lauantai 23. elokuuta 2014

Grilliruokaa

Kesällä teemme käytännössä kaiken lämpimän ruuan ulkona grillillä. Remontti ei ole vielä edistynyt niin pitkälle, että sisällä olisi muita keittomahdollisuuksia kuin puuhella, eikä sitä viitsi kesällä lämmittää, kun muutenkin on riittävän lämmin. On minulla kyllä sellainen kaksilevyinen sähköliesitasokin. Jossain. Ei ole tullut käytettyä. On myös iankaikkinen mikroaaltouuni, joka huutaa ja valittaa ja vuotaa luultavasti vähintään Olkiluoto kolmosen verran tappavaa säteilyä, jos sen joskus käynnistää, ja ehkä muutenkin. Ei sitä tule mieleen käyttää ruuanvalmistukseen. Yhtä sähköaparaattia kyllä käytän: pöytägrilliä. Se on sitten hyvä! Ei nykyajan leivänpaahtimilla saa sellaista raaputettavaa pintaa kuin lapsuudessa. Ja pöytägrillillä voi tehdä myös lämpimiä juustoleipiä. Minähän vaikka eläisin niillä.

Pääosin siis kokkaamme ulkona. Usein tehdään ruokaa samalla kertaa molempiin kattilakuntiin, kun kerran ruvetaan tekemään. Ja syödään yhdessä. Tämä on sitä sellaista yhteisöllisyyttä nyt.

Grilliruoka on muutakin kuin makkaraa. Itse asiassa enimmäkseen muuta kuin makkaraa.


Kuka esimerkiksi kuvittelee, ettei puugrillissä voisi valmistaa vaikkapa ranskalaista sipulikeittoa?


Kyllä voi. Grillillä voi valmistaa lähes mitä vain. No paistia en ehkä ensimmäiseksi yrittäisi. Tai toisaalta, miksei... Hyvä hiillos ja märkä savipata... Voisikin kokeilla...

Grillillä voi tietysti myös keittää. Meillä on kaksi ulkokattilaa ja kaksi ulkopaistinpannua, kyllä niillä syntyy ruoka kuin ruoka. Nyt en voi olla leuhkimatta, onhan uusien perunoiden aika. Katsopas meidän Siiklejä, eikö ole nättejä! Tuossa ne odottavat kattilaan pääsyä. Grillille on vedetty jatkoroikka, ja siellä on oma vedenkeitin. Musta, ettei näy sormenjälkiä. Kiehuuhan se vesi avotulellakin, mutta joskus on olevinaan kiire tai tarvitaan tarkkaa ajoitusta, kun tulella pystyy kuitenkin tekemään kunnolla vain yhtä ruokalajia kerrallaan. Siis valmiiksi kiehuvaa vettä kattilaan ja perunat tulelle. Lisäksi luomuvoita ja suolaa, se on niin hyvää ettei muuta tarvittaisikaan.Tämän kesän ehdottomat ykkösruuat ovat olleet jeerassa paistettu kesäkurpitsa sekä paistettu halloumi ja tsatsiki. Tsatsiki parani vielä entisestään, kun loppukesästä alettiin tehdä sitä tuoreesta valkosipulista ja vaihdettiin kurkku kesäkurpitsaan.


Tämä on sellaista pikaruokaa. Ehkei maailman terveellisintä tai ekologisintakaan (vaikka jugurtti ja halloumi ovatkin luomua), mutta kerta kaikkiaan herkullinen iltapala. Jeeraa ei vissiin voi täällä kasvattaa, mutta jos vain olisi se vuohi, niin että maitotuotteet tulisivat omasta pihasta, niin näidenkin ruokien omavaraisuusaste olisi jo melkoinen. Haloo, kuuleeko alakerta?

17 kommenttia:

 1. Jaa nii sä huutelet alakerrasta niitä apuja. Ilmankos se sun keittiö ei edisty... Mutta sapuskat näyttää kerrassaa mainioilta mahantäytteiltä ja lienevät maukkaitaki. Mä en yksin ollessain viitti sitäkää vähää tehä lämpöst sapuskaa. Eilen vai oliko se toissapäivänä meinasin tehä munakkaan, mutta söin yken leivän ja pari omppua, niillä sitä taas jaksaa, maalailla. Kypsä jo mokomaa hommaa. Tarttee kattella jotain muuta..

  Mukavaa iltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo alakerran isäntä ole ihan vielä lämmennyt sille vuohi-idealle, sitä tässä vaan. Sulla sitä maalailua riittää, et taida osata jouten ollakaan. Mukavaa iltaa sinnekin, vai yökös nyt jo on.

   Poista
  2. Oon korvii myöten kyllästynny maalailuun. Piän tänään siitä vapaapäivän. Kun tätä tölliä rakennettii, ei ollu rahaa ku ulkomaaliin. Paljon kun on puunväristä ni maalattavaa piisaa, varsinki ku kaikki on maalattava vähintää kahtee kertaa. Nyt on pihalla kuivumassa pöytä joka sai eilen värin pintaasa.

   Poista
 2. Kuin kananmunia nuo teidän siiklit, niin kauniita:)

  VastaaPoista
 3. It looks delicious !
  Greetings

  VastaaPoista
 4. Voi, onpa täydellisen kauniita perunoita. Eikähän ne tosiaan muuta kaipaakkaan, kuin voita - tai voisipulikastikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvoivat noin hienoiksi, vaikka maa oli liian tuhtia. Itsekseen kasvoivat. Peruna on minusta ihan ihme!

   Poista
 5. Nälkä tässä tulee kun moisia herkkuja katselee! Onni on hyvä grilli ja talvella se puuhella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niillä herkkuja kokkailee, vaikka ei kauhean äkkiä mitään.

   Poista
 6. This looks really, really good! :)

  VastaaPoista
 7. On kerrassaan komeat potut! Ja kiva blogi ;)
  Kasvimaa tosiaan pukkaa satoa kuin tuskassa meilläkin. Jeeran kaa en vielä ole kurpitsaa kokeillut. (kaiken mahdollisen muun kanssa kyllä, huh, kurpitsa kurkkaa jo korvistakin ulos:))
  Me ostettiin ekku oikea grilli (ja ollaan sentään eletty jo aikas kauan), kun ollaan vuosikymmenet toskattu puun kanssa. Ny on kaasugrilli ja sillä ollaan tehty kesän jokaikinen lämmin ateria. Hm. Omavaraisuuten pyritään meilläkin, noh.. projekti on vielä kesken :))
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hellu ja Blackie!

   Nämä on sellaisia projekteja, että ihme olisi ellei olisi jostain kohdasta kesken.

   Poista
 8. Me ollaan kesän aikana tehty useampaan otteeseen paistia montussa. Eli kaivettu kuoppa maahan, kananverkkoa väliin ja poltettu roskia yms. jätelautaa päällä, kunnes jossain kohtaa nostetaan kanaverkon avulla hiillos hetkeksi syrjään, dumpataan märkään sanomalehteen ja folioon kääritty liha monttuun, "hiilloskansi" päälle ja unohdetaan sen olemassaolo useammaksi tunniksi. Rosvopaistiksi sitä kait kutsutaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksillä tuttavilla oli kivettyreunainen rosvopaistikuoppa, jonka ympärillä pidettiin isoja juhlia joka kesä. Polttivat ensin tulia montussa ja sitten vielä täytetyn montun päällä. Päivällä syötiin soppaa ja illalla kaivettiin esiin lammas- ja kasvisnyytit. Aina tuli hyvää.

   Tuhkassa voisi paistaa perunoitakin. Ja nauriita. Mmm...

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...