maanantai 9. helmikuuta 2015

Osallistu Milanon muotiviikoille!

Milanon muotiviikot (25.2. - 3.3.2015) lähestyvät ja isot rättialan toimijat valmistautuvat kuumeisesti.

Vaatebisneksessä isot rahat eivät kuitenkaan tule niistä tuhansien eurojen muotiluomuksista, joita catwalkeilla esitellään, vaan massoille myytävistä halpavaatteista - niin halvoista, että ne raaskii heittää menemään yhden käytön jälkeen ja ostaa tusinan uusia.

Niitä vaatteita ei ole tehty kestämään. Mehän tiedämme, missä niitä tehdään ja kuka niitä tekee.

kuva: Benetton
Tuon ikäiset tytöt kylläkin, vaikkakaan eivät ole kuvassa.

Tuoreessa muistissa on erään 8-kerroksisen hikipajan romahdus Bangladeshissa. 1134 ihmistä kuoli. Onnekkaat kuolivat heti. Monet hautautuivat elävältä, osa sahasi raajansa poikki päästäkseen irti raunioista. Vaatetehtaassa on näppärästi käsillä työkaluja sellaiseen hommaan. Eloonjääneiden joukossa oli paljon eri tavalla vammautuneita, osa hyvinkin pahasti.

kuva: Avaaz
YK järjesti valtaisan korvausohjelman, joka vieläpä toimii! Romahtaneessa Rana Plaza -tehtaassa urakoitiin vaatteita lukuisille eri yrityksille erilaisten alihankintaketjujen kautta. Niistä isoista ostajista, jotka on pystytty vedenpitävästi selvittämään, vain yksi ei ole suostunut osallistumaan korvauksiin: Benetton.

Ihmiset, jotka paheksuvat Benettonin vastuuttomuutta tässä asiassa, voivat allekirjoittaa vetoomuksen täällä:

https://secure.avaaz.org/en/benetton_pay_up_loc/?bnsHmbb&v=53121

Vetoomuksessa vaaditaan Benettonia osallistumaan eloonjääneille maksettavien korvausten kustannuksiin.

Sivulla pyörii allekirjoituslaskuri. Miljoonaa siellä kerätään, ja näyttää hyvinkin onnistuvan. Kun lisäät oman nimesi listaan, ole nopea niin ehdit nähdä sen: sivulla näytetään viisi viimeisintä, nimi ja maa. Jos osut ruuhkaiseen hetkeen, voit joutua vähän odottamaankin ennen kuin oma nimesi ehtii pyörähtää esille, sillä uusia nimiä tulee näkyviin kolmen sekunnin välein. Hauskaa!

Vetoomus esitetään sitten julkisesti Benettonille Milanon muotiviikoilla kaiken kansan nähden. Ellei yhtiö ole sattumalta innostunut maksamaan korvauksia uhreille sitä ennen.

kuva: Milan Fashion Week

Kun isot vaatetalot huomaavat, että eivät voi laistaa vastuustaan vaatteidensa tekijöitä kohtaan, heitä saattaa alkaa kiinnostaa, millaisissa oloissa niitä tehdään. Näitä hikipajoja on vielä pystyssä tuhansittain. Jos vaatteiden tilaaja vaatii työturvallisuutta, se saa sitä. Jos se vaatii halpaa, se saa halpaa.

Joka sanoo, että vastuu on kuluttajalla, puhuu soopaa. Kuluttajalla on muutakin tekemistä kuin tutkia jokaisen ostamansa tuotteen koko valmistusketju kaikkien sen sisältämien aineiden osalta, etenkin kun nämä ketjut on pyritty kaikin mahdollisin tavoin salaamaan ja tuotteiden alkuperä häivyttämään. Kuluttajan tehtävä ei ole tarkastaa Bangladeshin hikipajojen turvallisuutta ja työläisten oloja. Se on tuotteen valmistuttajan tehtävä.

Toki voit jättää kympin t-paidat ostamatta. Se on hyvä. Ja jos tekee rahasta tiukkaa, se on jopa uhrautuvaista. Vielä parempi on lähettää sähköpostia vaatteen valmistajalle ja kysyä valmistusolosuhteista ja materiaaleista. Se jo huomataan. Ja aina parempi, mitä useampi kysyy.

Nyt on myös tilaisuus olla yksi miljoonasta (tai parista), jotka vaativat vaatevalmistajaa tilille.

-----

Napsauta ja katso, kuinka Benettonin kanssa kävi.

------------------

Hoi kaikki, toivottakaa uusi lukija Mayo tervetulleeksi keskuuteemme!

10 kommenttia:

  1. Mun mielestä tää on aina niin mielenkiintoista, kun ollaan että "jätä se halpa paita ostamatta". Joka kerta mietin, että mikä sitten pitäis ostaa, että se olis varmasti ok? Ettei tukis vaan jotain kallista ja turhaa merkkiä, tai kuitenkin sit vahingossa jotain hikipajaa. En tiiä mikä olis oikein.

    Sitten on tietenkin vielä se raha-asia, että kun ei vaan muuhunkaan ole oikein varaa. Mä ostan edelleen sukat, trikoopaidat ja -housut (ja myös muun perheen aika monet vaatteet) H&M:ltä, koska ne on halpoja ja ihan hyviäkin. Enkä osta kyllä muuta kuin tarpeeseen, nytkin oli kaapissa lähinnä vain haaroista ratkenneita leggareita ja kainaloista puhki hiutuneita paitoja, kunnes alko tuntua, että ehkä nyt on oikeesti pakko tehdä vähän hankintoja. Mulla ja koko meidän perheellä on vaatevarasto todella vähäinen verrattuna melkein keneen vaan, eli mitään himoshoppaajia ei tosiaankaan olla, mutta nekin vähät mitä ostetaan on yleensä kateltava edullisia.

    Eli mitkä sit olis sellasia hankintoja, jotka olis eettisesti ja ties minkä-sesti oikeanlaisia valintoja? En varsinaisesti pysty sijoittamaan vaatteisiin omaisuuksia, joten onko mahdollista ostaa eettisesti ja edullisesti? Kirpparilta en sukkiani ja trikoitani (enkä paljon mitään muutakaan) hanki, eli se ei ole vaihtoehto tässä kohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä juuri, kuluttajan on vaikea tietää, kun tietoa on saatavilla sen verran mitä valmistuttajat suostuvat kertomaan, ja sehän on kaikki kaunista ja hyvää. H&M:llä esim. on vastuuohjelma:
      https://www.hm.com/fi/customer-service/faq/our-responsibility
      Sanoisin, että ostetaan mitä pystytään mutta joskus luppohetkinä kannattaa lähettää kysymyksiä valmistajille. Sillä tavalla ne mieltävät eettisyyden kilpailuvaltiksi. Harva firma sitä hyvän hyvyyttään harrastaa.
      Niin ja tuonne voi kurkata myös, vaikka ei hankkisi muuta kuin ajatuksia:
      http://www.vihreatvaatteet.com/

      Poista
  2. Oikeastaan ei voi tehdä sellaista jakoa, että ainoastaan halpaketjut teettäisivät tuotteensa epäeettisesti. Monet kalliit merkkituotteet ovat osoittautuneet valmistetuiksi varsin arveluttavissa olosuhteissa. On siis todellakin erittäin vaikeaa tavallisena kuluttajana tehdä eettisiä valintoja. Tunnen huonoa omaatuntoa kuluttajana, mutta se sentään laittaa ajattelemaan kulutus- ja ostotottumuksia. Vaikuttaminen onkin jo huomattavasti vaikeampaa. Aina kannattaa kuitenkin yrittää ja niinpä käyn allekirjoittamassa tuon adressin - kuten niin lukuista muutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Kalliista vaatteista ei voi tietää! Halvoista voi.

      Todellakaan ei ole kuluttajan vastuulla tietää, miten kaikki tuotteet on valmistettu. Kun yrityksiä vähän tönii oikeaan suuntaan, ne rupeavat itse raportoimaan, ja silloin täytyy jo vähän miettiä kestävätkö tuotantoketjut valoa.

      Poista
  3. Tervetuloa tähän kivaan joukkoon, Mayo! Ja kiitos Keskeneräiselle taas tästäkin maailmanparannusteosta! Kaneja kasvattaessaan ja naakkoja kuvatessaan ja virallista työtään hoitaessaan voi todellakin olla vaikuttamassa maailman menoon. Minkä juuri olemme taas voineet kokea!

    Olen joskus lopettanut avaaz-postin vastaanottamisen (?). Nyt kysyivät, olenko muuttanut mieltäni. Olen, antaa tulla postia!

    VastaaPoista
  4. Todellakin asiaa. Asian voisi kiertää tekemällä vaatteita itse, mutta kuka tekee ne kankaat?

    Mua on hirvittänyt kun facen kierrätysryhmissä tehdään kilpaa kaikenlaista Ikean euron valkoisista lakanoista. Lakana joka maksaa YHDEN euron! Se on liian halpa. Ja minä ikävintä, niin minullakin on niitä kolme. Kaksi verhoa ja yksi pöytäliina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä yhden euron lakanan valmistajille ja muulle tuotantoketjulle täytyy jäädä melko vähän käteen.

      Löysin IKEAn sivuilta 1,49€:n hintaisen lakanan (Knoppa) ja yritin selvittää sen alkuperämaata, mutta ei ainakaan kotisivuilta löytynyt. Nettikaupassa on Kysy Annalta -niminen robotti, mutta se ei osaa vastata kysymyksiin. Puhelinpalvelukin olisi kiireellisille. Laitoin kysymyksen lakanan alkuperästä IKEAn nettilomakkeella, joka ilmoittaa olevansa ruuhkaantunut. Ehkä, jos joku toinenkin kyselee tuotteiden valmistajia, nettipalvelu ruuhkaantuu niin, että IKEA päättää laittaa alkuperätiedot näkyviin? Toivossa on hyvä elää.

      On heillä myös hirveän hienolta kuulostava Ihmiset ja ympäristö -ohjelma. Vinkki: näitä ohjelmia lukiessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitä niissä EI sanota.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...