tiistai 30. kesäkuuta 2015

Yleisön pyynnöstä: kanojen nimet

Koska kanojamme ei suuren yleisön mielestä voi kutsua arvojärjestystä osoittavilla numeroilla - ei vaikka ne olisivat roomalaisia - olemme huolellisesti valikoineet heille nimet listasta, jota raapustin yön pimeinä tunteina muinaisina aikoina, kun meillä ei vielä ollut kanoja.

Muistelin, että listassa olisi ollut muutama kymmen nimeä, mutta kyllä niitä oli kertynyt 84 kappaletta, niin etteivät heti lopu.


Aloitamme nelosesta. Parvemme nuorin ja arvoasteikossa alin, mutta joskus ruokajonossa reippaasti kiilaava neito on nimeltään Dooris Kana. Jos hänellä näyttää olevan vähän pyrstöhöyhenet sekaisin, se ei johdu siitä, että häntä nokittaisiin, vaan siitä että hän ihastui kukkoomme ensinäkemältä. Kukon varpaat sotkevat pyrstön kampauksen.Kolmosen nimi tulikin jo selville. Kansan tahdosta hän on Karoliina Kaunotar Kana.

Karoliina on hirmu kaunis ja vähän äksy. Hänen täytyy pitää kiinni asemastaan ja herkkujen ilmestyessä uhkailla kuritonta Doorista, jotta oikea arvojärjestys säilyy. Itse asiassa Karoliina voisi mielestään hyvinkin saada ylennyksen kakkoseksi.Ykkönen ja kakkonen: mustat matamit. Heillä ei ole mitään epäselvyyttä arvojärjestyksestä, eikä siis mitään syytä uhitella toisilleen. Edessä ykkönen, Justiina Kana, takana kakkonen, Josefiina Kana. Jos Karoliina koittaa ohittaa lempeäluontoisen Josefiinan, Justiina ojentaa häntä. Josefiina itse päästää kiltisti Karoliinan samaan aikaan herkkukipolle.Josefiinan tunnistaa niskan valkoisista pilkuista. Hän on vaatimaton ja oloihinsa tyytyväinen lintu, joka mielellään pysyttelee taka-alalla eikä tee itsestään numeroa. Josefiina pitää rauhallisesta elämästä ja menee aikaisin nukkumaan. Puoli kahdeksalta näin kesän valoisimpana aikana, pimeämmällä sitten varmaan varhemmin.Joukon kiistaton johtaja on Justiina Kana. Hän suhtautuu ihmisiin hyvin tuttavallisesti ja pelottomasti. Justiina on ensimmäisenä tarhan ovella vastassa ja tietysti myös ensimmäisenä ruokavuorossa. Aluksi minusta tuntui, että hänen täytyy olla meidän viimekesäisiä kanoja, kun hän asettui tänne kuin kotiinsa, mutta tarkka kuvavertailu paljasti, että näin ei ollut. Viime kesän Miina oli kyllä musta, mutta muuten ihan eri näköinen. Justiina vain otti tilanteen haltuunsa välittömästi.Sitten on tietysti vielä kukko, joka asettuu kanojen arvojärjestyksen ulkopuolelle. Vaikka hän on nuori, hän hoitaa ihan hommansa. Kukon koko nimi on Korko Sarana Kähkönen, vaikka yleensä puhumme vain Kähkösestä. Korko siksi, että saimme naapurista kesälainaan neljä kanaa ja palautamme neljä kanaa ja Kähkösen. Sarana, samoin kuin Kähkönenkin, johtuvat kukon lauluäänestä.

Kuten aiemmin on jo todettu, Kähkönen on pahasti oikealle kallellaan, lähinnä pyrstöstä, mutta sellaista se on näinä nykyisinä aikoina. Täytyy olla tyytyväinen, että edes jonkinlainen hallitus on saatu, ja ainahan sen voi panna syksyllä pataan, jos paljastuu, ettei siitä muuhun ole. Antaa sen nyt harjoitella ja katsotaan, tuleeko hommasta mitään.


16 kommenttia:

 1. Ou jee, meneeköhän hallituskin syksyllä pataan :D
  Hyvät nimet! Varsinkin K.S. Kähkönen :) mutta sun listahan peittoaakin aika moneen kertaan mun neljän kanan listani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Riippuu hallituksen kyvykkyydestä, tietysti.

   Poista
 2. Viis pystöstä, kun Kähkönen on muuten niin komee.

  VastaaPoista
 3. Ihanat nimet ja kuvaukset!

  Tunnen Justiinan ihmisversion :-) Ihan samanlainen ja ihana juuri sellaisenaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Justiina on tosi mukava myös kanaversiona. Ovathan kesyt kanat tietysti paljon mielenkiintoisempia kuin ihmistä karkuun juoksevat.

   Poista
 4. Mainiot nimet ja Kähkönen erinomaisen sopiva kukolle. On se linnullisempaa (vrt. inhimillisempää) lukea nimellisistä kanoista kuin numerollisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan se todellakin linnullisempaa. Muista nimistä piti hakea kompromissia, eikä Korko-nimestä edes päästy sopuun, vaan alakerran isäntä vastustaa sitä ehdottomasti, mutta Dooris oli heti Dooris.

   Poista
 5. Hyvä kun tultiin tutuiksi kanojen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä eteenpäin kerron sitten nimillä, kuka nyt teki mitäkin. Pitäähän tärkeimmät kuulumiset päivittää.

   Poista
 6. Tätä postausta lukiessani tuli mieleeni, kuinka jotkut ihmiset aina ihmettelevät kun kerron jonkin kanamme olevan tällainen ja jollain olevan tapana tehdä tällaista. Jotkut suorastaan hämmästelevät, että täh, onko kanoissa muka jotain erojakin? Hah, tietäisipä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset eivät varmaan halua ajatella, että kanoilla voisi olla persoonallisuus. Kun syövät tehokasvatettua broileria, eivätkä voi välttää jonkunlaista aavistusta myös siitä, kuinka hyvin broileri voi kehittää persoonallisuuttaan siellä kasvattamossa.

   Poista
 7. Ei ole nimet kanoja ja kukkoa pahentaneet! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä. Olisihan se harmillista, jos tulisi lätkäistyä heille niin tyhmät nimet, ettei kukaan viitsisi enää lukea heidän toilailuistaan.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...