tiistai 30. heinäkuuta 2013

Mitä välitilaan? (kansanäänestys)

Minulle on pikkuhiljaa valmistumassa keittiö. Ehkä jo tänä vuonna, lähivuosina kumminkin. Asuntotyömaani on rintamamiestalon yläkerrassa. Seitsemän vuotta olen tullut toimeen käyttämällä asuntoyhtiömme yhteistä työmaakeittiötä, josta tulee joskus tulevaisuudessa alakerran isännän ikioma keittiö, sekä ulkogrilliä. Työmaakeittiössä on puuhella, grilli toimii samoin puita polttamalla.

Nyt kun keittiöremontti on taas hieman edennyt, alkaa huolestuttaa: entäpä jos se valmistuu niin pitkälle, että pitää alkaa tehdä päätöksiä? Esimerkiksi valaisinasiat ovat aivan auki vielä. Ja nyt juuri rupeaa mietityttämään niinsanottu välitila. Mitä ihmettä siihen? Ei kaakeleita. Ei lasia. Ei terästä. Maalaisiko sen vain? Ehkä joku kiva kangas ja lakkaa päälle? Ehkä joku kiva tapetti? Valokuvaprintti vaahteran lehvästöstä? Ei, eihän sellainen sovi 50-luvun taloon!

No toisaalta, eivät nuo keittiökaapitkaan ole 50-lukua. Siis ihan sama.


Itse asiassa tykkään noista kaapeista tosi paljon. Ovet nikkaroi Kustavin Puu, ja ne ovat valkovahattua saarnea. Katsokaa lähempää:

Kaikki vanhat huonekaluni ovat kellastunutta mäntyä. Mikä neuvoksi?

Jotta osaisitte auttaa minua välitilaongelmissa, kerron vähän lisää keittiöstäni. Kun nyt seisomme tässä kaappeja ihailemassa, ikkuna on vasemmalla puolellamme ja oikealla, kahden oven välissä, ovat hellat, sähkö- ja puu-.  Seisomme suunnilleen keskellä pöytää, ja takanamme on alkovi, joka tulee toimimaan olohuoneenani ja antaa mahdollisuuden nimittää tätä tilaa keittiön asemesta tupakeittiöksi. Ehkä siihen mahtuu ihan pikkuinen sohva tai ainakin nojatuoli.

perinteinen rintamamiestalon Halltex-katto remonttimestarin kuvaamana

Tuon seinän, jolla keittiökaapit enimmäkseen ovat, saatan (sen valmistuttua) ehkä maalata tylsän valkoiseksi, siis mahdollisesti välitilaa lukuunottamatta. Ehkä välitilan (värikäs?) maali jotenkin kasvaa, versoo tai roiskahtaa tuolle valkoiselle seinälle? Ikkunaseinälle ja alkoviin  oleskelunurkkaukseen  olohuoneeseen  saliin tulee 50-luvun tapetti, Erik Bruunin Linneus. Tapetti on paperia eikä siis tuki seinien hengittävyyttä. Varastin kuvan siitä Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n kotisivuilta:


Näin hienona se ei tule näyttäytymään minun muuten hyvin ihanassa tupakeittiössäni, koska parhaimmillaankin huone on noin 220 cm korkea ja alkovissa tietysti madaltuu olemattomiin.

Tähän mennessä näyttää suorastaan pliisun neutraalilta. Jostain syystä kuvittelen kuitenkin mielessäni hyvinkin värikkään keittiön. Sinistä ja oranssia! Missähän niitä värejä sitten oikein esiintyy? No, kai siellä on jotain patalappuja... sohvatyynyjä... räsymatto... Niin, ja entäs se välitila?

Ai mutta verhot! Sellaisetkin pitää olla! Niitä en ole vielä ehtinyt ajatella ollenkaan! Apua!

Toisaalta, kun nyt katson tarkkaan tuota ensimmäistä kuvaa, alkaa tuntua siltä, ettei tässä kovin kiire ehkä olekaan. Alakerran isännän lomakin loppuu, mikä varmuudella hidastaa remontin eteenpäin hivuttautumista entisestään.

Suurella mielenkiinnolla ja kiitollisuudella ottaisin kuitenkin vastaan luovia ehdotuksia välitilan suhteen. Olisiko tämä nyt sellainen tilanne, että pitäisi arpoa vastanneiden kesken joku palkinto? Ei, luotan teihin, viisaat ja ymmärtäväiset lukijani - te kyllä autatte minua muutenkin kuin materiaalisen palkkion toivossa, sydämenne hyvyydestä. Autattehan?

Nyt on myös tilaisuus vahingoniloiseen kiherrykseen niillä, joita taannoin harmitti, kun nippelipostauksessani väitin, ettei värillä ole väliä, kunhan jotain vaan.

22 kommenttia:

 1. No entäpäs ihan vaan paneelia, vaikkapa aina kaunista helmipaneelia, itse tykkään vihreästä, sellaisesta vähän hennon keväisestä, mutta ei liian vaaleasta kuitenkaan :)

  VastaaPoista
 2. Hmm. Jos ei kaakeleita, lasia tai terästä, niin äkkiseltään tuli mieleen rappauksen näköinen maali? (löytyy ainakin http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/tuotteet/tuote-esittelyt/tunto_kivi)

  Väriksi jokin tehosteväri, taikka harmaan sävy tuosta tapetista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan näyttää hienolta. En ollut tiennyt, että tuollaista onkaan. Tuo karhea pinta lienee hankala puhdistaa. Mutta yläkaappien alle tulevat työvalot korostaisivat struktuuria upeasti. Kiitos.

   Poista
 3. Kangas välitilassa kuulostaa kivalta. Mutta niin laitettuna, että sen voi vaihtaa myöhemmin tai päälle voi laittaa jotain muuta, jos tulee taas halu vähän remontoida. Minä varmaan aloittaisin niistä verhoista ja patalapuista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Mitä värikkäämpi ja kuviollisempi, sen nopeammin siihen ehkä kyllästyy. Täytyy keskustella tästä vaihdettavuudesta remonttimestarin kanssa.

   Poista
 4. Mekään emme halunnet keitiörempassa kaakeleita välitilaan. Siihen tuli sitten samaa ikilevyä mitä on keittiön tasoissa. Väri on tuollainen harmaa, ei tasaisen harmaa vaan sellainen, hm, hiekkakuvioinen tai miten sen sanoisi, mutta siis harmaa. Olemme tykänneet ja puhtaana on helppo pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan olisi muuten helppo ratkaisu, sekä asennuksen että puhtaanapidon kannalta. Kiitos!

   Poista
 5. Minusta se kangasidea kuulosti hyvältä vaihtoehdolta. Päälle en laittaisi lakkaa, vaan ohuen lasi- tai muovilevyn. Silloin välitila olisi helpompi puhdistaa kuin lakattu kangaspinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten pitäisi vielä löytää sopiva kangas. Jos on ehdotuksia, otan mielelläni vastaan.

   Lasilevy olisi kyllä helppo puhdistaa, mutta en osaa kuvitella, miten sen saa paikalleen, ilman että nurjalle puolelle jää sormenjälkiä... ja miten se sitten heijastaa valoa? No, lakkakin voi tietysti heijastaa liikaa. Ehkä otan vielä lasi- tai muovilevyn harkintaan. Kiitos.

   Poista
 6. Jaahas. No niin :) Nämä ovat ehkä elämän parhaita kysymyksiä! Jos et meinaa välitilaan laittaa mitään tasoa, lisätyötilaksi, niin minä toimisin näin: Ehkä maalaisin seinän (jolloin väri on helppo vaihtaa aina kun kyllästyy) ehkä jollain kaipaamallasi vahvalla värillä (minä näin seinän punaisena). Laittaisin välitilan lukupaikaksi. Nojatuoli. Seinä- tai jalkalamppu (jos löytyy vielä 50-l henkeen, niin mahtavaa). Joko pikkuhylly (keittokirjoille?) tahi mahdollisesti taulu punaiseen seinään, tai sitten ei mitään.

  Mullahan on siis sellainen lukunurkkien rakentelutaipumus, sekä kotona että mökillä. Kuvittelen niissä sitten istuvani, mutta kyllä on aika vähälle jäänyt. Sekä mökillä että kotona on myös keittiössä nojatuoli ja lukuvalo. Kiva on kuule siinä istuksia ja nauttia viiniä, kun mies kokkaa. Tykkään siis myös "rikkoa" tiloja, eli "luoda" (suurikin sisustusguru tässä, heh) esim. just keittiöön muutakin tunnelmaa kuin sitä keittiötä.

  Mutta jos meinaat välitilan pyhittää lisätasolle, niin kyllä ei ole sekään huono ajatus. Jos olisikin vaikka sellainen iso puulaatikko, vaikka korokkeiden päällä, ja sitten sen sisällä säilyttäisit klapeja puuhellaan? Voi että, nyt lähti täällä mopo keulimaan. Edelleen ehkä maalaisin seinän, vaikka kangas ja tapetti ovat kyllä kanssa hyviä vaihtoehtoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt me ajattelemme eri kohtaa keittiössä, kun en tarkemmin määritellyt sanaa "välitila". Ajattelin sitä seinää siinä keittiökaappien (ylä- ja ala-) välissä. Mutta nyt sain hienon potkun sen toisen puolen suunnitteluun. Se on kieltämättä ihan auki vielä, enkä osaa sitä edes oikein kuvitella.

   Sellainen puulaatikko minulle tulee! Tuohon pöydän päähän, pöydän ja hellan väliin. Sen päällä voi istua, ja sisällä voi säilyttää klapeja ja mahdollisesti poltettavia roskia. Se on jo olemassa!

   Lukunurkka tulee ehdottomasti! Ja tilojen käyttötarkoituksia sotketaan. Tällä hetkellä asuntoni ainoa virallinen kirjahylly on vessassa.

   Jätin sen punaisen sanomatta, en tiedä miksi, koska oikeasti kuvittelen sinistä, oranssia ja punaista tupakeittiööni. Punainen vaan jotenkin tunkee keittiömielikuviin.

   Kiitos ideoista! Näihin varmaan palataan vielä.

   Poista
 7. Minä joko maalaisin tai tapetoisin välitilan. Erilainen tapetti kuin muualle. Maalin/tapetin materiaali sen mukaan paljonko voi olettaa joutuvansa pesemään/pyyhkimään tilaa kokkailujen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä varmaan joutuu pyyhkimään, tai ainakin pitänee varautua siihen, että mustikkasmoothie präiskähtää seinälle. Tuon kohdan ei tarvitse hengittää.

   Jos joku sattuu huomaamaan jossain ihanan välitilatapetin, vihjeitä otetaan vastaan! Maali on ehkä helpompi, siis olettaen että tilan maalaa yksiväriseksi eikä rupea taiteilemaan.

   Poista
  2. Ehkäpä maalia ensi alkuun, vaaleahkoa, ikkunaverhoissa samoin vaaleahkoa valoisaa väriä, myöhemmin kun kokonaisuus tulee paremmin näkyviin, sitten väriräväkkyyttä väli- ym tilaan ja tekstiileihin.. Tiedän paikan jossa on ihan ilmaiseksi valittavissa yhtä sun toista :).

   Poista
  3. Tässä voi olla järkeä. Jos sitä sitten jaksaa enää vaihtaa, kun on kerran jonkun kohdan valmiiksi saanut... Kiitos.

   Poista
 8. Keittiön välitilassa on tärkeintä se, että siitä voi pyyhkiä kosteella rätillä maholliset roiskeet pois. Siitä on lähettävä. Ite laittasin sinne hiekkapuhallettua lasia, mutta tohon suosittelen maalia, vaikka miranol merkkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä järkevä lähtökohta. Koitan pitää jalat maassa. Noissa yläkaapeissahan on maitolasiovet, joten samanlainen lasi sikäli sopisi... Mutta ehkä tosiaan maali on enemmän mun tyyliä. Kiitos!

   Poista
  2. Nyt vasta pöljä huomasin yläkaappei kattella sil silmäl. Meil on ollu 'maitolasi'ovet nyt 9 vuotta. Täältä kun ei maitolasia saa, on tavallista lasia hiekkapuhallettu ja saatu näin himppusen maitolasimaiset ovet. NII, ni oikee hyvät on tollassella lasilla varustetut ovet käytössä.

   Poista
 9. Suuret kiitokset kaikille tähän mennessä vastanneille! Kansanäänestykseen on mahdollista osallistua vielä hyvinkin pitkään, koska välitilan dekoreeraus ei ehkä tapahdu heti tänä vuonna, ja toivonkin edelleen saavani mahdollisimman paljon mielipiteitä kaikista ilmansuunnista ja kaikkina aikoina.

  VastaaPoista
 10. Ehtikös joku jo ehdottaa (värillistä) Enso-levyä? Sehän olisi 50-luvulle tyypillinen ratkaisu ja niitä löytyy kai kohtalaisen hyvin käytettynä. Tarkoitan siis tällaista: http://3.bp.blogspot.com/-DyypBIAHrEs/UaxKTU23hCI/AAAAAAAABuU/SLUzk7z9RUk/s1600/ETlavuari_ennen.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten tosi, täällä yläkerran entisessä keittiössäkin on ollut Enso-levyä joskus. Pitääkin katsoa, mitä värejä olisi olemassa. Kiitos!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...