tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kotikonsteja

Flunssa jyllää. Lepoa ja kuumaa juotavaa. Kolmantena päivänä täytyy kuitenkin lähteä tuonne tuiskuun ja ajaa terveyskeskukseen tai työterveyteen yskimään ihmisten päälle, että saa luotettavalta ammattilaiselta todistuksen lentsusta ja työnantajalta luvan sairastaa kotona flunssan loppuun asti. Yksinkertaisempi vaihtoehto on mennä sairaana töihin yskimään työkavereiden päälle, vaikka eihän töitä tässä kunnossa saa oikein edistymään. Flunssa kestää viikon, jos sitä ei hoida. Jos hoitaa, se voi mennä ohi seitsemässä päivässä.

Tänään poden kotona. Nautinpa hieman valkosipulia kuuman juustoleivän täytteenä. Ei kai sen parantavasta vaikutuksesta ole laajaa tieteellistä yhteisymmärrystä, mutta se on hyvää. Ja pysyvät sitten kanssaihmiset vähän loitommalla eivätkä ehkä saa tartuntaa.


Juusto lienee helmasyntini. Se ei ole miltään kantilta katsoen terveellistä eikä ekologista. Ei ole itse tehtyä eikä edes luomua. Ei ole tutuista lehmistä. Mitään en tiedä heidän elinoloistaan. Tursuaa kovia rasvoja. Hiilijalanjälki on täältä portille asti.

Juuston ja leivän väliin tomaattipyrettä ja valkosipulia. Grilliin. Päälle laitan timjamia omasta maasta, kun kerran on yskä. Oreganoakin olisi, siis mäkimeiramia, mutta se maistuu minun suussani jotenkin liian minttumaiselta. Saisikohan ensi kesänä kreikanoreganon kasvamaan? Valkosipuleiden suhteen olemme omavaraisia sen osan vuodesta, kuin ne kestävät hyvinä. Istutan ne ennen kuin maa jäätyy, nostan heinäkuussa. Kuorin vähän ja kuivatan puuliiterissä tai muussa ilmavassa tilassa, varjossa. Jossain välissä ennen talvea pätkäisen ne varsistaan ja laitan verkkosäkkiin kellarin rappuun. Ei ihanteellinen säilytyspaikka, mutta sieltä ne ovat aina helposti saatavissa. Ja niitä on mukava katsoa ohi kulkiessaan ja tietää, että vielä niitä riittää.


C-vitamiinia pitäisi nauttia roimat yliannostukset, onhan ihan tutkittu juttu että sitä se flunssa pelkää. Mustaviinimarjamehua on omasta takaa. Kuumaa vettä päälle ja kitusiin! Tyrnimehua ei ole höyrytetty, joten siinä lienee vitamiinit paremmin tallessa, vaikka pakastettua sekin on. Hillokellariin kun saisi jossain vaiheessa laitettua kunnon tuuletusröörin, ettei kaikki homehdu, voisi säilytellä ainakin sokerimehuja siellä ihan ilmaiseksi. No, se on vielä kesken.


Mikähän siinä on, että kun tyrnimehua, joka on pahaa, lisää palan tai pari appelsiinimehuun, joka on hyvää, appelsiinimehusta tulee parempaa? Miten se voi toimia? Tyrnimehua voi muuten lisätä mustaviinimarjamehuunkin. Tulee nätti väri (ei kuvassa).

No kuka oli noin tarkka ja katsoi päiväystä? Ei se ole kuin muutaman päivän yli, sitä voi ihan hyvin juoda! Ei mulla mene sitä niin paljon että sen aina ehtisi tuohon päiväykseen mennessä kuluttaa. Ja tyrnimehua on vielä vähän jäljellä vuodelta 2011, tunnustettakoon että nuo on niitä, vaikka käänsinkin päiväyksen alaspäin.

Katsoin yskänlääkkeen tuoteselostetta. Timjamia siinäkin on. Pääasiallinen vaikuttava aine on kuitenkin ammoniumkloridi, täkäläisellä murteella salmiakki. Tehokkaimmin salmiakki ehkäisee yskää, kun sitä imeskelee koko ajan. Laura ajoikin varta vasten tätä kautta tuomaan mulle pari pussia turkinpippureita taudin oireiden lievittämiseksi. Otin ne vastaan ovenraosta, ei nyt passaa ystäviään tartuttaa!

Ja ystävistä puheenollen, tervetuloa uudet jäsenet Maelka x ja mammukka!

3 kommenttia:

  1. Viipaloi vielä muutama valkosipulin kynsi kuppiin, vie kuppi tyynyn viereen sänkyyn. Se helpottaa hengittämistä ja sitä kautta myös yskää.

    VastaaPoista
  2. Jos tulee nälkä, niin napostelet ne hiukan kuivahtaneet valkosipulin viipaleet ;)

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...