lauantai 30. maaliskuuta 2013

Lihakanit siirtohäkissä

Meillä on kesäaikaan pidetty kaneja verkkopohjaisissa häkeissä, joita siirretään päivittäin nurmikolla uuteen, mehevään kohtaan. Edellisen päivän häkinalunen haravoidaan kompostiaumaan, mutta ainahan muutama papana jää myös nurmikkoa lannoittamaan.

Häkit ovat vähän yli kaksi metriä pitkiä ja 80-90 senttiä leveitä. Olemme vuosien mittaan tehneet parannuksia häkkimalleihin, ja uusimmat alkavat meistä olla aika hyviä.

Tässä mahtuu vähän juoksemaan.
Pohja on suurisilmäisempää verkkoa kuin seinät, jotta ruohoon pääsee hyvin hampaiksi. Tiineenä olevat naaraat kaivelevat pieniä koloja maahan verkon läpi, koska heitä haluttaa kovasti kaivaa, mutta kunnon tunnelia siihen ei saa tehtyä. Seinäverkon silmäkokoa on jouduttu pienentämään varhaisista malleista, sillä kaninpoikaset pusertautuvat läpi uskomattoman pienistä rei'istä. Ne myös kiipeävät verkkoa pitkin, joten tiheän verkon pitää jatkua ylös asti. Verkko on (toivottavasti) kanin- ja ketunkestävää; esimerkiksi kanaverkosta kani tulee halutessaan läpi.

Osaisin mäkin hypätä tonne ylös!
Häkin katto on vesivaneria. Se suojaa sateelta ja paahteelta ja tuo turvallisen tunteen: olemme piilossa kaikelta, mikä voi hyökätä ylhäältä.

Häkin toisessa päässä on kirjahyllyä muistuttava kiinteä koppiosa.
Kani on ennen muuta saaliseläin. Se säikkyy äkillisiä liikkeitä ja ääniä. Kani tarvitsee turvallisen pakopaikan, jonne rynnätä, kun pelästyy. Pakopaikassa on kuitenkin oltava takaovi. Muutenhan se on ansa.

Tässä onnistuimme mielestäni hyvin peittämällä alahyllyn keskikohdan levyllä. Syntyi kaksiovinen piilopaikka. Ei enää pahvilaatikoita!


Kani haluaa olla toisten kanien seurassa, mutta on hyvä jos halutessaan pääsee myös rauhaan. Korkealla olevat tähystelypaikat ovat hyvin suosittuja. Takaseinän ylähylly olisi vielä parempi, jos sen sivussa olisi ikkuna. Paras paikka on ehdottomasti heinähäkin katolla.Heinähäkit on tehty taivuttamalla 90-senttinen kompostikehikon pala V:n malliseksi ja punomalla sivut umpeen rautalangalla. Siihen tarvitaan katto näköalatasanteeksi ja jotteivät kanit mene sisään heinähäkkiin. Siellä ne sotkisivat heinät ja voisivat juuttua kiinni jaloistaan. Heinähäkin katto on sikavaneria (sitä ei nakerreta niin mielellään) ja saranoitu toisesta reunasta kolmella nippusiteellä tai rautalangan pätkällä.

On ihanaa nukkua yhdessä, ja hylly on siihenkin sopiva paikka.

Siirrettävän häkin huonoja puolia: Se ei voi olla kovin iso, muuten sitä ei pysty siirtämään eikä sijoittamaan. Nurmikon pitäisi olla suhteellisen tasaista (meillä ei ole). Jos häkin reunan parkkeeraa epähuomiossa kuopan kohdalle, kärppä voi tulla reunan alta ja harvan pohjaverkon läpi helposti sisään. Maanalaisia muurahaispesiä on joskus vaikea havaita häkkiä siirrettäessä. Jos sataa, häkki joko siirretään märkään kohtaan tai jätetään siirtämättä. Ruoho ei saa olla liian pitkää (menee länään häkin alla) eikä liian lyhyttä. Useiden häkkien siirtäminen vie aikaa ja on melko työlästä. Siihen tarvitaan mieluiten kaksi ihmistä. Vaikka häkkejä siirretään päivittäin, kaneille täytyy lisäksi tuoda paljonkin rehua. Loistartunnan riski on siirtohäkeissä suurempi kuin kiinteissä, koska muut eläimet ovat oleskelleet nurmikolla.

On hankalaa sijoittaa siirtohäkkiin sellainen poikimispesä, joka olisi kanin mielestä hyvä. Pesän kannattaisi olla häkin lattiatason alapuolella, mikä on siirtohäkissä vaikea toteuttaa.

Uskon lisäksi, että kani paikkauskollisena eläimenä arvostaisi paikallaan pysyvää kotia.

Muun muassa näistä syistä johtuen siirrymme luultavasti kiinteään kanilaan, kun olemme ensin pitäneet vuoden tauon koko kasvatuspuuhasta. Siirtohäkit jäävät sesonkihuippujen varalle, kun kanilassa tulee liian ahdasta.

Tässä nopeassa pintaraapaisussa jäi paljon asiaa sanomatta. Jos herää kysymyksiä, vastailen mielelläni.

8 kommenttia:

 1. Vekkuleita nuo kanit. Itsekkin olen vähän miettinyt, että jonakin kesänä voisi ottaa. Mutta nyt on tämä kanatouhua tässä päälimmäinen :)
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva yllätys nähdä sinun naamasi tuolla "jäsenten" joukossa! Tervetuloa ihan virallisesti! Meillähän menee nämä suunnitelmat kivasti ristiin :)

   Poista
 2. Kiva, että kerroit noin seikkaperäisesti häkeistä. Meillä on kiinteä suurehko häkki emokanille (meillä on vain yksi, kun tää on vähän opettelua vielä) ja isipupu on sellaisessa eläinkaupan kanihäkissä. Ensi kesänä joudumme purkamaan emokanin (ja tulevien poikasten)häkin remontin tieltä, joten jotain tuon suuntaista joudumme ehkä väsäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä voi saada rakennuspiirustukset :). Varoitan kuitenkin, että systeemi on työläs. Yksinään noita on hankala siirrellä, vaikka meillä on tarkoitusta varten rakennettu lavetti. Eikä yksi häkki kauan riitä emolle ja poikueelle, vaan kohta niitä pitää ruveta erottelemaan, ja tarvitaan ainakin kolme häkkiä...

   Poista
 3. Meilläkin lihakanit hiukan suunnitelmissa jossain vaiheessa ja kiva lukea näitä vinkkejä. :) Täytyy vaan pistää muistiin vastaisen varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Kysyäkin saa, sitten kun tuntuu ajankohtaiselta. Juttua olisi ollut niin paljon enemmän, mutta piti vähän rajoittaa postauksen pituutta. Kani on ehkäpä tehokkain tapa tuottaa lihaa, ja monella tavalla ihanteellinen tähän tarkoitukseen. No hyönteiset tietysti voi olla vielä tehokkaampia.

   Poista
 4. Koppijutut kuulostaa kiinnostavilta, mutta meillä ei kyllä ole lihakaneja vaan lemmikeitä. Mitähän lapset sanois, jos ehdottaisin että tehdäänkö niistä paistit viikonlopuksi? ;)

  Mun pitää etsiä lisää pupu-juttuja täältä sun blogistasi paremmalla ajalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lemmikkejä syödä, yök! Lihakanit on erikseen. Samanlaiset tarpeet ja toivomukset on lemmikkikaneillakin silti asumuksen suhteen.

   Ei täällä oikeastaan ole enempää pupujuttuja, kun ei nyt ole niitä pupuja. Ensi kesänä sitten, toivottavasti :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...