maanantai 25. elokuuta 2014

Ystävykset

Tulin tässä taannoin maininneeksi, että kanipoikueestamme yksi on pieni rääppänä, kooltaan vain puolet isoimmista sisaruksistaan.  Hän on silti, tai siksi, utelias ja toimelias veijari, ensimmäisenä tutkimassa uusia juttuja. Ja kun olen katsellut skviljoonia pupukuviani, minusta on alkanut tuntua, että hänellä on erityinen ystävyyssuhde. Ainakin hän varsin usein nypöttää tuollaisen luonnonkeltaisen pupun kyljessä.


Minun tulkintani ruippanan väristä on sallander viittakuvio. Jos joku tietää paremmin, valistuneita vastaväitteitä otetaan vastaan. Mutta onko hänen turkkinsa normaalia pitempi vai luulenko vain? Miltä sinusta näyttää? Esiäitien geenistössä vilahteli kyllä harmillista luonnonangoraa, mutta sitä ei ole vähään aikaan näkynyt.


9.8.

Aikaisemmin kokoero vaikutti vielä suuremmalta kuin nyt. Tuskin tuo rääpäle kuitenkaan koskaan saa toisia kiinni kasvussa. Kaninkasvattajien vanha sanonta kuuluu: "poikue tehdään pesässä". Eli joka pesäpoikasena on ruikelo, myös ruikeloksi jää.




Käppänä ei oikein pärjännyt isommilleen taistelussa maidosta ja siirtyi usein sovinnolla muuhun ruokaan. Tässä kaverukset opettelevat yhdessä herneenpalon syömistä. Kanien mielestä paras ruoka on se, joka on kaverin suussa. Kai se jotenkin tuntuu turvalliselta, kun toinen on sen jo valinnut ja kelpuuttanut. Ei luultavasti ole mitään myrkyllistä, saattaa olla jopa herkullista. Kaveri kuitenkin tietää paremmin kuin itse.



Yhdessä nukkuminen on kanien mielestä ihan parasta, myös helteellä. Jos nyt kahdestaan nukkumista edes lasketaan yhdessä nukkumiseksi. Enempi on parempi. Mitä ahtaampaa, sen ihanampaa.



Koska ruikku ei oikein mukavasti ylety syömään ruokakupista, hän yleensä hyppää sinne kokonaan. Siskoksia se ei haittaa. Pahnanpohjimmainen on niin kevyt, että hänet on helppo nostaa kuonolla sivuun siksi aikaa, että saa ruokaa suuhun. Pureskelun ajaksi pää muutenkin nostetaan kupista ylös, saaliseläimiä kun ollaan. Pitää nyt sen verran katsella ympärilleen, ei voi pelkkiin korviin luottaa. Vaikka onhan näillä melkoisesti korvia, eikös vain olekin!



Nyt sisaruksista alkaa jo pupunpyöreys hävitä ja antaa tilaa aikuisen kanin piirteille. Täyttiväthän he tänään viisi viikkoa. Ei olla enää ihan seinäänjuosseen näköisiä lättynaamoja; alkaa tulla tuota kuonoa heille. Kenenkään korvat eivät ole (vielä) laskeutuneet roikkumaan, vaikka näiden aatelispupujen kantakirjassa mainitaan, että heissä on kokonaista 5/16 ranskanluppaa, melkein kolmannes siis. Tätinsähän on aivan roikkukorva, ja äitikin puoliksi. Tuolle tirppuselle on kuitenkin tullut tavaksi pitää toista korvaa pystyssä ja toista litassa pitkin selkää, siististi kaksinkerroin viikattuna. Kyllä ne molemmat nousevat sieltä höristelemään, jos tarvis on. Ehkä tässä kuvassa alkaa jo tulla uni, ja toinen korva on nukahtanut ensin. Kanit muutenkin nukahtavat ikään kuin pala palalta. Kani nukkuu kunnolla vasta sitten, kun nenä ei enää väpätä. Silmät voivat silti olla nukkuessakin auki. Jaa, saattaa se nenä väpättää unta nähdessä. Silloin vippasevat myös korvat, viikset ja tassut. Mistähän kanit näkevät unia? Varmaan niissä on enemmän ääniä ja hajuja kuin meillä?



Ei sille mitään mahda, että pieneksi tämä elukka taitaa jäädä. Mutta haitanneeko tuo mitään.

23.8. apilavuoren valloitus


10 kommenttia:

 1. Ovatpa ne söpösiä. Nyt teet meistä lukijoista kanien ystäviä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisikin jokaisella lukijalla pihan perällä tai parvekkeella kanikoppi, jossa lihakaneja kasvamassa, vähenisi punaisen lihan syönti ja lisääntyisi kansanterveys, omavaraisuus sekä kasvissyönti.

   Poista
 2. Noistahan tulis hienoja karvahattuja.
  Oon sanonnu mun koiralle, et jos talviturkissas kuolet ni teetän susta ittellein karvahatun ja turkishanskat. Aattele kuin komeeta ois ku ois koiruuden pääkoppa hattuna ja häntä siellä niskan puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kirjava hattu tulisi näistä. Eikä hyvälaatuista. Nämä menevät pataan jo alle nelikuisina, ja siinä iässä ei vielä karva ole kovin kunnollista eikä pysy hyvin kiinni. Vasta kahdeksankuisesta saa turkin.

   Poista
 3. Kyllä tuo minun silmään on inan pitemmän näköistä tuo tirppusen karva kuin muiden, ellen ihan omiani näe.

  Näitä kanijuttujasi lueskellessa on kyllä itseenkin iskenyt pikku kipinä lihakanien pitoon. Ties vaikka joskus, kun nyt ensin saa nuo hoitokanit nurkista pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! On ekologinen ja terveellinen vaihtoehto, ja eettisestikin parempi kuin tehotuotettu liha. Jos innostut asiaan, suosittelen Kaniininkasvattajat ry:n tuotantokanikurssia, niitä järjestetään kerran pari vuodessa ja siellä oppii päivässä kaiken tarpeellisen.

   Poista
 4. Ai että tää on mielenkiintoista. Jotenkin joka kerta huomaa ihastelevansa miten söpöisiä he ovat ja samalla haastavansa itseään ajattelemaan, miltä tuntuisi syödä itsekasvatettua lihaa. Musta se on niin niin tekopyhä ajatus, ettei hennoisi muka syödä ja tappaa. Mutta anonyymin eläimen voi. Nykyihminen on niin vieraantunut ruuan alkulähteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikealla tiellä, sisko! Kovillehan se ottaa teurastusaikana. Ihme, ettei possunlihan ostaminen kaupasta ota ihmisillä niin koville, vaikka possulla on paljon rankempi kohtalo kuin näillä kaneilla. Ja kun sika on älykäs eläin, se kärsii huonoista oloista vielä enemmän kuin moni muu. Minulle kävi sillä tavalla kalliiksi tämä omavaraisuus, että en pysty enää olemaan ajattelematta lihan alkuperää. Eli en enää voi ostaa tehotuotettua.

   Poista
 5. Meinasinkin kysyä, mitä teette turkille, mutta jos se ei kerran vielä teurastusaikaan ole käyttökelpoinen, niin mennee sitten roskiin? Vai?

  Tekisi kyllä kovasti mieti ensi kesäksi ottaa kaneja. Selviääköhän ne parin viikon jaksoja pelkästään miesten hoitamina? Tosin kai vähän karskimpikin henkilö heltyy tuollaisia palleroita nähdessään ja muistaa käydä katsomassa, onko ne hengissä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, huomasin sattumalta, että tästä on vastaus kadonnut Bloggerin uumeniin. Muistan kyllä sen aikanaan kirjoittaneeni. Siis:

   Jonkun verran on annettu turkkeja jäljestyskoirien kouluttajille, osa on mennyt haaskuun.

   Kyllä mieskin pystyy ruokkimaan puput ja vaihtamaan vedet. Saattaapa jäädä paijailemaankin, jos kukaan ei näe.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...