tiistai 3. helmikuuta 2015

7-haaste

Sain Heliltä 7 asian haasteen, kiitos vain. Pyydän nöyrästi anteeksi kaikilta niiltä ihmisiltä, joiden haasteisiin olen vuosien mittaan jättänyt vastaamatta; laitetaan ne kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvan aikaansaamattomuuden piikkiin, eikö vaan? Minä olen ihan miettinyt niitä ja aloittanutkin, mutta on jäänyt kesken. Nyt kun lääkitys on kohdallaan ja kun lisäksi sattuu niin onnellisesti, että minulla on vielä pari viikkoa sairauslomaa, minulla saattaisi riittää aikaa ja tarmoa vastata tähän haasteeseen. Parasta tehdä se heti.

Helin seitsemän kysymystä kuuluvat näin:


1. Oletko keittiön hengetär ja mikä on bravuuriruokasi?

Vietän kyllä paljon aikaa keittiössä, mutta useimmiten syön siellä voileipiä ja luen sanomalehtiä. Minullahan ei ole ollut omaa toimivaa keittiötä kahdeksaan ja puoleen vuoteen remontin lievästä jämähtämisestä johtuen; alakerran isäntä on joutunut luovuttamaan omansa asuntoyhtiömme yhteiseksi työmaakeittiöksi, kunnes homma etenee. Hänen keittiönsä rempataan sitten joskus myöhemmin. Nyt siellä on kummallakin osakkaalla oma jääkaappi, mutta lietenä vain puuhella. Sitäkään ei saa käyttää, jos alakerran isäntä on kärttyisällä tuulella; tulee käryä. Ulkona on ihan hyvä puilla toimiva grilli. Jos olisin keittiön hengetär, en ehkä olisi hyväksynyt tilannetta. Luultavasti olen puun hengetär.

Bravuurejani ovat nykyään puuhellan uunissa haudutettavat lihapadat sekä lapsuudenkodissani "hyvälihan" nimellä kulkenut naudanpaisti soosin ja valkosipulimajoneesin kera.

kuva: Kelly Bolinger / Flickr


2. Mitä harrastat (muuta kuin bloggaamista)?

Lukeminenhan ei ole harrastus, niin kuin ei hengittäminenkään ole. Entä voiko sanoa harrastavansa kävelemistä? Vähän sama juttu siinä. Käveleminen on ihmisen luontainen tapa liikkua eteenpäin. Eihän sellaista voi "harrastaa".

Ruuan kasvattaminen, kerääminen ja syöminen? Ei suinkaan se ole harrastus, pikemminkin kai elinkeino?

Ilmeisesti en harrasta yhtään mitään (muuta kuin bloggaamista).


3. Unelma-ammattisi lapsena? Miten haaveillesi kävi?

Joo, se oli "biologisti". Halusin muistaakseni risteyttää ainakin tiikerin ja virtahevon ja preeriakoiran. Miten haaveille käy? Ne unohtuivat jossain vaiheessa, enkä osannut muistutella niitä mieleeni siinä vaiheessa kun olisi pitänyt valita oikeat aineet lukioon.

kuva: Fairy-Portraits.co.uk


4. Sisustuksesi kulmakivet - värit, materiaali, tyyli vai joku muu?

Valitsen: d) joku muu.


5. Millainen on musiikkimakusi? Onko sinulla lempiartistia?

Olin ehkä neljän, joka tapauksessa alle viiden vanha, kun annoin äidilleni asiasta lausunnon: "On kivaa kun musiikin sekaan kuuluu ulkoa lintujen laulua. Se on... niin kuin puurossa olis nameja!" Ajattele, osasin muotoilla vertauksen! Lahjakas lapsi!

Sanotaan vaikka mustarastas.


6. Jos saisit valita, millä historian vuosisadalla tai -kymmenellä eläisit? Miksi?

Käykö esihistoria? Jos vaikka viime jääkaudella?

Euroopassa asui parisataa tuhatta ihmistä, niin että kaikille riitti rantatontteja. Kaikki ruoka oli luomua ja lähellä tuotettua. Maailman jokaisen joen ja puron vesi oli juomakelpoista. Oli yhteisöllisyyttä ja laatuaikaa. Käden taitoja arvostettiin, samoin luonnon tarkkailua. Maisema muistutti lähinnä Serengetiä, niin että oli mitä tarkkailla.

Herätyskelloa ei ollut keksitty, kukaan ei käynyt töissä, eikä ikinä tarvinnut tiskata. Tässä nyt muutama ensinnä mieleen tuleva syy.

Kuva: Tom Björklund, kirjassa Mammutin aika


7. Pakopaikkasi - onko sinulla sellaista? Mikä se on?

Jos haluaa irti ajatuksistaan: oma sänky, kirja ja suklaalevy. Kirjan kautta pääsee vaikka minne ja voi huolehtia jonkun toisen huolista, kun omat tuntuvat tylsiltä.

Jos taas haluaa ajatella, käveleminen. Metsä on paras, mutta maantiekin käy, tai vaikka katu ellei muuta ole. Yhdessä käveleminen on hauskaa myös, mutta se ei toimi pakopaikkana.

Pakopaikka määräytyy siis sen mukaan, mitä haluaa paeta. Esimerkiksi karhua tai leopardia ei kannata paeta puuhun. Joskus ei auta muu kuin lakata pakenemasta ja kääntyä ympäri. Se taas saattaakin yllättäen auttaa.



Noin! Nyt tämä haaste pitäisi jakaa eteenpäin seitsemälle onnelliselle bloggarille. Uudet kysymykset saisin tietysti keksiä, mutta näillä voi mennä vielä tämän kierroksen. Jos kysymykset tuntuivat sinusta hauskoilta, ota ihmeessä haaste tästä; joku näistä seitsemästä lintsaa kuitenkin. Paheksumme!


Haastan:

Sanna
Mäntylän mummi
Stiina
Marika
Tillariina K.
Pientilan Ukko
Marttilan tilan Jonna

Muodikkaasti vielä läpinäkyvöitän valintaperusteitani: haastettavat löytyivät helposti tuosta blogin uusimpien jäsenten listasta.

20 kommenttia:

  1. Oli kyllä aivan sun tyyliset vastaukset! =D Ilahduttavin oli tuo lempiartistisi mustarastas. Ja erittäin hyvin perusteltu tuo ajankohta, jossa haluaisit asua - kuulosti suorastaan täydelliseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kai :)

      Jääkaudessa oli myös joitakin huonoja puolia, joista päällimmäiseksi tulee mieleen, että jos olisin elänyt silloin, olisin kuollut jo syntyessäni, koska lääketiede ei ollut aivan nykyisellä tasolla. Mutta se oli ehkä osa sitä täydellisyyttä, että kaikki ihmiset olivat elinkelpoisia.

      Poista
    2. Mullakin oli lapsi, joka ei jääkaudella olisi säilynyt hengissä. Mutta vika ei ollut lapsen elinkelpoisuudessa, vaan jossakin mulle tuntemattomassa asiassa, jonka takia tehtiin keisarinleikkaus. Sellasia ei tehty jääkaudella. Silloin varmaan olisimme kuolleet kumpikin, äiti ja syntymätön lapsi. Ei sekään tietenkään mikään katastroofi olisi ollut.

      Mutta lapsi oli elinkelpoinen, ja hänestä on sittemmin ollut paljon iloa ja hyötyä tässä maailmassa. Ja on edelleen.

      Poista
    3. Huono sanavalinta. Nykyään monet sellaiset ovat elinkelpoisia, jotka jääkaudella eivät olisi olleet. Joku pikkuharmi kuten likinäköisyys olisi tehnyt monesta nykyään täysin kelvollisesta ihmisestä silloin leopardinruokaa.

      Poista
    4. Hyvä huomio! Toi karsinta olis, jatkuessaan, ehkä pitänyt ihmiskunnan kasvun kohtuuden rajoissa. Mutta todellisuudessa minäkään en ehkä ikinä olisi varttunut lisääntymiskykyiseksi asti. Viisas Luonto teki valintojaan kaiken aikaa. Ja yrittää parhaansa mukaan nytkin.

      Kohtasin kaupungilla yhden esitteitään jakavan eduskuntavaaliehdokkaan, jota ehkä olen joskus äänestänytkin. Nytkin hän puhui viisaita (kun puhutin). Kun kysyin hänen tärkeitä asioitaan, hän mainitsi muun ohessa myös "väestön ikärakenteen vuoksi nopeasti heikkenevän huoltosuhteen".

      Kerroin olevani juuri menossa tapaamaan lääkäriä, jonka en suinkaan toivo pyrkivän pidentämään elämääni. Hän näytti hiukan vaivaantuneelta,vaikka oikeesti tästäkin on kysymys.

      Poista
    5. Joo, heti ensimmäisestä eläkepäivästä alkaen me vain huononnetaan huoltosuhdetta. Ja kaikenlainen downshiftaus tekee sille tosi huonoa myös.

      Poista
    6. Hei, ei mitään "kai" vaan oli hyvät vastaukset.
      Ja mun kohdalla jääkausi olis tainnut olla tappava; lapsenteko olis ollut kohtalokasta. Mulla on neljä lasta, jotka kaikki on ahtaan lantion vuoksi syntyneet sektiolla... lisäksi tulin aina tosi herkästi raskaaksi. Eli ekaan synnytysyritykseen olis tainnut tämän muijan taru päättyä.

      Poista
  2. Mäkin voisin muuttaa samalle aikakaudelle. Eikun aikakonetta kehittämään ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan ei tehdä siitä aikakoneesta kaupallista versiota, ettei mene sekin aikakausi pilalle.

      Poista
  3. Rehelliset ja persoonalliset vastaukset. Kiitoksia niistä!

    VastaaPoista
  4. Mjaahas, saisikohan sitä aikaiseksi KERRANKIN tehdä haasteen!
    Saapas nähdä :D
    Kiitos haasteesta! :)

    VastaaPoista
  5. Hahaa! Loistavat vastaukset. Olipa piristävää lukea.

    VastaaPoista
  6. Tähän ...

    "6. Jos saisit valita, millä historian vuosisadalla tai -kymmenellä eläisit? Miksi?

    Käykö esihistoria? Jos vaikka viime jääkaudella?

    Euroopassa asui parisataa tuhatta ihmistä, niin että kaikille riitti rantatontteja. Kaikki ruoka oli luomua ja lähellä tuotettua. Maailman jokaisen joen ja puron vesi oli juomakelpoista. Oli yhteisöllisyyttä ja laatuaikaa. Käden taitoja arvostettiin, samoin luonnon tarkkailua. Maisema muistutti lähinnä Serengetiä, niin että oli mitä tarkkailla.

    Herätyskelloa ei ollut keksitty, kukaan ei käynyt töissä, eikä ikinä tarvinnut tiskata. Tässä nyt muutama ensinnä mieleen tuleva syy."

    ... nyt vähän poikkipuolinen kommentti:

    https://www.consumerfreedom.com/cartoon/somethings-just-not-right/

    ”Mikä tässä mättää? Ilmamme on puhdasta, samoin vetemme, saamme paljon liikuntaa, kaikki mitä syömme on luomua tai vapaissa oloissa kasvatettua – eikä kuitenkaan kukaan meistä elä yli kolmekymppiseksi.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elinaikaodote jääkaudella oli tosiaan hieman alhaisempi kuin Suomessa nykyään, ja sehän tietysti johtui siitä, että saatavilla oli vain puhdasta vettä ja ruokaa. Playstation, kioskiruoka ja nuuska takaavat pitkän ja tasapainoisen elämän.

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...