perjantai 24. tammikuuta 2014

Kuuma petikaveri

Kun hyytävä viima pyyhältää suoraan napakalotilta ja lävistää hataran vinttikammarini täällä pellonlaidan rintamamiestalossa, saattaa aamulla olla makuuhuoneessa raikasta. Ja kun ilma jäätyy ja tuuletkin tyyntyvät tappavan pakkasen rutistuksessa, silloin tulee mieleen, että villasukka on sentään aika pätevä varuste.

makuuhuoneessani aamulla

Minulla on kuitenkin villasukkaakin etevämpi petikaveri, joka pitää minut suloisen lämpimänä näinä pitkinä pakkasöinä. Hän on kotoisin Germaaniasta, mutta sukupuussa on kuuleman mukaan myös brittiä ainakin alaoksilla. Ja kun nyt kerran aloitettiin heti sukuselvityksestä, tulkoon samalla tunnustetuksi, että minulla on näitä petikavereita kaksi eriväristä.



Kuumavesipullo on tähän ikään päässeen naisihmisen paras vuodekumppani. Se ei kuorsaa eikä kuolaa, ei potki, haise eikä anasta peittoa. Painoltaan ja lämpötilaltaan se muistuttaa kissaa sillä erotuksella, että se pysyy siinä mihin sen laittaa, myös peiton alla, enkä koskaan ole joutunut hätkähtämään yöllä hereille siksi, että se olisi päästellyt kakovia ääniä, jotka kertovat että ellen ole kolmen sekunnin sisällä onnistunut loikkaamaan vuoteesta ja tönäisemään sitä uusiin asemiin, se oksentaa koko mahalaukullisen osittain sulanutta kissanruokaa patterin taa. Ei se myöskään raavi ovea eikä vingu huomiota keskellä yötä, vaan menee kiltisti vuodetta lämmittämään hieman ennen minua ja pysyy mitään vaatimatta aloillaan, kunnes nousen sängystä.


Illalla täytän kolme neljännestä pullostani niin kuumalla vedellä kuin hanasta tulee, en kuitenkaan kiehuvalla. Kalseassa vintissäni pullon suulta nousee sievä höyrykiehkura, varsinkin niinä päivänä, kun maalämpöpumppu on ollut villinä. Runttaan pullosta kaikki ilmat pihalle ja kierrän korkin visusti kiinni. Sitten sujautan pullon jo valmiiksi vällyjen alle siksi aikaa kun menen itse vielä hampaanpesulle. Siinä onkin ensimmäinen mielenkiintoinen valinta: mitä kohtaa vuoteesta kuumavesipullo on parasta asettaa esilämmittämään? Yleensä valitsen suunnilleen sellaisen paikan, mihin varpaani osuvat, ottaen huomioon, ettei huurteisessa vuoteessani kykene aluksi mitenkään suoristautumaan vaan täytyy aloittaa unen houkuttelu tiukassa sykkyrässä.

Kun istuu vuoteessa lukemassa ja nojaa selkäänsä tyynykasaan, on herkullista työntää varpaansa kuumavesipullon alle. Patja on siltä kohdalta jo aivan kuuma, joten jalat lämpiävät yltä päältä. Kun varpaat ovat täysin tyytyväiset, kuumavesipullon voi hinata polvitaipeisiin. Kyljellä maatessa lämmin pullo painautuu ihanasti ristiselkään. Mikseivät siitä voisi jäkittävät hartiatkin nauttia. Ja kun haluaa ojentaa jalkojaan suoraksi, kohti vuoteen kaukaisimpia, tutkimattomimpia jäälakeuksia, kuumavesipullon voi lähettää edeltä tiedustelujoukoiksi, pystyttämään iglua ja lämmittämään kamiinaa, niin että varpailla on mukavaa perille saapuessaan.

Kyllä se on hyvä! Veikkaan, että paljon mukavampi kuin puuhellan uunissa lämmitetty tiiliskivi.

Pakkaspäivät ovat kauniita. No mikseivät pakkasyötkin, tietysti. Uskaltauduin hetkeksi ulkoiluttamaan kameraa iltapäivällä auringon paistaessa. Saattaa joku näistä olla ikkunankin läpi otettu, vai mistä nuo merkilliset heijastukset lienevät tulleet. Keksikö kamera ne omasta päästään? Järkyttyi varmaan pakkasesta ja sekosi, raukka.





----------------------------------------------

Kiva kun löysit tänne aina sieltä Norjasta asti, Hanne! Tervetuloa mukaan!

26 kommenttia:

  1. Oijoi, kuulostaa ihanalta petikaverilta! Nuo mittarilukemat on kyllä aika hyytävät sulla...

    Mä tunnistan tuon, kun pitää olla ihan kippuralla aluksi, kun peti on jäässä... Mä olenkin kaivanut villaisen peittoni (Lambar-peitto) sieltä jalkopään osalta esille pussilakanan uumenista ja käärinyt jalat siihen lämmittelemään. Joskus laitan alleni fleece-peiton ja kääriydyn siihen sinne peiton alle. Mun mielestä kylmässä nukkuminen on aivan hirveetä ja siksi näitä lisäpeittoja sun muita konsteja käytänkin.

    Täytyy sanoa, että ehkä meidän ulkovuoriremontista on todella ollut hyötyä, sillä tänä talvena mä en ole ollenkaan samalla lailla palellut kuin ennen. Iltaisin yläkerta on suorastaan lämpimin paikka talossa. Silti mä menen aika usein nukkumaan niin, että mulla on pitkän yömekon lisäksi pitkät kalsarit, sukat ja villasukat...

    Oletko muuten kokeillu flanellisia lakanoita? Ne tuntuu lämpimiltä, vaikka olis viileämpää. Ainakin lämpimämmiltä kuin tavalliset lakanat. Myös fleece on tosi lämmin ja sellasia torkkupeittoja saa tosi halvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fleecestä en niin välitä, tulen siitä sähköiseksi, mahtaa olla ongelmajätettäkin... vaikka pakko tunnustaa että onhan noi petikaveritkin fleecepäällisiä. Mutta flanellilakanoita aina välillä ajattelen. Että minkähänlaisia ne olisi...

      Kun olin kirjoittanut tuon jutun, lämpömittarin lukema alkoi jo kolmellatoista. Suostuttelin talonmiehen uskomaan, että talvi on tullut. Hän kävi kellarissa rukkaamassa maalämpöpumpun säätöjä, hänellä on niihin monopoli. Ehkä täällä kohta lämpiää. Ikkunat on jääneet teippaamatta, kun ei meinannut talvi tulla ollenkaan. Ja voitko uskoa, eräälle naapurille pitää näilläkin keleillä erikseen sanoa, että ulko-ovea ei saa jättää auki, vaikka aikoisi ihan lähiaikoina taas kulkea siitä! Tänään viimeksi oli unohtunut.

      Poista
  2. Kuumavesipullo kuulostaa ihanalta :). Ehkä pitäs joskus tilata jostain. En ole varmaan ikinä kaupassa moisia nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo on olleet mulla niin kauan, ettei enää ole mitään aavistusta siitä, mistä ne on hankittu. Mutta kyllä kuukle tietää. Suosittelen lämpimästi!

      Poista
  3. Mulla on petikaverina sellainen pitkulainen kuuma kaurapussi. Käperryn sikiöasentoon niin että pussi on jalkapohjien, polvien ja kämmenten välissä. Jopas alkaa nukuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin omistan sellaisen, vaikka se on tänne muutosta asti asunut vinttikomerossa pahvilaatikossa muun omaisuuteni kanssa. Se on varmaan myös hyvä nukahtamisvaiheessa. Vesipullon etu, jota yövalvojana arvostan, on se, että se pysyy lämpimänä tai ainakin haaleana aamuun asti ja ilahduttaa minua myös aamuyön tunteina.

      Poista
  4. Ihanasti kehuen kirjoitit sun petikaverista :)

    Mua kiinnostaa kuumavesipullot kyllä. Oli sen verran vilpakkaa siellä maalla viimeksi. Mutta… arveluttaa, että osataanko tänä päivänä tehdä niin hyviä, etteivät vuoda. Jos jonain päivänä sanovatkin sopimuksen irti ja herään kylmästä ja märästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän olisi kamalaa! Nämä ovat olleet kyllä uskollisia jo yli kymmenen vuotta. Kävin googlaamassa, ja saman valmistajan pulloja kuin minulla (fashy) on ainakin osoitteessa: http://www.hwg.fi/category/fi/kuumavesipullot

      Poista
  5. Terveisiä Norjasta :). En ihan enää muista, miten blogiisi eksyin, mutta alkoi niin naurattaa tämä blogin nimi. Mullakin kun tahtoo kaikki olla aina vielä kesken :). Ja olikin kiva blogi ja kivat jutut! Ja innoittamanasi lainasin muuten rahaa pariin projektiin eteläisessä amerikassa :).

    Itse suosin lämmittimenä noita eläviä kissoja - ne kun ei jäähdy. Kaksi ragdollia yhdessä sängyssä on aika hyvä määrä. Ja jos oikein paleltaa, niin villasukkien lisäksi kannattaa laittaa koko kerrasto - ruskovillan villakerrastolla tarkenee. Ja vaikka norjalainen høien tuplapeitto päälle - niitä saa jyskistä. Norjalaiset muuten nukkuu mielellään ikkunat auki talvellakin (minä en) - nämä ovat aika reipasta porukkaa...

    Kauniita pakkaskuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos terveisistä! Ragdoll on varmaan lämmittimenä kissoista parhaita, eikös sekin pysy aika hyvin aloillaan?

      Eilen illalla oli nukkumaan mennessäni tasan 13°C makuuhuoneessa. Otin molemmat kuumavesipullot käyttöön ja kömmin poikkeuksellisesti paita päällä vällyjen alle. Unisukat ovat Ruskovillan, käytössä tosin vain ääriolosuhteissa. Minulla on silkkipeittoja, oikeastaan ihan sieltä kevyimmästä päästä, kesäkäyttöön tarkoitettuja, mutta kylmillä keleillä käytän kahta. Jos tulee yöllä kuuma, toinen peitto on sitten helppo potkia pois.

      Minulla on luultavasti geneettisiä valmiuksia selviytyä näissä oloissa, sillä kummankin vanhempani mielestä 13° on oikein passeli makuuhuoneen lämpötila. Hrrr! *Värisee vilusta*

      Poista
  6. Muistan hyvin Britannian ajoiltani kuumavesipullot! Ne punaiset kumiset. Täytettiin 3-4 pulloa illalla ja vietiin sänkyyn. Sitten kerrospukeutuminen ja lopuksi pipo päähän. Talossahan ei ollut kuin sähköpatteri, ja se toimi kolikoilla. Kylmä, sateinen ja tuulinen ilma jäähdytti merenrantatalon (mökin). Aamulla oli kyllä pullot jo jäähtyneet.
    Enpä ole tullut ajatelleeksi, että kuumavesipullon voisi nytkin hankkia. Netistähän niitä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime yönä olin tosi iloinen kuumavesipulloista! Kyllähän nuokin haalenevat yön aikana, mutta jos niitä halaa tarpeeksi tiukasti, eivät kylmene sentään.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kyllä kiittelin heitä viime yönä. Huoneessa oli 13°C, mutta minulla ja pulloilla oli peiton alla aivan lämmintä ja mukavaa. Yömyssy olisi kruunannut kokonaisuuden.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Juujuu, näin villiä yöelämää on tällä mäellä. Ja kaikki paljastetaan netissä.

      Poista
  9. Piristävä vaihtoehto lämpimälle kissalle. Kummityttöni opiskeli useamman vuoden Englannissa ja hän kertoi (kuten Rantakasvi tuossa ylempänä) joka yö nukkuvansa vähintään kolmen kuumavesipullon kanssa - kuin myös pipon ja välillä tumppujenkin. "Aikuiseen" ikään ehtinyt naisihminen kyllä nauttii kuumavesipullon suloisen lämpimästä seurasta.

    VastaaPoista
  10. Minimi huonelämpötila on 18c Meikäläinen ei pärjäisi noi arktisissa oloissa. Luulen että, laittaisin sähköpatterin peiton alla;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkohan se on pärjätä tai sitten lähteä kaverille yökylään :) Nyt jo onneksi lauhtuu, ja maalämpöpumpun säätöjäkin vähän näpelöitiin. Ensi yönä on jo vähän lämpimämpää kammarissani. Mutta ihana kuumavesipullo on taatusti miellyttävämpi kuin sähköpatteri ja pysyy petikaverinani niin kauan kuin tarvitaan.

      Poista
  11. Tulipa hyvään aikaan tämä postaus, juuri olin miettinyt tuota sängynlämmitystä. Tosin en niinkään itseäni ja yötä varten (meillä on kuitenkin 16-17C) illalla, vaan kun pidän nyt vastaanottoa kotona, niin kerrostaloasukkaat meinaavat paleltua jo pelkästä ajatuksesta, että pitää riisua, vilahtaa äkkiä hoitopöydälle ja värjötellä siinä suht liikkumatta. Mietin tuota kauratyynyä, mutta sen lämmittäminen tuntuu hankalammalta, kun ei ole mikroakaan, enkä viitsisi sähköuunia siihen käyttää. Sellaisia sähköpeittojakin jotkut käyttävät, mutta se tuntuu pöljältä idealta, ja vissiin ne halvat ovat aika huonoja ja syttyvät itsekseen tuleen. Tai jotain. Ja kallista en halua ostaa. Joten taidanpa tilata pari-kolme vesipulloa, niin saan koko penkin lämpimäksi asiakasta varten. Sitten vielä vällyt päälle, niin pitäisi sen penkin lämmön tuntua ihanalta viileäksi koettuun huoneilmaan nähden. :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai entä jos täyttäisi ilmapatjan kuumalla vedellä... saisi koko hoitopöydän tasaisen lämpimäksi ilman kylmiä välikohtia. Jaa mutta saattaisi se olla aika hankala käsitellä. Kuumavesipulloja ehkä tarvitaan enemmän kuin pari-kolme, että varmasti joka kohta lämpiää. Mutta niissä on ihana lämpö! Taidankin mennä tästä sänkyä lämmittämään.

      Poista
  12. Onhan sitä pakkasella kylmä.
    Oon muutaman kerran aatellu ostaa kuumavesipullon, mutta kun koskaa en oo löytänny paikkaa missä moista arvosteltas tai sais ostaa, on se jäänny.

    Mulla on petissä sähköl lämpiivä patja. Se vie iholle sopivalla teholla 20W sähköö, eli ei pal mitää. Mä laitan kans sänkyn lämpeemää ennen iltatoimii ja on taivaallisen ihanaa kun päääsee täysin sopivan lämpösee petii. Toi kans selittää sen, miks on öisin suosittu, kissojen puolelta. ;DDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan hyvä ja ehkä sopisi edellisen kommentin ongelmaan Pietallekin, kunhan saa luotettavan mallin eikä mitään sähkötuolia.

      Toisella samanlaisella saisi ehkä houkuteltua kissat nukkumaan toiseen paikkaan, ettei tukehdu kissakasan alle yöllä. Paitsi että sähköpatja + sinä on tietysti ihanempi nukkuma-alusta kuin pelkkä sähköpatja. Ja kissakasan alla on viihtyisää.

      Poista
    2. No mulle on 'pakko' olla koko peti lämmin. Jos jalka osuu kylmään johonkin, sitä palelee 2vrk, vaikka se jalan iho tuntus kuinka lämpöseltä. Uskon kyllä että toi kuumavesiputeli on ihan passeli lämmitin.

      Poista
    3. Hyvä kuulla sähköpeitostakin kommentteja. :) Pystyisitkö Timo katsomaan sen merkin?

      Ostin kyllä 4 kpl kuumavesipulloja (halpoja, teen niihin paremmat päälliset itse), enkä mieluusti hankkisi enää yhtään uutta sähkölaitetta meille, vaan yritän vähentää vanhoja, mutta jos nuo pullot eivät jostain syystä toimisi, niin harkitse sähköpeittoa. :)

      Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...