sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Pulaa kaikesta

Ylen A-studio on tehnyt juttusarjan maailman tilasta lähitulevaisuudessa, vuonna 2030. Siihen on vain 16 vuotta. Ensimmäinen osa käsittelee resurssipulaa.  Sen voi katsoa Areenassa. Ylen lähteiden mukaan maailmaa uhkaa ankara pula kaikesta.

kuva: Danny Choo / Flickr

Raaka-aineiden hinnat laskivat jatkuvasti koko 1900-luvun mutta kääntyivät vuosituhannen vaihteessa rajuun nousuun. Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen erityisasiantuntija Markku Wilenius pitää todennäköisenä, että hintojen nousu jatkuu.

Maapallon väkiluku kasvaa, eivätkä köyhät enää tyydy olemaan köyhiä, vaan aasialaiset ja afrikkalaisetkin haluavat ostaa liharuokia, vessapaperia ja älypuhelimia, ajaa autolla ja lentää tänne turistimatkalle katsomaan Euroopan sivistyksen raunioita.

Meitähän tämä ei pelottaisi ollenkaan, mutta nyt näyttää pahasti siltä, että myös me täällä ensimmäisessä maailmassa joudumme kärsimään juomaveden ja ruuan puutteesta. Siis me! Huolestuttavaa!

kuva: thomasvazhappilly / Flickr
kuva: Abraxas 3d / Flickr

Ruokaa tarvittaisiin kasvavalle, keskiluokkaistuvalle väestölle koko ajan enemmän. Tärkeimmät viljelyalueet alkavat kuitenkin olla loppuunkuluneita. Ne ovat olleet ankarassa tehotuotannossa, maaperä on köyhtynyt. Sadot eivät enää kasva kuten aikaisemmin.

Tehotuotanto kuluttaa valtavat määrät energiaa. Viljelmien kasteleminen tyhjentää pohjavesivarannot. Vesipula ei ole vain tulevaisuuden kuvitelma, se on jo tällä hetkellä todellinen ongelma. Nykyisenkaltainen maataloustuotantojärjestelmä kaatuisi omaan mahdottomuuteensa, vaikka mitään ilmastonmuutosta ei olisikaan. Ilmastonmuutos kuitenkin on, ja se  pahenee. Sen vaikutukset ovat vasta alkamassa. Niitä ei voine enää pysäyttää, vaikka alkaisimme heti paikalla ponnistella kaikin voimin. Emmekä ole oikein vielä päässeet yksimielisyyteen siitä, minä vuonna alkaisimme neuvotella mahdollisista toimenpiteistä ja niihin ryhtymisen aikataulusta. Miksi meidän pitäisi tehdä jotain, jos nuo toisetkaan eivät tee osuuttaan...

kuva: Curt Carnemark / Maailmanpankki / Flickr

kuva: Brendan Cox / Oxfam / Flickr

Worldwatch-instituutin mukaan paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme viljellä jatkossa ruokaa koko planeetan väestölle on siirtyminen pois tehotuotannosta, pieniin paikallisiin viljelmiin. Tästä he ovat puhuneet jo vuosia, onko kukaan kuullut? Luomutuotannosta, omavaraisuudesta, jätteen vähentämisestä?

Minä sanon lisäksi, että täällä on liikaa porukkaa, lisää tulee koko ajan, tilanne on kestämätön, ja minkäänlaista pysyvää ratkaisua on mahdoton saada aikaan ellei vähennetä väestöä. Minä ja Linkola, ja jokainen realisti jolla on matikan alkeet hallussa. Nyt sitten täytyy enää ratkaista miten.

Kiinakin lievensi yhden lapsen politiikkaansa. Väärä päätös! Meidän kaikkien olisi pitänyt ottaa heistä mallia.

Nyt poikkean tavoistani ja laitan tähän linkin kirjasta, jota en ole vielä lukenut. Jotenkin rupesi tuntumaan, että kannattaisi ehkä tsekata Ville Lähteen Niukkuuden maailmassa. Sanovat, että faktojen järjestäminen päässä helpottaa oloa.



----------------------------------------------------

Tervetuloa mukaan, between! Jatkossa lupaan pienempiä uutisia ja iloisempia tunnelmia!

19 kommenttia:

  1. Hienoa että sä osaat kirjoittaa näistä asioista. Ne on mun mielessä, mutta en osaa tuottaa muunlaista tekstiä kuin turhaa. Mä olen samaa mieltä kuin mitä kirjoitit, ja väestön vähenemistä pitäisi tosiaan miettiä ja rajoittaa ja lähiruokaa ja luomua tuottaa ja tuota kaikkea. Mulla ei ole lapsia eikä tule ja olen siitä iloinen. Ja onnekseni tunnen paljon lapsettomia ihmisiä, joten mun lähipiirissä mua ei pidetä onneksi kummajaisena. Onneksi mä voin linkata sun tekstiä kun osaat kirjoittaa niin hyvin :)

    VastaaPoista
  2. Mä linkkasin tätä samaa juttua omalla fb seinällä. Miettimisen arvoinen asia jokaiselle. Paitsi, että mä en suostu syyllistymään siitä, että olemme lisääntyneet jo kolmen lapsen verran. Uskon, että luonto hoitaa kyllä lopulta liian suuren populaation... se järjestää kyllä taatusti nälkää, tauteja, katastrofeja, sotia... ai niin, siitähän tässä tais ollakin kyse, koko jutussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minuakaan sureta, että vanhempani saivat lapsia... Tarkoitus ei ollut syyllistää ketään, no, sinähän jo huomasitkin :)

      Poista
  3. Mä kans uskon, että luonto hoitaa ton liikaväestön ongelman ilman, että tässä täytyy ruveta miettimään, voiko hankkia lapsia vai ei. Myrskyjä sun muita tulee sitä tahtia, että liiasta väestöstä päästään eroon. Karua, mutta oon varma, että niin se menee...

    Siitä olen samaa mieltä, että tehotuotanto sekä eläin- että kasvipuolella pitäisi lopettaa ja siirtyä takaisin pienviljelyyn, joka ei niin paljon rasita ympäristöä ja riistä toisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo luonto hoitaa -menetelmä on aika raaka jälkeläisiämme kohtaan, mutta sen varaan asia näköjään aiotaan jättää. Uskon, että helpommalla päästäisiin, kun itsekin tehtäisiin jotain liikkeitä oikeaan suuntaan.

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus, vaikkei se niin iloista luettavaa olekaan. Oppiiko ihmiskunta ikinä, edes tuhon edessä? Olen sen suhteen vähän skeptinen. Kaikki ne avaimet, jotka ainoastaan tepsivät, ovat valitettavan pienen marginaalin tiedossa ja käytössä. Kiinan talouskasvu ja juuri tuo mitä kirjoitit, että hekin haluavat elintasoa, jyrää miljoonakertaisesti yhden länsimaisen omavaraisen viljelijän. Aika epätoivoista, mutta silti ei auta kuin propagoida oikeiden asioiden puolesta. Luovuttaminen on kaikkein raukkamaisinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinalaisilla on vieläpä ihan yhtä suuri oikeus kuin meilläkin haluta korkeaa elintasoa. Tai yhtä vähän oikeutta; jos kaikki resurssit jaettaisiin tasan, meidän jokaisen elintaso olisi sama kuin keskivertoequadorilaisen.

      Eipä tässä muuta kuin opetellaan elämään pienesti, kasvatetaan lampaita ja palsternakkoja ja kerrotaan kaikille kuinka hienoa se on.

      Poista
  5. Yleensä en tykkää paasaamisesta, mutta tää on täyttä asiaa. Ihan heti tarttee pysäyttää väkiluvun kasvu. Meitä on täällä jo aivan liikaa. Samoin (köh) lemmikkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lemmikkipointti on hyvä, varsinkin kun puhutaan niistä lihansyöjälemmikeistä, joita tietääkseni on joillain sängyt ja sängynaluset täynnä. Käytännön toteutus vain on hankalaa, samoin kuin ihmistenkin vähentämisessä.

      Poista
  6. Täyttä asiaa! eipä tähän voi mitään lisätä, samaa mieltä olen.

    VastaaPoista
  7. Näin se menee, joka suhteessa. Valitettavan paljon on sellaisia ihmisiä, jotka toteavat, että ei asia minulle kuulu. Jotenkin sen vielä ymmärtää, jos nämä ihmiset ovat tavallisia kadunmiehiä, mutta kun heitä on ihan liikaa myös päättävissä elimissä tekemässä ratkaisuja meidänkin puolestamme. Tai jättävät tekemättä. Karvat nousevat pystyyn uutisia katsoessani, kun koko ajan jauhetaan kasvun odotuksista. Kasvu kun on kuulemma ainoa pelastus tähän globaaliin talouskriisiin. Voisiko mitenkään ryhtyä ajattelemaan elämää ilman jatkuvaa kasvun odotusta ja kuluttamisen lisäämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua ärsyttää kans toi jatkuvan kasvun odotus. Kun eihän sellaista jatkuvaa kasvua voi olla olemassa. Ei talous voi kasvaa jatkuvasti, ei hinnat voi nousta jatkuvasti. Ei maailma niin toimi, että kaikki vaan kasvaa, vaan täytyy muutakin olla. Samoin veetuttaa eräiden poliitikkojen harrastama kilpailukyvyn vahvistaminen. Jos pointtina on vahvistaa Suomen kilpailukykyä ja sen menetyksestä ollaan huolissaan, niin huoh... Kilpailukyky kun varmaan tarkoittanee sitä, että tehdään halvemmalla, niin siinä sujuvasti sorretaan taas normaaleja kansalaisia. Hiiteen koko kilpailukyky!

      Poista
    2. Rajallisella planeetalla ei voi kaiken kulutus rajattomasti kasvaa. Mutta kohtahan aletaan jo louhia tärkeimpiä mineraaleja asteroidivyöhykkeeltä, joten eipä hätää!

      Poliitikot eivät yritä pelastaa maapalloa, he yrittävät miellyttää äänestäjiä ja sponsoreitaan, että tulisivat valituiksi uudestaan hyväpalkkaisiin pesteihinsä. Silloin ei kannata tehdä ikäviä päätöksiä. Ja yritysten tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ei muuta.

      Hiiteen kilpailukyky! Eläköön yhteistoimintakyky!

      Poista
    3. Nii, ne tosirikkaat jauhaa sitä jatkuvaa kasvua. Ihminen on pohjimmiltaan niin äärettömän ahne.

      Ihmismäärän vähentämiseen ei oo ku yks inhimillinen keino: Sterilointi. Kaikkia panettaa, enempi ja vähempi ja siitä niitä ihmisiä lisää siunaantuu. "Lisääntykää ja täyttäkää maa"... (mutta ei liian täyteen)

      Poista
    4. Toisaalta se on niinkin, että olis tärkeää, että lapsia tähän maailmaan tekis muutkin kuin erään tietyn uskonnon edustajat. Joskus tuntuu, että täällä meidän Suomessakin lisääntyy vain ja ainoastaan tietyt maahanmuuttajaryhmät ja sitten suomalaisista ne, jotka eivät ole penaalin terävimpiä kyniä, vaan vähän spurgahtavia tai muuten sellaisia, ettei elämä ja työnteko ota sujuakseen, eikä ehkäisyn käyttö myöskään... Niin mielestäni tämä ei lupaa tulevaisuudelle kovin hyvää, jos jatkossa tämänkin maan populaatio on suurimmassa osin edellä mainittuja ryhmiä. Siksi mä aina iloitsen, kun joskus harvoin joku suunnilleen täyspäinen tuttu alkaa odottaa lasta.

      Poista
  8. Aiheeseen liittyy ja suosittelen tätä Hans Roslingin luentoa (10 min), jossa hän esittää miten maailman väestömäärä saadaan pysähtymään noin 9 miljardiin.
    Linkki: http://www.ted.com/talks/hans_rosling_on_global_population_growth.html

    Luentoon saa suomenkielisen tekstityksen. Mies osaa esittää vakavan asiansa hauskasti.
    Kasvun pysähtyminen perustuu lasten lukumäärän rajoittamiseen kaikkein köyhimmissä maissa elintason nousun avulla, ilman pakkokeinoja. Luennosta tulee hyvä olo, ehkä tästä sittenkin selvitään.

    Olen ekaa kertaa blogissa ja tulen vastakin.

    VastaaPoista
  9. Kiitos, RImmu! Tuo olikin tosi hyvä tedtalk! Ansaitsisi suorastaan oman postauksen. Taidan pihistää idean.

    Tervetuloa toistekin!

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...