lauantai 18. tammikuuta 2014

Felipe osti rahoillani sontaa

Lainasin rahaa Felipelle.

Näin Felipen kuvan Kiva-järjestön sivulla. Etsiskelin mieleistäni henkilöä, jolle vipata 25 taalaa. Minulla sattui olemaan. Ajattelin, että lainaan ne jollekin, joka tarvitsee niitä sillä hetkellä enemmän kuin minä.

Yleensä lainaan naisille. Mutta perulaisen mikrolainajärjestön kuvauksessa Felipestä oli lause, joka herätti sympatiani.


Felipe oli tuolloin jo 60-vuotias ja oli tehnyt raskasta maatyötä koko ikänsä, ensin vanhempiensa maalla ja sitten omallaan. Hän oli saanut kumppaninsa kanssa neljä lasta ja ostanut perheen elättämiseksi neljän hehtaarin maapalan, jolle on istutettu kaakao- ja kahvipensaita. Viljelee hän myös achiotea siellä, mitä ikinä se lieneekään.

Felipe anoi Kiva-järjestöltä lainaa lannan ja guanon ostamiseen voidakseen parantaa satojaan. Hän toivoi, että kohtalo soisi hänelle vielä pariksi vuodeksi voimia jatkaa työntekoa.

Tuo oli tietenkin se lause. Miten epävarma projekti! Oitis paikalla päätin, että minä ainakin lyön 25-taalaseni Felipe-vaarille menevään kasaan.

Muutama muukin tykästyi Felipen projektiin, monessa eri maassa. Felipe sai lainansa, osti useita säkkejä sontaa ja runsastuneiden satojen sekä kohtalon suopeuden turvin on maksanut meille kaikille takaisin viimeistä senttiä myöten. Sekä kelpo koron paikalliselle mikrolainapankille, joka toimii Kivan kanssa yhteistyössä ja huolehti käytännön järjestelyistä.

Mikrolainoja myöntäviä järjestöjä on palkittu mutta myös moitittu ylisuurista koroista ja ihmisten ahdingon pahentamisesta. Eräs Nicaraguassa tätä työtä tehnyt henkilö kirjoitti aiheesta Kivan sivuille jutun, johon hän liitti kuvan tyypillisestä syrjäseutujen tiestä sadekaudella. Hänen mukaansa korot ovat kyllä suuret, suuremmat kuin pankissa. Pankit eivät kuitenkaan myönnä lainoja varattomille ihmisille, joten vertailu on sikäli hankalaa. Mikrolainajärjestön työntekijä tekee ison työn haastatellessaan lainanhakijoita kaukaisissa kylissä ja auttaessaan papereiden täyttämisessä. Sitten hän ajaa niitä rutakkoisia kinttupolkuja mopolla lainansaajan luo monenkymmenen kilometrin päähän ehkä jopa kerran viikossa, hakemaan lainanlyhennyksen toripäivän jälkeen. Nuo lainat nimittäin maksetaan muutaman dollarin erissä takaisin. Kertyy siinä kuluja; hänen mukaansa korkotaso on hyvin perusteltavissa.


Lainasin myös Bubush R:lle. Hän on kirgiisi. Kun en voi itse pitää lehmää tässä omakotitontilla, halusin kuitenkin jotenkin osallistua lehmän hankintaan. Moni muukin halusi. Bubush osti lainaamillamme rahoilla lypsylehmän, lampaita ja mullikoita. Lisäksi hän remppasi taloaan ja maksoi poikansa häitä. Bubush oli tuolloin 58-vuotiaana jo eläkkeellä myyjän työstään, mutta saadakseen lisätuloja hän kasvatti karjaa sekä viljeli vehnää ja yrttejä. Bubushilla oli ennestään yksi lehmä (kuvassa) ja sonnivasikka, yksi hevonen ja kaksikymmentä lammasta. Näistä saaduilla tuloilla hän kohensi paitsi omaa myös kuuden lapsensa elintasoa. En nähnyt mitään syytä olla tukematta hänen liiketoimintansa laajentamista. Bubush on myös maksanut takaisin koko lainansa.

Tänäänkin lainasin kaksikymmentäviisitaalasen eräälle samoalaiselle naiselle kalastusvälineiden hankintaan. Tuli mieleen se sanonta: jos haluat, että mies on kylläinen päivän, anna hänelle kala; jos haluat, että hän on kylläinen koko elämän, opeta hänet kalastamaan. Luultavasti minulla ei kylläkään olisi sille rouvalle mitään opetettavaa kalastamisesta vaan aivan päinvastoin. Enkä ole antanutkaan hänelle mitään, sillä olen melko varma, että hän maksaa minulle takaisin. Köyhät yleensä maksavat lainansa.

Minä rikas ihminen voin Kiva-järjestön sivuilla shoppailla itselleni sopivan köyhän, jonka naama ja tarina miellyttää. Voin itse valita, millaiseen tarkoitukseen haluan lainata rahaa, yksilölle vai ryhmälle, miehelle vai naiselle. Maksu hoituu kätevästi niin kuin muutkin kansainväliset ostokset Paypal-tilin avulla. Tänään minun ei tosin tarvinnut lähettää Kivalle rahaa Paypalin kautta, koska Kiva-tililleni oli taas kertynyt takaisinmaksettuja rahoja jo yli neljäkymppiä. Klikkasin vain rahat uudelleen kiertoon. Olen ollut niiiin hyväntekeväinen ja armelias, enkä ole taaskaan menettänyt senttiäkään.

Kiva on myös eräänlainen yhteisö. Lainaajat ovat perustaneet ryhmiä, joihin voi liittyä. Ryhmiä voi katsella Kivan sivuilla ja laittaa järjestykseen jäsenmäärän tai annettujen lainojen perusteella. Voin paljastaa, että tällä hetkellä viisi eniten rahaa lainannutta ryhmää ovat:

1. Atheists, Agnostics, Sceptics, Freethinkers...
2. Kiva Christians
3. milepoint (reissaajia)
4. Friends of Bob Harris
5. Guys holding fish

Ryhmiä on joka lähtöön. Suomella on oma ryhmä, mutta niin on myös Lentävän Spagettihirviön kirkolla. Siinäkin ryhmässä on yli 3800 jäsentä.

Jos Blogistan on jo nähty, käy kurkkaamassa Kivaa.

25 kommenttia:

 1. Kuulostaapa Kivalta! Taidan tutustua, kaipaan jo uusia tuulia tuohon auttamiseen ja tämä vaikuttaa hyvältä jutulta. Voisin vaihteeksi auttaa ihmisiä kun noita eläimiä on tullut autettua tänäkin vuonna jo aika paljon :D Kiitti vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain. Minä tykkään Kivasta, jokainen arvioikoon itse.

   Poista
 2. Kirjoitit niin vavisuttavaa asiaa, että täytyy lukea koko juttu uudestaan hyvin hitaasti, että menee kunnolla ymmärrykseen asti, miten suurista asioista on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet asiat ovat isoja. Kivan sivuilla on lisätietoa, sinne saa mennä lueskelemaan vaikkei aikoisikaan lainata.

   Poista
 3. Hieno tapa auttaa. Pitää tutustua asiaan kunhan saan palattua normaaliin arkeen täältä laatikoiden keskeltä. Kiitos, kun kerroit :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostaa; kurkkaa kun ehdit. Kyllä se firma on olemassa vielä, kun kaikki on siellä teillä löytänyt oman paikkansa eikä enää ole ihan pimeetäkään.

   Poista
 4. Hienoa, että kerroit tuolaisesta. Tutustun asiaan, minulla on jo Paypal tilikin valmiina.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista, en ollut tällaisesta ennen kuullutkaan! Kiitos vinkistä.

  Kiitos vielä kerran myös taannoisista klapikirjavinkeistä. Molempia opuksia on täällä suorastaan ahmittu, todella hyviä kummatkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että klapikirjoista on johonkin, jospa nyt saisin itsekin aikaiseksi lukea tuon joululahjakirjani...

   Poista
 6. Vau, tosi mielenkiintoista! Täytyy käydä tutustumassa. :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista, tosiaan! Minäkin menen oitis tutustumaan asiaan paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä kun odotin ankaraa kritiikkiä ja mikrolainojen arvostelua. Tulikin näin kivaa palautetta!

   Poista
 8. Käytän tässä tilaisuutta hyväkseni ja kerron kaikille kiinnostuneille, että viimeksi kuluneen viikon aikana Kivan kautta on lainattu - 25 dollarin erissä - melkein kolme miljoonaa dollaria. Takaisinmaksuprosentti on piirun verran päälle 99%, mikä on selkeästi parempi kuin tavallisissa, hyvätuloisille takauksia vastaan myönnettävissä lainoissa.

  VastaaPoista
 9. Tämäpä oli yllättävä juttu ja ihan uutta tietoa minulle. Olen kuullut kyllä mikrolainoista, joilla tuetaan köyhiä ihmisiä parempaan elämään kehitysmaissa, mutta en tiennyt, että yksityiset ihmiset osallistuvat jotenkin asiaan ja näin suoraan, siis että voi päättää ketä haluaa tukea, eikä raha mene vain tietyn järjestön könttään.

  Tätä täytyy hiukan sulatella, mihin onkin hyvin aikaa tällä hetkellä pa:na, kun on perheen molemmat autot menossa remonttiin. Mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapa auttaa ja tosiaan melko edullinen, jos käy niin onnellisesti, että saa rahansakin takaisin. Kummilapsi meillä on jo, yritetään tukea, että pieni poika saisi tukiopetusta ja onnistuisi käymään koulua eteenpäin. Nekin touhut aina epäilytti, mutta oli eräs tuttu taannoin kummilapsihommissa töissä, niin uskaltauduttiin semmoinen ottamaan. Se on nyt sitten ollut meidän tapa auttaa ja tuo Kiva-hommakin kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta ja onhan se myös kummilasta halvempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halpaahan tämä on, suorastaan ilmaista. 25$ on tällä hetkellä 18,41€. Saat senkin rahan takaisin 99%:n todennäköisyydellä, vaikka tipoittain pitkän ajan kuluessa. Rahat palautuvat Kiva-tilillesi, josta voit joko nostaa ne pois, lainata uudestaan tai lahjoittaa Kivalle. Kiva myös ehdottaa aina lainan yhteydessä pientä lahjoitusta, muistaakseni 3,75$, mutta tätä lahjoitussummaa voi muuttaa ylös- tai alaspäin ja halutessaan nollaksi (edit-nappulasta lahjoitussumman alla). Voi tällä tavalla toisaalta laittaa paljonkin rahaa maailmalle, jos sattuu olemaan ylimääräistä ja tämä tuntuu järkevältä tavalta.

   Poista
 10. Tästä en ole aikaisemmin kuulutkaan, täytyy käydä tutustumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella iloinen ja yllättynytkin näin tutustumishaluisesta palautteesta. Odotin, että ainakin joku haukkuisi mikrolainat maan rakoon. Kiva!

   Poista
  2. Ehkä blogissasi käy vain suvaitsevaisia maailmanparantajia, jotka pitävät ruohonjuuritason auttamista pelkästään positiivisena asiana? :) Mikrolainat ovat varsin toimiva tapa siirtää rahaa sinne, missä sitä tarvitaan, ja kun se on nimenomaan laina eikä suoranainen avustus, siihen suhtaudutaan vakavammin ja sitoutuneemmin kuin mahdollisiin avustuksiin joita pahimmillaan tulee ja menee. Luulen ma, tiedä en.

   Poista
  3. Tai sitten tätä blogia lukevat toisinajattelijat ovat vaan niin hirmuisen kohteliaita etteivät tahdo väittää vastaan...

   Poista
 11. Kiva on kyllä hieno systeemi, vuosien varrella olen sitä kautta osallistunut monenlaisiin hankintoihin ja todellakin, rahansa kyllä tuntuu saavan aina takaisin.
  Olen hiljattain myös aloittanut tutustumisen Kiva Zipiin, joka on tuosta alkuperäisestä palvelusta syntynyt haara, jossa yhteys lainansaajaan on vieläkin suorempi (ei yhteistyöjärjestöä kohdemaassa; vain lainanhakija, yksilö tai yhteisö joka takaa lainanhakijan luotettavuuden, ja lainanantajat), ja toistaiseksi sitä kautta myönnetyissä lainoissa ei ole ollenkaan korkoa. Toisaalta sitä kautta voi tällä hetkellä lainata vain Keniaan ja USA:han, koska rahaliikenne kun hoidetaan sähköisesti, mikä ei monessakaan kehitysmaassa onnistu (ja Keniaan lainoja on harvemmin hakusessa). Tuntuu hölmöltä lainata "rikkaalle" amerikkalaiselle, mutta eihän tässä kyse ole kehitysavusta vaan siitä että annetaan hyville tyypeille rahaa että ne pääsee toteuttamaan omia hankkeitaan, joilla tyypillisesti parannetaan elämänlaatua. Eikä ne kaikki amerikanelävätkään dollareissa kieriskele...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiväthän nuo lainanhakijat muuallakaan elä äärimmäisessä köyhyydessä vaan ovat enemmänkin yrittäjähenkisiä, sikäläisittäin ehkä alempaan keskikastiin kuuluvia ihmisiä, joilla on liikeidea mutta ei pääomaa. Kaikissa maissa on ihmisiä, jotka eivät kelpaa pankeille ja joiden loppuelämää voi paljonkin kohentaa hyvin kohdennetulla avustuksella oikeaan aikaan. Kohdennuksen osaa luonnollisesti jokainen avuntarvitsija parhaiten tehdä itse.

   Poista
 12. Hyvä systeemi ja täytyy tunnustaa että sinähän olet ihminen! Tällä tarkoitan luonnollisesti tyyppiä joka ei ajattele minäminä - periaatteella vaan on valmis jakamaan omastaan muiden hyväksi. Hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outo Paimen, sanasi lämmittivät sydäntäni! Sieltä Kirgisiasta ja muualta teiltäpäin on kyllä aina saanut rahansa takaisin, joten en ole edes mitään antanut, lainannut vaan.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...