perjantai 20. helmikuuta 2015

Lukemista lapsille

Lapsena olin hurjan kiinnostunut pleistoseenikaudesta. No tietysti myös koko mesotsooisesta maailmankaudestakin, kukapa lapsi ei. Mutta minä myös tiesin niistä ajoista jotain, esimerkiksi niiden nimet. Ai siksikö, kun olin niin lahjakas ja viisas? No ei, vaan siksi että lähelläni olevat aikuiset katsoivat aiheelliseksi lahjoittaa minulle tietokirjoja aiheesta. Niin kuin esimerkiksi Björn Kurténin Jääkauden, jota hiljattain täällä blogissakin vähän hipaisin. Taikka H.G.Wellsin Elämän ihmeet. Mitenkäs minä muuten olisin mistään mitään tietänyt?

Kurténin Jääkausi ei kuitenkaan ollut mikään lastenkirja. Melkeinpä väittäisin, että nykylapset eivät jaksaisi lukea sellaista, kun ovat tottuneet saamaan tietoa helposti, liikkuvina kuvina ja lyhyinä pätkinä.

Löysin äskettäin nykylapsille oivallisesti sopivan kirjan. Lainasin sen kirjastosta, ja nyt jo suunnittelen sen ostamista. Montakohan sopivan ikäistä lasta tuttavapiirissäni onkaan?


Jani Kaaro valittiin tässä vähän aikaa sitten vuoden 2015 tiedetoimittajaksi. Hän on suomentanut läjän tietokirjoja, muun muassa Ernst Mayrin perusteoksen What Evolution Is (Evoluutio, 2003), ja sitten kirjoittanut tämän Evoluutio-nimisen kirjan nuoremmille lukijoille. Kirjan hauska kuvitus tukee tekstiä ja auttaa lapsiakin ymmärtämään, mistä oikein on kyse. Lisäksi se on asiantuntevaa, vitsikästä ja viihdyttävää. Taiteilija on Väinö Heinonen.


Aikuinenkaan ei tylsisty tätä kirjaa lukiessa. Voi vaikka tunnistaa vanhoja tuttuja! Siltä ainakin tuntui, kun äkkäsin tämän herneenversoa kastelevan munkin koristamassa ykkösosan nimiösivua. No mutta Mendelhän se siinä!

Kirja on jaettu selkeästi neljään osaan:

1. Mitä on evoluutio?
2. Geenit ja evoluutio
3. Elämän synty
4. Ihmisen tarina

Tuo on sellainen lista, että minun ainakin tekee välittömästi mieli alkaa lukea.Ensimmäisessä osassa tarinaa kuljettaa Darwin (kuvassa). Muitakin maailmansyntytarinoita on mainittu kuin evoluutio, mikä ainakin minua aivan riemastutti. Mukaan ovat päässeet mm. kalevalainen sotkanmunaselitys ja Raamatun luomiskertomus.Teksti on selkeää, mutta tyypilliseen lastenkirjaan on vielä hieman matkaa. On käytetty lauseenvastikkeitakin ja vieraita termejä. Yhdenkin luvun nimi on "Arkaainen eoni"! No herrajjestas, mitenkäs uusia sanoja sitten tulisi ikinä oppineeksi, jos ei niitä saisi käyttää lasten kuullen? Omasta kokemuksesta voin todeta, että lapset osaavat luistella kaiken sellaisen yli, mitä eivät vielä ymmärrä. Ne ovat tottuneet siihen. Ne tekevät sitä joka päivä. Pari sivistyssanaa taikka tieteellistä termiä ei haittaa yhtään.

Ja jos ei ymmärrä tekstiä luonnonvalinnasta, tuon lintukuvan ymmärtää kyllä.Piirrokset ovat todellakin niin herkullisia - ja informatiivisia - että sain ihan hillitä itseäni, etten olisi tämän pahemmin tallannut tekijänoikeusvarpaille. Mukaan pääsi nyt vielä tämä, jossa havainnollistetaan mutaatioiden syntyä. Tämäkin tilanne naurattaa ehkä enemmän aikuisia kuin lapsia. Minua ainakin hymyilytti hieman, jostain syystä. Kyllä tämän kirjan parissa aikuinen viihtyy.

Kirja on muuten ilmestynyt jo 2011, niin että eihän niin ikivanhaa opusta tietenkään mistään kirjakaupasta voi enää löytyä. Mutta netissä varmaan onnistuu vielä tällaisenkin muinaisjäänteen esiin kaivaminen. Sivumennen sanoen Evoluutio voitti vuonna 2013 Valtion tiedonjulkistamispalkinnon ja Lauri Jäntin säätiön palkinnon. Ja nyt taas yksi vanha täti ostaa sen sukulaislapselle, joka on kiinnostunut luonnonilmiöistä. Ja ehkä muutamalle, jotka eivät vielä ole.

Sitten vielä toinen asia. Sain Saaralta ilahduttamishaasteen. Alkuperäisessä muodossaan haaste kuuluu näin:

Haastehen säännöt on seuraavat: - Kirijoota plokiteksti, johona kerrot haastehen säännöt ja haastat mukahan valittemas plokkaajat (= bloggaajat).- Kun sun haastamas plokkaaja lähtöö mukahan ja julukaasoo haastepostauksen plokisnansa, laita ilahrutusasia vireelle. Voit ilahruttaa plokkaajakaveria sulle sopivimmalla lailla esimerkiksi laittamalla hänelle postikortin, kirijehen, pienen herkun tai jotaki omatekemää. Ilahruttaa voit myös vaikkapa kommenttien tai sähköpostin välityksellä!
Tämä on nyt ihan kamalan vaikeaa. Miten voi valita, keitä haastaa tähän? Ja miten niitä voi sitten ilahduttaa? Vaikka tuossa on meille epäsosiaalisille laitettu ihan esimerkkejäkin, tuntuu silti epävarmalta. Miten joku nyt minun kommentistani ilahtuisi, taikka postikortista sen enempää. Varsinkin jos tietää että se johtuu nyt jostain haasteesta. Tuntuu, että pitäisi olla isompi ja työläämpi ilahdutus. Kakku vähintään tai lahjakortti tai kaasugrilli tai sapattivuosi tai remontti.

Nyt on kyllä sikäli sopiva aika tälle asialle, että minua itseäni on ihan tavattomasti ilahduttanut tuon edellisen postauksen palaute kommenttilootassa. Haluaisin heti ilahduttaa ihan kaikkia takaisin!

Mutta nyt vaan ryhdistäydyn ja haastan pari vanhaa tuttua: Helin ja Rantakasvin.

Noin! Hyvä, minä!

Muistahan osallistua arvontaan, jos et ole vielä osallistunut. Aikaa on 25.2. klo 16 asti.


---------------

Tervetuloa mukaan tämän blogin lukijaksi, Aila!


16 kommenttia:

 1. Jaahas, että haastetta pukkaa. Kyllä minä yritän jatkaa, vaikka monimutkaista ja hankalaahan se ilahduttaminen näyttää olevan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmennyin niin tuosta haasteesta, että unohdin sanoa, jotta ihana kirja. erityisesti tykästyin Darwinin kuvaan!

   Poista
  2. Kirjassa on kuva myös Darwinista pienenä, ja siinä hänellä on jo kastemato elättinä! Kastemadoistahan Darwin teki sen tärkeän elämäntyönsä...

   Poista
 2. Kommentoisin tekstiäsi, kuvia, koko tarinaa... ellen olisi aivan mykistynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa sellaistakin sattuu. Olisiko influenssaa?

   Poista
  2. Tässä ei kyllä ole mikään virus mukana, on ihan sisäsyntyistä ihmetystä ja ihailua.

   Poista
 3. Kiitos ettet haastannu mua. En pidä haasteista, mutta ilahtuisin kyllä sulta tulleesta postikortista tai jopa kirjeestä!!

  Evoluutiokirja on hyvä ja sitä lukee mielellään, vaikka ei kirjan asioista välttämättä samaa mieltä olekkaan.. Mä ostan kans kirjoja tolleen, et ensteeks lainastosta haen kirjan ja ihastuttuani siihen käyn ja ostan. Tässä ainakin oiva paikka kirjojen hankintaan: http://www.antikvaari.fi/
  Tuolla on moni antikvaria yhdessä. Siellä on mainittuna kirjasta kaikki tärkeä, kuten kunto, kuka sitä myy ja hinta tietty.

  VastaaPoista
 4. Nyt on sitten jo haastetta jatkettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhian nopeasti! Toivottavasti maltat odottaa ilahdutusta, odottaminen on kuulemma vähintään yhtä kivaa...

   Poista
 5. Kiitos kiitos, mua ilahdutti kyllä kovasti, kun halusit juurikin mua ilahduttaa!! ♥ Täytyypä kirjuutella ilahrutus-postaus lähiaikoina sit itekin.

  Ja tuosta kirjasta: mä tunnen itseni usein toooooodella tyhmäksi, kun olen aivan ulkona maailman menosta. Siis vaikkapa nyt politiikasta ja evoluutiosta... Tuo kirja varmaan olis siis ihan hyvä myös tällaselle tyhymemmälle aikuisellekin! Joskus kun ne asiat vaan tajuaa vasta sit, kun ne on selitetty tarpeeksi yksinkertaisesti ja mieluiten vieläpä kuvan kera. Todennäköisesti olen useimmat noistakin jutuista kuullut joskus aikojen alussa kun olen kouluja käynyt, mutta komeesti ovat päästä hävinneet. Mä en esimerkiksi osais todellakaan sijoittaa aikajanalle vaikkapa Darwinia, saatikka jotain Mendeliä (?). Oikeastaan en ees tietäis, ketä nää kyseiset tyypit yleensä on... *nolo*

  Kirjan kannesta tuli ihan ekana mieleeni Mauri Kunnaksen Koiramäet sun muut. On minusta aivan kuin hänen kirjoissaan tuo tyyli, ei niinkään piirrosten tyyli mutta nuo kirjaimet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kirja sopii erittäin hyvin myös aikuiselle kertaukseksi, eikä kaikille ole koulussa kunnolla kerrottukaan asioita. Minäkin sain kuulla geeneistä ja DNA:sta vasta lukiossa. Silloin olinkin sitten haltioissani.

   Tämä ilahrutusasiahan tulikin jo puoliksi hoidettua sitten ;)

   Poista
 6. No voi että, en oo tätäkään blogia käyny koskaan kattomassa, vaikka näin kiva on! Nyt tulin, kun katoin mitä kautta on tullu Rantiksen mullejatkama haaste, ja hyvä että tulin.
  Harmi sekin, ettei ollu tuommoista kirjaa, kun mejän lapset oli pieniä... tosin olis siinä pitäny ehkä ensin ite opiskella arkaaiset eonit sun muut, että olis sitten voinu vastata kysymyksiin "äiti mitä tuo tarkottaa".
  Taidan jäädä tänne ja koluta paikkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa tänne koluamaan! Minäpäs olen joskus käynyt Naudan narinoita katsomassa, mutta en ole tainnut ennen jättää itsestäni jälkeä. Nytpäs sitten tein senkin. Kiva, että täältä Blogistanista löytyy aina uutta kiinnostavaa!

   Poista
 7. Vautsi, moinen kirjahan pitää heti ostaa ipanoille!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...