maanantai 15. kesäkuuta 2015

Tässä pitäisi kasvaa karvoja

Ihmisellä kasvaa kainalossa karvoja. Mielenkiintoinen kysymys onkin, miksei kasva joka paikassa. Missä vaiheessa olemme vaihtaneet hyvän turkkimme ihonalaiseen rasvakerrokseen? Harkitsimmeko paluuta vesieläimiksi? Onhan muitakin eläimiä, jotka ovat muuttaneet maalta takaisin mereen, ja osalle niistä on käynyt näin. Delfiinillä esimerkiksi on aika vähän karvaa. Hylkeellä kylläkin on turkki, mutta on myös se ihonalainen rasvakerros. Joissain olosuhteissa molempi parempi. Hylkeen pitää kuitenkin pärjätä myös jään päällä.

Sitten on sellaisia eläimiä kuin norsu, virtahepo ja ihminen, joiden turkki ei ole kovin talvenpitävä. Onko meillä kaikilla menneisyydessämme vesileikkivaihe? Ihan mahdollista. Norsu ainakin on manaattien sukua, tiemmä.

Silloin kun vielä asuimme kaikki Afrikassa ja opettelimme olemaan ihmisiksi, viihdyimme varmasti rannalla yhtä hyvin kuin nykyäänkin. Vesirajasta löytää monenlaista ravintoa ja veteen voi myös paeta ainakin herkkätassuisimpia leijonia, varsinkin jos osaa uida. Mehän osaamme, syntymästä saakka, vaikka monet meistä unohtavat sen taidon elleivät pääse sitä pienestä pitäen käyttämään. Ehkä olemme joskus viettäneet pulikoivaa rantaelämää kuin virtahevot konsanaan. Se selittäisi paljon.

Olen ihmetellyt, kuinka kummassa edes selvisimme pedoilta hengissä niin pitkään, että opimme käyttämään aseita (keppejä ja kiviä, edes). Katso nyt näitä kynsiä ja hampaita! Säälittävät! Jossain vaiheessa olimmekin sukupuuton partaalla; esi-isiämme oli jäljellä vain muutama tuhat. Eipä uskoisi, kun katsoo maailmaa nykyään.

Mutta siitä karvoituksestahan minun piti. Niin. Ilman muuta on selvää, että evoluution piti jättää nämä muutamat karvatupsut paikkoihin, joissa on eniten kiinnostavia hajuja. Ihmisellähän on myös säälittävän heikko hajuaisti, joten hajunkerääjiä on tarvittu, että pystymme kunnolla aistimaan vastakkaisen sukupuolen edustajia ja miksei muitakin ihmisiä. Siitä, kun päätimme inhota omaa hajuamme ja koittaa poistaa ja/tai peittää sen mahdollisimman tehokkaasti, on niin vähän aikaa, että evoluutio ei ole vielä edes huomannut muutosta tapahtuneen eikä ole ehtinyt mukaan. Tai odottaa, josko tämä villitys menisi ohi yhtä äkkiä kuin alkoikin. Karvoituksen suhteen ei mikään ole ehtinyt muuttua näin lyhyenä hetkenä.

Tukkaa ja partaa ei tarvita hajujen tallettamiseen ainakaan samassa määrin. Suojaavatko pääkarvat pystyihmistä auringolta? Tai vedessä lilluvaa ihmistä? Olisiko virtahevolla tukkaa, jos se pitäisi päätään jatkuvasti pinnalla?

Helpottaisiko muuten kahlaileva elämä pystyasentoon siirtymistä? Tai päinvastoin? (Kuten huomaat, olen varsin viehättynyt ranta-apinateoriasta.)

Tässä olisi näitä kainalokarvoja sitten.

Tällaiset niiden kuuluu olla.
Mutta entäs nämä!

Kukaan ei kertonut, että sädehoidosta seuraa tällainen katastrofi: säteilyä saaneet kainalokarvani hävisivät eivätkä ole tulleet takaisin! Tämä on ryöstö!

Nyt olen toispuoleinen. Pärjättävä vaan on. Jotenkin.

Hyvä puoli asiassa on se.... hmmm.... on se, että... nyt ainakin tiedän, että sädehoito oli tehokasta! Tuhosi karvatuppeni tai mitä kaikkea tuohon karvankasvuun nyt tarvitaankaan. Joten varmaan sitten tuhosi paljon muutakin. Sehän on hyvä juttu, kai.

Sen sijaan on tutkimattakin selvää, että Homo Sapiens oleilee mielellään rannalla. Vai kehtaako joku väittää muuta, juhannusviikolla?

kuva: Wikipedia


20 kommenttia:

 1. Hehhee, mikä aihe!! =)

  Itse ajelen kainalot, jotenkin vaan tuntuu siistimmältä ja hajuttomammalta. Joskus kävin muutaman kerran kiskottamassa bikinirajat sokerilla, mutta kyllä se niin karseen kivuliasta oli, että jätin moiset hullutukset. En halua bikinirajoja myöskään epiloida (auts!!) taikka millään terällä sheivailla, koska se karvan takaisinkasvu on ihan kauheeta. Olkoot sitten vaikka mikä majava, mutta saa olla!! =D Sääret hoitelen pari kertaa kesässä Veetillä, talviaikaan saa turkki vapaasti lämmittää. =)

  Kuinkakohan moni nainen antaa kainaloiden olla luonnontilassa? Tai alapään? Onko se "brassi" sit jotenkin siistin näköistä, vai vaatiiko miehet... Ainakin oon muutaman kerran radiosta kuunnellut vähän äimistyneenä miestoimittajien juttuja, tyyliin "joko tuo majava lähtee tai minä lähden" ja "kyllä naisen kuuluu olla karvaton". Minusta se on aika outoa; pikkutytöillä on paljas alapää, ei aikuisilla naisilla - eli mitä ne äijät oikein miettii?? Yksi gynekologi siitä sanoi, että se on ihan hullutus - karvat on siellä ihan tarkoituksella, ne suojaa ja pitää bakteeritkin loitolla. Mutta kun ihminen ei sellasta ajattele, se miettii vaan ulkonäköasioita... (tosin kuinka moni sinne toisen kainaloihin tai pöksyihin yleensä kattelee...??)

  Asian vierestä, mutta näihin ulkonäköasioihin liittyen kuitenkin:
  Mä mietin aika usein sitä sun joskus aikanaan kirjoittamaa juttua Kenen tarvii meikata. Että niinpä niin. Itse laitan töihin meikkivoiteen ja puuterin, kylään ehkä vielä ripsaria. En oo koskaan oikeastaan sen suuremmin meikkaillu. Yhdellä tutulla (joka ei meikkaa) oli joskus pipo, missä luki "Rumat meikkaa". Se oli minusta tosi hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja se piti vielä sanoa, että sun tapauksessa kuitenkin on pääasia, että hoidot auttoi ja paranit. Karvoista viis.

   Poista
  2. Joo, eiköhän sitä jotenkin vielä eteenpäin kömmitä, vaikka sitten karvapuolena ;)
   Minunkin pitäisi hankkia sellainen pipo. Tykkään!

   Poista
  3. Pitäisikö tosiaan? L.

   Poista
  4. Vai saattaisiko se jonkun mielestä olla pikkuhiukkasen provosoiva?

   Poista
 2. Vakavasta taustasta huolimatta ilahduttava juttu :)

  VastaaPoista
 3. Vanhetessa ne häviää joka tapauksessa. Siis karvat. Jos se nyt on mikään lohdutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHAN TOTTA? Olenhan minäkin koko ajan vanhennut, mutta tuollainen ei ole vielä tullut vastaan. Siis vanhainkodissa ei tarvitse enää miettiä brasilialaisia vahauksia. No, nythän minulla on tässä hyvä alku.

   Poista
 4. Heh heh, oot sä hulvaton! :) " opettelimme olemaan ihmisiksi", ollaankohan sitä vieläkään opittu... ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olisi varmaan pitänyt muotoilla vaikka "aloimme opetella..." , selvästi homma on kesken. Eikähän me olla kokonaan karvattomiakaan vielä, mutta kyllä meistä varmaan lopulta ihmisiä kehittyy, jos maapallo kestää niin pitkälle.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ihan kauheen hyvä, Timo, sinä alat oppia! Noin vanha koira! Hyvä hyvä hyvä!

   Poista
 6. Olen karvaton... ja vartaloni on kuin virtahevolla! ;) Ja silti menee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa olet vaan meitä muita edellä evoluution portailla. Vai onko se liukumäki?

   Poista
 7. Hyvä, että hoito tehosi.
  Karvoista tosiaan viis. Mutta kyllä minä kainalokarvat ajelen ladysaverilla. Mutta näkisitpä säärikarvani, paksut ja vielä tummat. En ymmärrä miksi ne pitäisi ajella.
  Sekin on totta, että alempi karvoitus kaljuuntuu iän myötä, ennen viiskymppisiä jo minulla alkoi harveta. Miksiköhän? Kun päässäni taas on vahva ja ei-suomalainen karkea vahva hiuslaatu, eikä ole kaljuuntunut
  :)

  Rannalla ja varsinkin vedessä viihdyn hyvin, olen jäänyt sille asteelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun katselen juhannuksen menoliikennettä tai asutuksen sijoittumista maailmankartalla, on pakko todeta että sillä asteella olemme kaikki ja hyvä niin.

   Poista
 8. Ihmisellä ja nykyisillä lähimmillä sukulaisillamme on sekin ero, että ihmisillä persauksiin keräytyy sitä ihonalaista rasvaa - luin joskus tuosta ranta-apinateoriasta, että muhkea pylly on sopeutuma kovilla rantakivillä istuskeluun :) ja tukka on kuulemma sitä varten, että siitä voi tarttua vedessä lilluvaan liukkaaseen ihmiseen kätevästi. Miksi sitten piti tarttua, en muista.

  Se on kyllä jännä, että karvat lähtee kun vanhenee. Niillä täytyy olla jokin lisääntymiseen liittyvä tarkoitus, koska lapsillakaan niitä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedessä lilluvan äidin ympärillä uiskenteleva pikkulapsi voisi ehkä tarttua pitkään tukkaan kun alkaa väsyttää?

   Pitäisi varmaan harrastaa jotain tiedettä, että voisi ymmärtää, miksi ihmisellä kerääntyy ihonalaista rasvaa paikoitellen, kun taas esim. hylje on kauttaaltaan sulavalinjainen.

   Tosiaan karvankasvu liittyy hormonitoimintaan hyvinkin voimakkaasti. Kyllä ystävällämme evoluutiolla on jotain ollut mielessä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...