torstai 30. tammikuuta 2014

Eipäs vaivuta epätoivoon siellä!

Olen uskonut, että maailma tukehtuu ihmismassoihin eikä asialle ole mitään tehtävissä.

Olen ajatellut, että suursota, pandemia tai meteorin isku tekisi hyvää maapallolle harventamalla väestöä.

Olen välillä jopa ajatellut, että köyhien ruokkiminen tai sairaiden parantaminen on turhaa ja vahingollista, koska siten vain pahennetaan väestöräjähdystä.

En usko siihen enää.

Selvät todisteet kaikkialta maailmasta ovat saaneet minut vakuuttuneeksi siitä, että lapsiluku laskee, kun elintaso paranee.

kuva: Didi / Flickr

Bill ja Melinda Gatesin säätiö julkaisi vähän aikaa sitten vuotuisen uutiskirjeensä. Siinä keskitytään myyttien murtamiseen.

Uutisia katsoessa saa helposti sen käsityksen, että maailma on pelkkiä katastrofeja. Nälänhätä tuolla, sota täällä, pakolaisleireissä raiskataan ja kehitysapu on tehotonta, diktaattoreita ja uusia kulkutauteja nousee missä milloinkin. Tietysti; nämä ovat uutisia. Taustalla jatkuu kuitenkin myös huomaamaton kehitys kohti parempaa monissa asioissa.

Useimmat maat, jotka ennen olivat köyhiä kehitysmaita, eivät ole sitä enää. Köyhien ihmisten määrä on nyt alle puolet siitä mitä se oli 1990. Jos katsotaan viittä viime vuotta, kymmenestä nopeimman talouskasvun maasta seitsemän on Afrikassa.

Henkilökohtainen talousnäkemykseni on, että me emme tarvitse talouskasvua. Mutta köyhät maat tarvitsevat. Me tarvitsemme kohtuullistamista, koska eihän kaikki tämä kasvu muuten mahdu minnekään.

Bill Gates ennustaa, että vuonna 2035 ei enää ole juuri lainkaan köyhiä maita jäljellä. Sellaisia, joita nyt sanoisimme köyhiksi. Kun hän syntyi, kaikki muut paitsi ns. länsimaat olivat köyhiä. Hän aikoo nähdä tämän muutoksen omana elinaikanaan.

Katsokaapas, jos ehditte, tämä kymmenen minuutin pätkä Bill Gatesin haastattelusta uutiskirjeen julkaisun jälkeen. Linkin lähetti Hanne, agenttimme Norjassa. Haastattelu näytettiin Norjan televisiossa, mutta alkua lukuun ottamatta se on englanniksi ja tekstit ruotsiksi. Näettekö Gatesin vaatimattoman-ylpeän hymyn, kun puhutaan polion hävittämisestä maailmasta, nyt viimeksi Intiasta? Miljardööreillä voi olla tällaisiakin harrastuksia.

Mainittakoon, että Bill ja Melinda Gates ovat houkutelleet mukaan muutaman muunkin miljardöörin. tällä hetkellä 122 sellaista on sitoutunut antamaan suurimman osan omaisuudestaan maailman köyhimpien auttamiseen. Nyt emme puhu pienistä omaisuuksista.

Tässä Gatesin ennustus lapsikuolleisuudesta: seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana se laskee lähes kaikkialla maailmassa siedettävälle tasolle. Ennustus ei ole ihan hatusta, vaan sitä on ollut laskemassa huippuekonomisteja ja asiantuntijoita, ja se on julkaistu Lancetissa. (Jos jotain julkaistaan Lancetissa, se on pätevintä tieteellistä tietoa, mitä sillä hetkellä on saatavissa.)

kuva: Gatesin säätiön uutiskirje 2014

Mutta eikös se ole kamalaa!? Jos pidämme hengissä kaikki ne lapset, jotka muuten kuolisivat ripuliin, malariaan ja tuhkarokkoon, eikö väkimäärä räjähdä vallan käsiin?

Ilmeisestikään ei. Juuri niissä maissa, joissa lapset kuolevat, väestö kasvaa voimakkaimmin. Aina kun uusi maa nousee siitä suosta, sen perheiden lapsiluku laskee. Alla esimerkkinä Brasilia.

kuva: Gatesin säätiön uutiskirje 2014

Sininen käppyrä on lapsikuolleisuus /1000 lasta, viiden ensimmäisen elinvuoden aikana.
Oranssi: synnytyksiä / nainen keskimäärin.
Vihreä: väestönkasvu,  väestömäärän muutos prosentteina edelliseen vuoteen nähden.

Kun lapset jäävät eloon, väestömäärä alkaa laskea.

Outoa mutta totta.

kuva: Ian Muttoo / Flickr

Mutta pysykää silti linjoilla, kaikki maailmanlopunennustajat ja muut realistit! Jos nyt ehkä maapallon syöpämäinen ihmiskasvusto saadaankin pysähtymään, kuka tietää, eiköhän vain se tapahdukin liian myöhään. Ja yhdeksän miljardia ihmistä on kuitenkin ihan liikaa! Ilmastonmuutoskin tulee ja energia- ja raaka-ainepula. Kyllä tässä on vielä kunnon katastrofiin ainekset. Jatkamme varautumista.

Loppuviimeksi: lupasin päivitettyä tietoa siitä, kuinka GiveDirectly-järjestölle voi tehdä lahjoituksia. Tällä hetkellä onnistuu luottokortilla tai lähettämällä sekin postissa, mutta he lupasivat, että pikapuoliin voi käyttää myös PayPal-tiliä, mikä on nettitilisiirtoihin tottuneille suomalaisille luonteva tapa. Asia on siis työn alla, on kuulemma ollut kiireitä ja tää on vielä kesken...

-------------------------------------------

Lämpimästi tervetuloa keskeneräisen blogin lukijoiksi, savea ja papuja sekä Kimmo!

24 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta!!! Mä olen sellanen synkistelijä ja kauhukuvien ajattelija, että todellakin tarvitsin tätä tietoa lohduksi itselleni. Ja ihan tulee kyynel silmään, kun ajattelen, että ihan oikeesti-oikeesti siis on myös tuollasia rikkaita tyyppejä, jotka tekee jotain hyvää sillä valtavalla omaisuudellaan. Mahtavaa, jes!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Meikäläisen lahjoituksilla ei vielä saada paljon aikaan, mutta kun toistasataa miljardööriä lupaa suurimman osan omaisuudestaan, se jo tuntuu jossain. Ja kun vielä oikeasti saadaan tuloksia. Tykkään kyllä maailmanloppuskenaarioista, mutta on hyviäkin uutisia kiva saada välillä.

   Poista
 2. Bill Gates ennusti oisko se ollu 1980 luvulla, että parikytävuotta, ni maailmas ei tartteta paperia muuhun ku perseen pyyhkimisee... Ihan en usko Billin nykyseekää ennustuksee, mutta edelleen oon sitä mieltä, että maailman väestönkasvu tarttee saaha loppumaan ja siihen paras keino on ihmisten sterilointi.

  Oon aina ollu sitä mieltä, että kun pahimmasta on kehitysmaissa selvitty, sinne ei enää pidä vuos tolkulla syytää ruokaa ja rahaa rekkalasteittain. Anna kala niin selviää päivän, opeta kalastaan, niin selviää loppuelämän...

  Ite oon antannu vuohia, kanoja, ompelukoneita ja opetusta. Mutta siltikin, väestönkasvun taittumisesta huolehtii lopulta maapallo itte. Kun ruokaa ei piisaa, alkaa väkee kaatuu ku keilaradalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se paperijuttu ei ollut ennustus vaan Microsoftin mainos, anteeksi ruma sana.

   Tuota on yritetty vuosikymmeniä, että köyhät kuolisivat nälkään ja tauteihin. Ei se toimi. just niissä maissa lisääntyvät vain kahta kauheammin. Se meneekin ihan päinvastoin. Vasta kun lapset lakkaavat kuolemasta nälkään, väestönkasvu asettuu meikäläisiin lukemiin.

   Sterilisaatio on hieno juttu, mutta siihen on paha pakottaa ketään. Onko sinut jo steriloitu? Minut on. Miten ajattelit toteuttaa maailmanlaajuisen sterilisaation?

   Poista
  2. Ööö, tota vastaukset: On 21 v sitte. Lahjomalla. Ihmiset tekee mitä ihmeellisimpiä juttuja lahjomalla. Pil Katersin ja kamujen rahoilla ostetaa sataa erilaista lahjaa ja joka antaa steriloijja ittesä, saa valkata lahjan.

   Sitähän ne tekee, lapsia. Kun ei oo varaa ostaa ruokaa, ni tuskin ehkäsyvälineitäkään ostetaa. Eli sieltä köyhimmästä päästä alotellaa.

   Poista
  3. No otetaan tämä lahjontakampanja ja siihen lisätään riittävä elintason nousu, että ei tarvitse tehdä lapsia varalle, kun niistä kuitenkin puolet kuolee kesken. Lisäksi tarvitaan tietoa. Varsinkin tyttölasten koulutus on yhteydessä lapsiluvun pienenemiseen, siitä Rantakasvi jo kerkisi laittaa kommentin tuossa alla. Ehkäpä etenemme kaikilla rintamilla yhtaikaa, varmuuden vuoksi, jos sopii?

   Poista
  4. Jos ihmiset on kaikesta samaa mieltä, ei asioista synny keskustelua ja se on huono juttu. Tietysti ois parasta jos kaikkea pystyis yhtä-aikaa tekeen, mutta riittääkö Billin rahat? Tärkein kysymys mun mielestä on se, että mihin varat ensisijasesti kohdennetaan ja mihin sitte, jos rahaa viellä on. Jos tulee jokaselle 10-20 lapsen sijaan vaan 1-2 lasta, niin elintaso nousee väkiste. Sanokaas hyvät rouvat mielipiteenne tästä.

   Niin ja ota pliiiiiiiiiis pois se sananvahvistus kommenteista. Mun pää räjähtää kohta niistä...

   Poista
  5. Nii meinaat ettei Billin taulukoista selviä kausaliteetti kun vaan korrelaatio?

   Voishan sitä kokeilla ilman, sun mieliksi, mut jos tulee roskapostia, laitan sanavahvistuksen takas.

   Poista
  6. No niin tai näin, periaatteessa ollaan samaa mieltä, mutta toteuttamistavasta on viellä kiistaa...

   Mua vaan aina yhen tahon tekemät tilastot panee epäilyttään.

   Poista
  7. Sehän on terve periaate. Siitä vain muiden tilastoja tutkimaan!

   Poista
 3. Kiitos tietoiskusta!
  Itse sanoisin, että tärkeintä on kehitysmaissa koulutus. Ja nimenomaan naisten kouluttaminen. Silloin kun oli mahdollista (sain palkkaa) avustin muutaman nuoren naisen ammatin hankkimista. Nyt ei ole mahdollista antaa kuin satunnaisesti, mutta kun tuo GD:n Paypal mahdolisuus avautuu, käytän kyllä sitä. Minulla on sellainen tili valmiina. Luottokorttitietojani en noihin anna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon sitä mieltä, et toi on vasta kakkosena. Ihan ensin on rajotettava väkilukua.

   Poista
  2. Naisten kouluttaminen on aina ollut paras tapa edistää asioita. Kun nainen saa koulutusta, hän huolehtii itsestään (ehkäisystä) ja kasvattaa lapsensa myös uudenlaiseen ajatteluun.

   Poista
  3. Tilastot tukevat tätä näkemystä.

   Poista
 4. Bill aikaansai pysyvän jäljen tietotekniikan historiaan, olishan se kiva jos sama kävisi vielä maailmanhistorian mittakaavassakin.

  Oon suhtautunut jokseenkin skeptisesti raha-apuun, mutta jos tilanne todellisuudessa onkin se, että yksilöiden suora tukeminen toimii niinkin hyvin kuin GiveDirectin siteeraamissa tutkimuksissa on todettu - verrattuna suoraan raha-apuun korruptoituneille valtioille - täytyy muuttaa käsityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tuo jälki kovin kummoinen ollut minkä Bill jätti, jos MS:ista puhut. Näin ikäni tietotekniikan parissa olleena sanoisin, että teki rahaa itselleen ja pilasi monia hyviä järjestelmiä. Monet muut ovat tietotekniikan lyhyen historian aikana jättäneet isompia merkkejä itsestään.

   Poista
  2. Minä suhtaudun periaatteessa skeptisesti kaikkeen, myös kehitysavun eri muotoihin, mutta nyt olen tullut uskoon, niin kuin näkyy. Jostain syystä eivät pelkät faktat riittäneet minun päätäni kääntämään, vaan ne piti lisäksi esittää selkeän visuaalisesti ja sympaattisella tavalla.

   Poista
  3. MS:n IT-maailmaan jättämän jäljen laadusta voi olla montaa mieltä (tätäkin naputan koneella jossa ei ole mitään ko. firman tuotteita asennettuna lukuunottamatta paria virtuaalikoneetta), mutta kyllä kyseessä on sen sortin imperiumi, että sitä ei hevillä unohdeta, eikä sen perinnöstä päästä (ajattele miten monessa laitteessa pyörii tälläkin hetkellä joku MS:n tuote sisällä). Vertaus on ontuva, mutta silti: sodatkaan eivät ole mitenkään pidettyjä tapahtumia historiassa, mutta muokkaavat silti maailmaa.
   Tarkoitin sitä, että siinä on mies, jolla on halua ja kykyä tehdä visioistaan todellisuutta. Tämän vision kohdalla ei voi kuin toivoa onnistumista.

   Poista
 5. Ugh, ei tähän ole mitään lisättävää. Apu se on pienikin apu, eli tätä pitää edistää ja avittaa, vaikkei billgateseja ollakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan me kuitenkin aika billgeitsejä autettaviin verrattuna. Ajattele, minulta ylijäävillä rahoilla voidaan nostaa monta perhettä pysyvästi pois äärimmäisestä köyhyydestä! Enkä ole silloin edes vielä antanut niin että sattuu.

   Poista
 6. Hei! Kirjoitit, että "Kun lapset jäävät eloon, väestömäärä alkaa laskea." Eikös nuo käppyrät mene niin, että kun lapset jäävät eloon, väestömäärän kasvu hidastuu? Väestömäärä kyllä kasvaa edelleen. Ja kun se on jo aikaisemmin kasvanut isoksi, pienikin %-kasvu on lukumääränä iso. Pieni %-kasvu voi henkilömääränä olla yhtä iso kuin aikaisempi isompi %-kasvu, jopa isompi. Olisikin mielenkiintoista saada tuohon rinnalle väestönkasvu ihmisten lukumääränä.
  Toimiva ratkaisu olisi se, joka saisi väestönkasvun negatiiviseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä huomio! Olisi pitänyt olla: "Kun lapset jäävät eloon, syntyvyys alkaa laskea". Väestömäärän kääntyminen laskuun tulee tietysti viipeellä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...