torstai 7. marraskuuta 2013

Hampurilainen

Söimme alakerran isännän kanssa hampurilaisia. Oli hyvää!

Jauheliha oli luomunautaa, peräisin Bosgårdin tilalta. Ostamme sieltä 15 kilon paketin pari kertaa vuodessa ja jaamme ystävien kesken. Olen tästä paikasta maininnut ennenkin. Liha on kallista mutta hyvälaatuista ja eläimet saavat viettää järjellistä nautaeläimen elämää luonnonlaitumilla, pitäen kunnossa Natura-luonnonsuojelualueeseen rajoittuvia rantaniittyjä.

Bosgårdilaiset eivät kannusta ylettömään lihansyöntiin. Lainaan heidän kotisivujaan:
Halvan lihan vaatimus johtaa helposti eläinten hyvinvoinnin laiminlyöntiin, ympäristöongelmiin sekä toisaalta lihan ylensyöntiin. Liika liha sairastuttaa siten sekä syöjän että hänen ympäristönsä.
Terve periaate, sanon minä. Ja rehtiä puhetta lihanmyyjiltä.


Pihvissä oli luomunaudan jauhelihan lisäksi luomumunaa, luomusipulisilppua, luomugrahamjauhoa ja vuorisuolaa. Tämä oli alakerran isännän resepti, itse jätän pois sekä jauhot että munat. Sairaan hyvää tulee tästä lihasta kummallakin tavalla. Sämpylän virkaa teki Perheleipureiden kaura-aamiaissämpylä. Se paistettiin pannulla luomuvoissa.

Tämä kuvasarja kertoo alakerran isännän hampurilaisenteosta. Itse käytän tässäkin vähempiä raaka-aineita.

Saanen tässä yhteydessä suositella Myrttisen valkosipulisia suolakurkkuja. Minulla on niitä aina puolentoista kilon pänikkä tai pari. Oma hampurilaiseni on hieman askeettisempi kuin tässä kuvattu, mutta syön Myrttisiä mielelläni leivän päällä. Miksei niitä voi myös tarjota alkupalaksi hunajan ja smetanan kanssa. Vaan eipäs poiketa aiheesta:

9 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, me ollaan toisinaan tilattu lihaa Labbyn kartanosta (http://www.labbynkauppa.net/)

  Ja nälkähän tässä (taas) tulee kuvia katsellessa. Aijai, huomenna taitaakin olla hampurilaispäivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pari kertaa pyrkinyt Labbyn kartanoon tutustumaan, mutta eivät vastaa sähköposteihin. Pitänee yrittää ehtiä esim. Loviisan wanhojen talojen yhteydessä, jos heilläkin on taas avoimet ovet. Voisihan sitä vain tilata laatikon, mutta mielelläni myös näkisin, mistä liha tulee. Saattaa Hereford olla vielä maukkaampaa kuin Charolais?

   Poista
 2. Järkevältä ja hyvältä kuulostavat lihantuotantoperiaatteet heillä.

  Kasvisvaihtoehtona voin vinkata, että punajuuripihvi sopii loistavasti hampurilaispihviksi.

  VastaaPoista
 3. Kyllä tuli vesi kielelle tuota hampurilaista katsellessa. Juustokin taitaa olla cheddaria,se on niiiin hyvää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, jäi lisukkeet raportoimatta. Juusto oli Jokilaakson Juuston pakkaamaa cheddaria, sinappi Savuhovin Kipua ja ketsuppi Heinzin luomua. Jokilaakson Juustolla on hyviä tuotteita, mutta cheddar ei ole heidän omaa tuotantoaan vaan jostain Irlannista rahdattua ja kuulemma erittäin hyvän makuista.

   Poista
  2. Lisukkeista,
   toinen hampurilaisen "pulla" oli kostutettu pihvin paistoliemellä (nam!), jotta se imisi myös sinapin ja ketsupin maut itseensä paremmin. Kipu-sinapin kanssa kannaattaa kokemattomien olla varovaisia: se polttaa ja iskee kipuhermoon, jos laittaa liikaa. (Kuinka paljon se on?) Hampurilaisessa ei sinappi ole olleenkaan niin tärkeää kuin (hiiligrillissä) grillattujen makkaroideden kanssa. Makkaroiden kanssa käytän "isin tulista sinappia" jos sitä on jäljellä, tulisuuden tasaisuus on silloin taattu.

   Toi Cheddar oli oikeesti tosi hyvää ja se oli hampurilaiseen tarpeeksi rasvaista (suli) ja iäkästä (maistui), ei mitään yksittäismuoviin pakattua "kevyt"muovia, joka ei sula eikä maistu. Hankin tota varmasti uudestaan ja suosittelen jo nyt.

   t. alakerran herkutteleva isäntä

   Poista
 4. Meiltäpäin en oo enää Myrttisen kurkkuja löytänny, mut likimain yhtä hyvää on Sauvon valkosipulisuolakurkut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on hyvä tietää, jos satun liikkumaan teilläpäin. Meiltäkin on joskus kesällä Myrttiset loppuneet, ennen kuin uusi sato on purkissa.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...