niissä asuu?

Bird Life Suomi järjestää ensi viikonloppuna 8.-9.6.2013 pönttöbongaustapahtuman. Kaikkia Suomen mattimeikäläisiä pyydetään kertomaan nettilomakkeella tai postikortilla, mitä lintuja heidän tarkkailemissaan pöntöissä tänä vuonna pesii tai on pesinyt. Kyseessä ei ole kilpailu, mutta palkinnot näyttivät minusta aika hyviltä. Ilmoituksia havainnoista odotetaan 16.6. asti. Ajattelin osallistua.

Kuka lähtee?
Kuka tulee?
Asetuin tässä tarkoituksessa miellyttävään varjoon lepotuolin, kameran ja mehulasin kanssa. Alakerran isäntä tiedusteli onnittelevaan sävyyn, olinko jo ehtinyt tehdä puutarhassa ne välttämättömät tää-on-pakko-hoitaa-heti-ressi-ressi -hommat, joista olin maininnut. Arvokkaasti ilmoitin tarkkailevani luontoa. Se on velvollisuuteni tiedeyhteisöä kohtaan. Alakerran isäntä ymmärsi heti ja sanoi ihailevansa minua suuresti, kun teen palveluksen tieteelle oman puutarhani uhraten. Hän ei ollut odottanut minulta vähempää.

Vauhdilla sisään...

... ja vauhdilla ulos.

biojätepaketti nokassa

Puh, kaksi pönttöä selvitetty: molemmissa talitiaisperhe. (Kuvat ovat kaikki samasta pöntöstä.) Kolmas pönttö on tyhjä. Siitä oli aiemmin ankara kiista sinitiaisen ja kirjosiepon kesken; mahdollisesti kumpikin onnistui estämään toisen pesinnän. Nyt enää ne loput pöntöt. Ehkä raporttini valmistuu viikonloppuun mennessä. Ja ensi viikollahan ehtii vielä täydentää.


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Kannatti siis uhrata pitkiä työtunteja luonnon havainnointiin :)

   Poista
 2. Tipeillä on nyt kiire poikasten kanssa:)

  Nämä seurannat ovat tärkeitä. Ilman harrastajia jäisi moni asia lintujen elämästä tietämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ne myös aktivoivat kansalaisia. En oikeasti tietänyt, keitä kauimmaisissa pöntöissä pesii. Ollut muka niin kiire, ettei ehdi siksi ruokintavälin ajaksi (= tällä hetkellä minuutti) jäädä odottamaan, kuka tuo toukkaa pönttöön.

   Vai onko aktivointi nyt oikea sana. Lintujen tarkkailu saattaa ulkopuolisesta erehdyttävästi muistuttaa joutilaisuutta :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...