lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kähkönen

Kähkönen tuli keskiviikkoiltana ja jäi.

Nostin hänet pahvilaatikosta kanakopin orrelle. Kanat olivat vielä pitkin tarhaa, niillä oli nukkumaanmenoaika päässyt venymään varsin myöhäiseksi, kun ei kukaan ikinä komentanut yöpuulle. Ja kun on niin valoisaakin.

Vähän aikaa Kähkönen tuumaili ja kotkotteli orrella, mutta päätti sitten lähteä tutkimaan paikkoja.

Kähkönen

Olin vähän etukäteen pelännyt, kuinka siinä käy. Kähkönen on aika nuori poika, ja varsinkin toinen mustista kanoista on melkoinen matami. Ettei vaan tulisi riitaa johtajanpaikasta.

Turhaan pelkäsin. Pomokana säikähti Kähkösen ilmestymistä kanakopin ovelle ja juoksi karkuun.

Kähkönen innostui kanoista kovasti ja alkoi oitis liehitellä heitä kaikin voimin. Mustat kanat ilmaisivat järkytyksensä moisesta, väistelivät häntä kipinkapin ja päättivät sitten vetäytyä yhdessä orrelle. Kanakopista kuului vielä pitkään paheksuvaa motkotusta. Mutta Kähkönen kosi ruskeita neitoja täyttä häkää eikä pahoittanut mieltään mutinoista.

- Tässä olis neidille herkkupala, ainaskin noin sympoolisesti.
- Ooo, minulleko?

- No oliko täällä jotain ruokaa vai pelkkää siivenroikotusta?
- Katsokaa, neiti, minä tanssin teille!

- Neidit, lupaan teille paljon ja vielä enemmän, jos alatte mun kaa.
- Kaa kaa.

Ensin luulimme, että Kähkönen olikin Pyöriäinen, niin ahkerasti hän esitteli avujaan ruskeille neideille, teki ympyröitä ja piruetteja ja väpisytti siipiään maassa niin että oli kompastua niihin. Oli muka löytävinään jotain herkkuja maasta ja tarjosi niitä neideille. Neiteihin moinen show meni, ihme kyllä, täydestä. Kähkönen vietteli arvoasteikossa alimman kanasen heti samantien.

Aikanaan ruskeatkin kanat halusivat käydä yöpuulle, mutta heille tuli kanakopissa jotain sanaharkkaa mustien matamien kanssa, joten he päättivät yöpyä ulkosalla. Ei ollut ensimmäinen kerta. Kesäyö on niin kaunis ja täynnä taikaa.

- Aiottekste nukkua siellä? Oikeesti? Saanks minäkin tulla?

- No? Nytkö me nukutaan?
- Meidän pitää harkita tätä vielä.

Näistä tapahtumistahan on kulunut jo monta päivää. Nykyään meillä mennään ajoissa nukkumaan. Kaikki mahtuvat sovussa kanakoppiin. Kähkönen on tasapuolinen mies, kuten värityksestäkin näkee: puoliksi ruskea ja puoliksi musta, niin kuin kanaparvensa. Hän hoitaa työnsä hyvin ja kiekuu käheällä nuoren kukon äänellään, jotta naapurusto tietää, kuka täällä on isäntä. Fasaanikukot vastaavat.

Ihan aikuisen kukon itsehillintää Kähkösellä ei vielä ole: jos tarjolla on jotain oikein herkullista, kuten lehtokotiloita, hän tulee innokkaasti osingoille eikä teeskentele vaatimatonta. Viime kesän kukkomme Syrjänen oli lähes kokonaan kasvissyöjä, hän pysytteli sivummalla ja antoi myös itse löytämänsä öttiäiset kanojen syötäväksi. Kähkönen tykkää nameista niin ettei malta olla hieman maistamatta. Se hänelle suotakoon.

Kaikki kuvat ovat Kähkösen tuloillalta. Lisää on odotettavissa.18 kommenttia:

 1. Hyrisyttävän hauskoja kuulumisia :-)
  Innolla odotan jatko-osia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kyllä väkisinkin julkaistaan kesän edetessä.

   Poista
 2. Onpa komea kukko. Kyllä nyt kanojen kelpaa! Kiekuuko teidän kukko kimeällä vai matala äänisemmällä kiekaisulla? Ennen luulin, että kaikki kukot kiekuvat samalla tavalla. Nyt kun naapurustoon on tullut kanaloita olen huomannut eron. Lähimmässä kanalassa asuvalla kukolla on tosi kimeä ääni. Kauempana asuvalla kukolla on kaunis ( siis minun korvilleni sopiva) pehmeämpi kiekaisu. Kanat kotkottavat molemmissa paikoissa suht samanlaisella äänellä :) Tällaisia hassuja juhannuspohdintoja. Jatko kertomuksia odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kähkösellä on melko matalankäheä ja aika hiljainen kiekumaääni. Ehkä se siitä vielä voimistuu, kun ikää karttuu, tai sitten ei. Hän on vasta neljä kuukautta vanha.

   Tuolla parin kilometrin päässä asuu kukko, joka rääkyy aivan kamalalla äänellä, niin kuin teurastettaisiin vuohen ja lehmän ristisiitosta. Onneksi Kähkösellä on sivistyneempi lauluääni.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Minustakin Kähkönen vaikuttaa oikein hyvältä :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitoskiitos! Katsotaan, vieläkö hän tuosta muhkistuu, kun tulee ikää lisää.

   Poista
 5. Onpa Kähkönen oikea hurmuri! Meidän Tauno on enemmän sellainen suoran toiminnan mies. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai, jos on omista vaimoista kyse. Tämä oli tällainen ensitutustumistilanne.

   Poista
 6. Onpa komea poika :) Onnea hänelle uuteen kotiin :)

  VastaaPoista
 7. Symppis kaveri! Tuollaista lehtokotiloiden syöjää tarvittaisiin meilläkin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun kanoja puutarhaan. Fasaanitkin käyvät.

   Poista
 8. Nyt lainaisin kovin mielelläni Kähköstä. Lehtokotiloita saisi vatsan täyteen. Voisiko hän kiertää talojen puutarhoissa reissutöissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kähkösellä on kovin vaativa tämä uusi pesti, eikä häntä ole vielä uskallettu laittaa kiertämään. Mutta fasaanithan meillä hoitelevat useammankin puutarhan kotilokarsintaa. Kävisikö sellainen?

   Poista
 9. Onpa komea nuorukainen tuo Kähkönen! Mikäs siellä matamien nyt ollessa ;) Herättääkö Kähkönen aikaisin vai vasta "ihmisten aikoihin"?

  VastaaPoista
 10. Minun makuuhuoneeni on poispäin kanalasta. En herää Kähkösen lauluun ollenkaan. Joskus sopivalla tuulella kuuluu hiljaisessa yössä naapurin kukon ujellus kilometrin päästä. Puoli neljä aamulla.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...