Jouluna saa yölläkin syödä. Koska joulu päättyy vasta loppiaiseen tai viimeistään nuutinpäivään, yöpalat ovat siis edelleenkin täysin luvallisia.
Voin muuten kertoa, että lause, jolla melko varmasti saa nylkyveitsikatseita, on: "Mun ei tarvitse laihduttaa!" Erehdyin kerran päästämään sen suustani uimahallin täydessä pukuhuoneessa. Selvisin sillä kertaa hengissä ulos, joskaan en ehkä tuntenut itseäni kovin rakastetuksi. Toinen hyvä on "Mun ei tarvitse meikata!" Jostain syystä nämä lauseet muuntuvat ilmassa matkalla kuulijan korvaan, jonne ne saapuvat joko muodossa "Minä olen kauniimpi kuin sinä!" tai "Sinä olet huonompi ihminen kuin minä!" Mutta palataan asiaan; asiahan oli yösyöminen. Suklaalle on paljon hyviä vaihtoehtoja! Esimerkiksi näin:
Leipä & Pojan kokojyväpatonki tehdään taikinajuureen. Siinä on rapea, suorastaan kova kuori. On luomua.
Päällä kotitekoista valkosipulimajoneesia: luomumunia, rypsiöljyä (osa kylmäpuristettua luomuöljyä, osa bulkkiöljyä), suolaa (suolalla ei ole väliä, hifistelijät, tässä oli sellaista vaaleanpunaista vuorisuolaa), omaa valkosipulia, Rajamäen valkoviinietikkaa, (luomu)limetin mehu.
Seuraava kerros: kuivaa hevosenpaistia. Vein jättipaistin kaverin leivinuuniin illanistujaisia edeltävänä päivänä, mutta unohdin viedä lupaamani paistilämpömittarin. Paisti oli haaleassa uunissa koko yön. Lopputulos oli ehkä pinnasta mustahko, mutta maku oli hyvä.
Loppusilaus: punakaalisalaattia. Punakaalia ja porkkanaa suikaloidaan esim. juustohöylällä ja annetaan uiskennella liemessä, jossa on appelsiinimehua, öljyä, viinietikkaa, suolaa, mustapippuria ja mahdollisesti jotain lisämakeutusta. Voi piristää jollain yrtilläkin, jos haluaa. Ai niin, lisää joka väliin sana "luomu". Kiitos. Väri on aika pirteä. Alakerran isäntä tilasi tätä lisää, joten makukaan ei ollut ihan pielessä.
Olen vähän vähentänyt kesävihannesten kulutusta tähän vuodenaikaan, mikä tämä nyt lieneekään. Pimeänä aikana. Ylläoleva salaatti on kausiruokakokeilu. Jatkan harjoituksia.
Nautitaan vesilasillisen kera kynttilöiden loisteessa. Ja sitten takaisin kokeilemaan, josko nyt saisi unta.
--------------------------------------------------------
Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme, Pieta!
Toi kausisalaatti oli tosi hyvää. Se meni oikein hyvin myös grillattujen kaninfileiden ja luomupapu-peruna-jeerapaistoksen kanssa. Kerrankin oli tarpeeksi etikkaa. Ei tarvi makeutusta. Sinapinsiemeniä voisi kanssa kokeilla tohon, ainakin jos olis grillattuja makkaroita avec. Ja ei se etikka ollut luomua.
VastaaPoistat. Alakerran isäntä
Hyvä kun maistui. Perustan kausisalaattikoekeittiön, pääset koehenkilöksi.
PoistaNäyttää herkulliselta :)
VastaaPoistaHyvä niin; valokuvista kun ei ilmene haju eikä maku, kaikkia herkkuja ei pysty esittelemään niin kuin ne ansaitsisivat.
PoistaAaaa....!! Mä oon niin kade tosta hevosen paistista. Näyttää tosi hyvältä!
VastaaPoistaJoo, siinä kävi kyllä tuuri. Kannattaa puhua ruuasta kaikille tutuille aina ja joka paikassa, niin sitten kun tutuntutuilla on teurastus ja miettivät, mihin lihojen kanssa joudutaan, jollekin voi tulla mieleen tarjota niitä meille.
PoistaNo ni, nyt tuli nälkä... punakaalisalaattia ja leipää...
VastaaPoistaTuo on älyttömän hyvää leipää, lisäänkin tekstiin linkin leivän alkujuurille.
VastaaPoistaJa kirja-alesta löytyy kirja, jossa opastetaan myös vaalean taikinajuuren teko. Suosittelen, ihan oli pakko hankkia omaan kirjastoon.
VastaaPoistaSekö Leivän juurilla?
PoistaHei blogissani ois tunnustus sinulle,joten,käyppäs hakee :)
VastaaPoistaOoo, kiitos!
Poista