tiistai 10. helmikuuta 2015

Kiintiöt täyteen

Huikeat 13 000 hehtaaria metsää saatiin suojelluksi Metso-ohjelmassa! Hyvä, Metsähallitus! Ihan juuri se määrä, joka kehysriihessä oli määrättykin tänä vuonna suojeltavaksi!

Pikkuseikka sinänsä, että osa nyt suojelluista metsistä oli suojeltu jo ennestään Naturan puitteissa. No, nyt on suojeltu paremmin! Pitäähän kiintiöt saada täyteen. Kun ei kaikkia vanhoja metsiä sentään raatsittu suojella - mistäs sitten saataisiin sitä tiukkasyistä tukkipuuta - niin laitettiin pakettiin myös avohakkuualueita ja sensellaisia vesakkoja. Niitähän joutaa suojella. Ympäristöministeriön ylijohtaja Timo Tanninen korostaa, että hakkuuaukeistakin tulee ennen pitkää metsiä!

Metsähallituksen kehitys- ja ympäristöpäällikkö Antti Otsamosta tuntuu ihan epikseltä, että heitä aina syytetään hämärähommista. Hehän toimivat tulosohjauksessa! No, kun ei ole varaa suojella metsiä, joissa vielä on myytävää puuta, suojellaan sitten sellaisia, joissa ei enää ole mitään menetettävää. Ja sitten niitä samoja vanhoja suojelumetsiä, joita ei aikaisempien suojelupäätösten takia pysty kuitenkaan hakkaamaan ilman kamalaa huutoa ja syyttelyä. Tällaiset ei-rahaksi-muutettavat metsät juuri ovat taloudellisesti kannattavimpia suojelukohteita. Miksei suojella samoja metsiä joka vuosi uudestaan! Olisimme pian ensimmäinen maa maailmassa, joka on suojellut metsiä enemmän kuin valtakunnassa on pinta-alaa.Koska oli kaunis ilma, tein kunnon kävelylenkin. Tällaista alkaa metsä olla joka paikassa meilläpäin. Läpi näkee.


Ja väleissä on aukkoja. Metsäautoteitä kaikkialla.Metsässä oli silti mukavaa. Joka puolelta kuului jatkuvasti rapinaa ja rasahtelua, kun auringon lämmittämät jäät putoilivat oksilta. Linnutkin jo metelöivät. Tiaiset huutavat kevättä.

Kävelin sellaisen lenkin, jota en ole viitsinyt moneen vuoteen kulkea, koska se oli niin ankea näky viimeksi. Silloin oli kesähelle ja metsätie halkoi aukeaa myllättyä kannokkoa.


Nyt enimmät kannot ja risukasat naamioituivat kauniisti lumen alle, ja autiomaasta oli noussut uusi sukupolvi. Eihän tuosta marjametsää tule vielä vuosikymmeniin, mutta on se jo vähän säädyllisemmän näköinen kuin vastaraiskattuna, ja lienee siitä jollekin elukalle jotain iloakin.


7 kommenttia:

 1. Turhan kauan kestää uuden sukupolven kasvu noille hakkuu-aukeille.
  Meillä on vielä pienen matkan päässä aika tiheää kuusikkoa, aluskasvillisuuskin puuttuu kun on niin pimeää maan tasalla. Siellä on hienoa kulkea kuin satumetsässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ympäriltä on ihan parin vuoden sisällä hakattu kaikki satumetsät ja joka ainoa tuntemani sienipaikka. Naapuri kylläkin vain harvensi tuolta kilometrin päästä alkavaa metsäänsä, kiitos hänelle siitä.

   Poista
 2. Tämä on niitä juttuja, joissa tulee mieleen vanha Juice Leskisen kappale. "Ei voi virkamiestä muuten opettaa, kuin viemällä saunan taa ja..." Miksi osalle ihmisistä niin on vaikea käsittää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeys.

  VastaaPoista
 3. Ei kaikkii mettii voi suojella. Sodan jälkeen hakkaamaan jouduttiin helvetin paljon mettää. Nyt niitten paikoille istutetuissa mettissä on meijjän hyvä kävellä. Sillon ei kaadettu kaikkea mihkä silmä osu.Tulevat sukupolvet viellä kiittävät, että aikoinaan raiskatuille mettänkuvastuksille on nyt saatu suojelumerkintä.

  Ihmiset tuijjottavat vaan omaa napaansa, oman elinaikansa ajalla. Pitää ajatella pitemmälle.

  Itte en voi ymmärtää sitä, että mettää saa aukkohakata ja siinä samalla maisema raiskataan repimällä kaikki pienemmätkin puut tärviölle. Pystyy sieltä mettiköstä ottamaan ne tarvittavat puut ilman raiskaustakin, jos vaan on halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsähallitus voisi ehkä hakata talousmetsiä ja jättää vanhat monimuotoiset metsät suojelukohteiksi, kun sitä kiintiötäkin nyt kerran olisi ollut.

   https://metsablogi.wordpress.com/2015/01/16/armeijan-kaytosta-vapautui-harvinaislaatuista-vanhaa-metsaa-metsahallitus-avohakkaa-valittomasti/

   Poista
  2. Niin, siinä se taas nähdään. Ihmisen ahneudella ei oo mitään rajaa, persetti.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...