torstai 4. heinäkuuta 2013

Fasaaninpojat suuressa maailmassa

Fasaanitiput ovat niin isoja, että heitä voi jo kuljettaa koko pihan alueella ja mennä tien yli naapuriinkin. Ainakin jos kukko Kevätmieli on mukana. Se pelottelee naapurin uuden kissan pois tipujen tieltä. Esittelen:

Tipuja on tässä poikueessa kaksitoista. Heillä alkaa olla jo fasaanin ulkomuotoa, ovat päässeet pahimmasta korppikotkavaiheesta yli.

He osaavat itse etsiä ruokansa...

... mutta äidin neuvot kelpaavat vielä.

He osaavat myös lentää! Välillä he saavat hepuleita, joihin kuuluu äkillinen juoksuun säntääminen ja pieni ilmahyppy siipiä räpytellen. Mutta myös määrätietoinen oksalle nousu onnistuu.Emokana vahtii silmä kovana mahdollisia vaaroja. Usein hän lennähtää johonkin korkeampaan paikkaan tarkkailemaan ympäristöä, kun tiput laiduntavat maassa.

Vain silloin, kun Kevätmieli on perheen matkassa, voi äidin tarkkaavaisuus hetkeksi herpaantua.

Kevätmieli on kuvassa yhdellä vakituisista kiekumapaikoistaan, kompostiauman länsipäädyssä. Aloin kasata puutarhakompostia paikkaan, johon tulee joskus tulevaisuudessa kasvimaa. Jospa tällä massalla tappaisin alla olevat kasvit ja saisin samalla hyvää multaa valmiiksi oikeaan kohtaan toimitettuna. Ensimmäinen pitkä auma on valmis, toinen tekeillä sen viereen. Kevätmielellä on tapana kierroksellaan kiivetä auman päälle sen itäpäästä, astella arvokkaasti harjaa pitkin toiseen päähän, keskittyä hetki ja kiekaista. Pienen mietiskelyn jälkeen hän kävelee alas ja jatkaa kierrostaan. Toki aumasta löytyy toisinaan myös jotain mielenkiintoista ja kaivelemisen arvoista.

Ymmärtääkseni yksi rouvista hautoi Slummissa, yksi Takalassa ja yksi Kirsikkatarhassa. En ole käynyt pesiä kurkkimassa, vaan arvaukseni perustuu Kevätmielen kiekumakierrokseen. Kevään jälkeen on näkynyt kerrallaan vain yksi kana poikueineen, joten mitään varmuutta ei ole pesinnän onnistumisesta kokonaisuudessaan. Luulisin kuitenkin, että mikäli kaikki ovat tallessa, pesueet kesän mittaan yhdistyvät.

Pihassamme metsästää tätä nykyä neljä kissaa naapurustosta sekä tärppä ja mahdollisesti kettu. Haukkojakin on. Tiellä ajaa autoja. Tappioitta ei selvitä, se on varmaa. Mutta Kevätmieli on hyvä kukko ja suojelee perheitään ärhäkästi. Ensi talvena voi olla vilskettä ruokintapaikoilla.

Kuvat ovat alakerran isännän ottamia.

8 kommenttia:

 1. Onpa herttainen perheidylli;) Toivotaan, että mahdollisimman vähillä tappioilla selviävät.
  Juuri eilen näin auton alle jääneen fasaanin, poikanen oli. Ne juoksevat niin päättömästi tien yli. Näillä ei ole noin hyvää huolenpitoa;)

  VastaaPoista
 2. Fasaani on kyllä kaunis... Miksi meidän lähipelloilla ja metsissä on vain teeriä ja metsoja ja pyitä, pitäisi se muutama fasaanikin saada tänne päin kiekumaan! Ovathan nuo muutkin ihan ok, mutta niitä metsoja kyllä saa keväisin pelätä, joskus ovat käyneet jopa koulutaksille uhittelemaan.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti mahdollisimman moni poikanen selviää:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Kuten arvaatte, fasaanitilanteesta raportoidaan täällä jatkossakin, siltä ei voi välttyä.

  Tättähäärä, teeri ja metso ja pyyhän ovat hienoja ja minusta suomalaisempia lintuja kuin fasaanit! Teeriä joskus näkyy puunlatvoissa työmatkalla, mutta saisi näkyä pihassakin. Peltopyitä tässä välillä on ollut parvi. Ei sillä, etteivätkö maahanmuuttajat olisi kelpo lintuja nekin. Helpompi niiden touhuja on seurata kuin metsäkanoja metsässä.

  VastaaPoista
 5. Onhan nuo hienoja, mutta ihmisluonto on kumma ja kaipaa aina sitä, mitä sillä ei ole. Meillä on useana kesänä ollut teeripoikueita ihan lähimaisemissa ja niitä ollaan saatu seurata. Samoin pyypienokaisia on nähty. Metso on tosi komea, mutta keväällä sitä tosiaan mieluummin väistää.

  Fasaanit taitavat kyllä olla kaikkein tyhmimpiä kanalinnuista. Ollaan nimittäin kyllä usein niitä tavattu, vaikkei tässä ihan naapurissa asukaan. Kerran yksi fasaani lensi tietä pitkin auton edessä vaikka kuinka pitkään eikä tajunnut väistää. Vasta sitten kun pysäytimme auton ja hyppäsimme ulos se lähti sivuun.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...