lauantai 2. maaliskuuta 2013

NASS-arkistointijärjestelmä


Talo.-blogin Laurakaisa kertoi taannoin remonttia odotellessa -sisustustyylistä.  Kuulosti ihmeen tutulta. Eihän paikkoja kannata laittaa järjestykseen, kun kohta remontti varmaan kuitenkin etenee juuri siihen nurkkaan.

Väliaikaissäilytystä olohuoneen nurkassa jo vuodesta 2006

Toinen mielenkiintoinen ja elämää rikastuttava ilmiö on asuntoyhtiössämme paikoitellen vallitseva NASS-arkistointijärjestelmä (joka sekin näkyy ylläolevassa kuvassa). Lyhenne tulee sanoista Nearest Available Surface System. Järjestelmä toimii käytännössä niin, että jos kädessä on jokin tavara, jolle ei heti tule mieleen mitään alle kolmen askeleen päässä sijaitsevaa "oikeaa" paikkaa, tavara arkistoidaan lähimmälle käytettävissä olevalle tasolle joko pysyväisluontoisesti tai odottamaan jatkokäsittelyä (mikä saattaa parin vuoden perspektiivistä katsoen olla ihan yksi ja sama). Lähin taso voi olla pöytä, lattia tai hattuhylly, mutta myös mikä tahansa väliaikaisesti eteiseen jäänyt pahvilaatikko kuorruttuu pian sukilla, laskuilla, ruuvinvääntimillä, suojalaseilla, akkulatureilla, kauppakasseilla ja pienemmillä pahvilaatikoilla, muun muassa. Portaikoissa on aina turhaa tilaa, varsinkin siinä mutkassa, ja mitä moninaisimmista tavaroista kootut pinot väijyvätkin siellä pahaa-aavistamatonta kulkijaa.

NASS-arkistointijärjestelmä pahvilaatikolla


NASS-järjestelmä ovenkarmilla

Tässä taannoin raivasin tyhjäksi pöydän, joka odottelee toiveikkaana keittiössäni remontin jatkumista. Mielestäni tarvitsin johonkin hommaan työtasoa. Sattuipa alakerran isäntä kulkemaan siitä ohi, epäilemättä keittiöremonttia suunnitellen. Seuraavan kerran vilkaistessani pöytä näytti tältä:

Nämä on vain hetkeksi laskettu kädestä tähän.

Huomasitte kai kaikki, että tuolla alussa hyveellisesti julistin NASS-arkistointijärjestelmän olevan asuntoyhtiössämme käytössä paikoitellen. Suuri oli siis hämmästykseni, kun kameroineni poikkesin omassa makuuhuoneessani, oletettavasti talon NASS-vapaimmalla vyöhykkeellä. Mitäs sieltä löytyikään:

Ai täälläkin?

 Nyt kuulen huutoja: "Mä en ikinä vois elää noin!" "Mä tulisin hulluksi!" ja "Kuinka sä kestät!". Remonttia odotellessa -sisustustyylin ja sitä kruunaavan NASS-arkistointijärjestelmän kanssa voi hyvin elää päivästä ja vuodesta toiseen, koska ne muuttuvat näkymättömiksi.

Jos jollain ihmisellä on täydellinen feng shui -huone, hän saattaa useinkin pysähtyä ovensuuhun katsomaan sitä ainoaa millään pinnalla näkyvää esinettä, joka on niin taiteellisesti siihen sijoitettu ja johon valo osuu niin kivasti. Remonttia odotellessa -sisustuksen ohi taas mielellään kävelee (pujottelee) kasoihin vilkaisemattakaan. Kun niitä ei koskaan huomaa, ne ikään kuin lakkaavat olemasta. Niinhän ihmisetkin.

On aivan oma taiteenlajinsa harjoittaa näissä olosuhteissa hyväksyvää tietoista läsnäoloa tai yleensä millään tavalla kokea mielenrauhaa ja harmoniaa. Hei, mehän ollaan guruja!

10 kommenttia:

 1. Nass on varsin käyttökelpoinen arkistointijärjestelmä. Sen avulla tavarat löytyy helposti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, onko se sinullakin käytössä? Miksei blogissasi ole ollut kuvia siitä? Julkaisepas muutama oikein mojova, niin NASS-ilosanoma pääsee taas leviämään.

   Täytynee joskus kirjoittaa uusi luku: NASS ja muistihäiriö, eli Mihinkäs mä sen laitoinkaan.

   Poista
 2. Kuusi vuotta NASSia ei oo vielä mitään.. auts! siis on melko vähän, tilannetta voisi tietenkin helpottaa ulkopuolisen duunarin palkkaaminen duunaamaan esim. yhtä osa-aluetta - joo, tiedän tiedän. Ihailen kärsivällisyyttänne, really!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osanotosta!

   Paitsi sitä yhtä pikku juttua meillä on toinenkin syy olla käyttämättä kovin paljon ulkopuolista työvoimaa. Alakerran isäntä nimittäin tekee kaiken itse paremmin, kunhan ehtii.

   Luulen oikeastaan, että NASS on pysyvämpi luonnehäiriö. Varmaan se on ollut meillä molemmilla jo ennen tämän remonttityömaan hankkimista.

   Poista
 3. Hahahaha! Kiitos tästä postauksesta, vertaistuki on aina paikallaan :D Näkisitpä meidän leveiden vintinrappujen mutkan siitä leveimmästä kohdasta... tai siis eihän sitä näe, koska siinä on aina epälukuinen joukko pahvilaatikoita, matkarattaita, kierrätysroskia ynnä muuta tarpeellista. Onneksi on leveät portaat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Huomaathan, että en edes hirvinnyt julkaista kuvaa yhdestäkään meidän portaikosta...

   Poista
 4. Meillä käytetään myös NASSia! Eikä me edes odoteta mitään remppaa tai muutakaan projektia. Olen vaan synnynnäinen NASS-henkilö... Tosin portaissa ei saa olla mitään, koska se olisi varsinkin lapsille hengenvaarallista. Se taitaa ollakin talon siistein kohta. Kiva, nyt mä voin perustella mun tyyliä, kun sillä on noin hieno nimi :D Siivoominen ei vaan oo mun jokapäiväinen pakottava tarve, moni muu tarve menee edelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NASS taitaa tosiaan olla osalle meistä luontainen arkistointijärjestelmä. Toisaalta ei tarvitsisi ikinä raivata mitään kasoja, jos aina laittaisi kaikki tavarat heti oikeille paikoilleen... olettaen, että niillä olisi paikat.

   Tuo nyt lienee normaalia, että siivoaminen ei ole jokapäiväinen pakottava tarve, mutta voisihan se olla edes jokavuotinen mieliteko, niin elämä voisi olla kauniimpaa. Huomasin tuossa mun makuuhuoneesta maaliskuussa otetussa kuvassa kasan päällä rullan ikkunoidentiivistyspaperia. Ja tuo musta paperikassi on ollut tuossa kesäkuusta asti, ihan vain väliaikaisesti.

   Poista
 5. Iiks, iiks, iiks... olen itse siivonnut, raivannut, karsinut, tturhautunut ja SAANUT SIISTIN KODIN itselleni ja 2 lapselle! Vaan ei se hetkessä tapahtunut, ei vuodessakaan :D

  Siis osanottoni, ihailuni asian kohtaamisesta ja voimaa ynnä rauhaa! Tavaran kertyminen on ihmisen historiassa tuore, mutta monelle nykylänsimaiselle kipeän tosi ongelma. Suorastaan sivilisaatiomme toimintatavan ja ongelmien polttopiste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, ihanaa tietää, että tavoite on mahdollista saavuttaa! Siisteyttä ja kohtuullisuutta kohti mennään, vaikka onhan tämä vielä vähän kesken :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...