tiistai 25. kesäkuuta 2013

Etanat valkosipulivoissa

Lukija Turusta toimitti minulle lehtokotiloreseptin, joka on julkaistu Turun Sanomien puutarhaliitteessä 2.4.2013.

Turun Sanomien mukaan Suomessa elää noin 80 erilaista kotiloetanaa, joista ehdottomasti herkullisin on lehtokotilo.

lehtokotilo

Resepti menee näin: Lehtokotilot poimitaan puhtaaseen astiaan. Kotiloita pidetään kaksi viikkoa dieetillä. Niitä voi sinä aikana ruokkia salaatilla, vehnäjauhoilla tai leseillä. Tarhausaikana niitä suihkutellaan päivittäin.

Kuvittelisin, että astiassa on hyvä olla ilmareiällinen kansi. Verkkokansi voisi toimia, suihkuttelu onnistuisi sen läpi. Mikäli yhtään lehtokotiloita tunnen, niille täytyisi varmaan vaihtaa puhtaat leseet vähintään kerran päivässä, ovat kovia sontimaan.

Lopuksi kotiloiden suoli puhdistetaan kahden päivän täyspaastolla.

Lehtokotilot tapetaan nopeasti pudottamalla ne kiehuvaan veteen. Tässä kai menetellään kuten rapujenkin kanssa: vain vähän kotiloita kerrallaan, ettei vesi missään vaiheessa lakkaa kiehumasta.  Emmehän halua syyllistyä eläinrääkkäykseen. Etananliha kaivetaan kuoresta esimerkiksi coctail-tikun avulla ja keitetään tunnin ajan lihaliemi-valkoviini-vedessä. Lopuksi etanat paistetaan etanapannussa valkosipulivoin kera 250 asteessa 5-10 minuutin ajan.

Turun Sanomat suosittelee: "Todellista lähiruokaa ja slow foodia." Maku on kuulemma vaivan arvoinen.

Sen jälkeen kun muutimme tänne kotiloparatiisiin, en ole syönyt yhtään etanaa. Ajatuskin ilskottaa. Mutta tarpeen tullen tontillamme olisi kyllä eläinproteiinia riittävästi  meille ja muillekin. Olisi ekologista. Pitänee asennoitua uudestaan. Söinhän minä etanoita ennenkin, kun joku toinen oli ne valmistanut. Ravintolan etanat tosin ovat ainakin tuplaten isompia kuin lehtokotilot. Lehtokotiloita tarvitaan siis annokseen enemmän, mutta se ei ole ongelma. Niitä riittää, ja ne on helppo saada kiinni. Metsästyskorttiakaan ei tarvita.

Vaan kukahan sen on kokeillut, että juuri tämä kotilolaji on Suomen herkullisin? Ettei olisi toimittaja päästään keksinyt?

Kyllä tässä vielä hieman joutuu itseään vakuuttelemaan, ennen kuin tuohon puuhaan ryhtyy.

---------------------------------------------------------

Tervetuloa lukemaan jorinoita keskeneräisestä elämästä, tättähäärä ja sesse!



5 kommenttia:

  1. joo...luin tuon jutun Turun Sanomista...enkä kyllä aio kokeilla...:)

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut samasta aiheesta aiemmin jostakin muusta lehdestä. Uskon kyllä, että niistä saisi maukasta herkkua.

    VastaaPoista
  3. Kyllä minäkin periaatteessa sen uskon, mutta käytännön kokeiluun tarvitaan lisää suostuttelua tai kovempi nälkä.

    VastaaPoista
  4. Testattu on :)
    http://makustelijat.blogspot.fi/2013/08/kivieramaasta-lautaselle-lehtokotilosta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Havainnollinen ja kaikin puolin täydellinen kuvakertomus reseptistä käytännössä. Käykää lukemassa, hyvät ihmiset!

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...