maanantai 14. lokakuuta 2013

Ruskaa ja piilokuva

Seisoin tänä aamuna vaahteran juurella. Oli tyyntä, mutta puussa rapisi. Lehti toisensa jälkeen irrotti otteensa ja heittäytyi alas törmäillen mennessään oksiin ja toisiin lehtiin; aika ajoin niitä valahti maahan kokonainen kasa kerrallaan. Nyt ovat käsillä viimeiset hetket nauttia syksyn ruskasta.

haapa ja heittäytyjät

koivu

Tänä vuonna koivutkin ovat käyneet kirkkaan keltaisiksi, kun taas joskus sateisempina syksyinä niiden lehdet vain ruskistuvat tylsästi.

Autolla ajelu on aivan vaarallista, kun katse kiinnittyy maisemiin. Sekametsissä keltaiset värit korostuvat havupuiden tummanvihreää vasten. Välillä sataa keltaisia lehtiä, jotka välkehtivät auringossa. Muistakaa vilkaista silloin tällöin tietäkin!


Omenapuissakin on kauniit värit. Muutama omena näyttää jääneen aivan latvaan, poimijan ulottumattomiin. Mutta ei huolta, löytyy niillekin ottajansa.Aroniasta humpsahtivat lähes kaikki lehdet maahan eilen. Mutta järjestelyjä on jo tehty ensi kevättä varten. Silmut ovat valmiina odottamassa, ja siellä sisällä on rakennettuna kaikki, mitä uuden lehden kasvattamiseen tarvitaan. Jollakin syvemmällä tasolla, sillä millä on merkitystä, kevät on jo alkanut!

Lopuksi piilokuva. Mikä lintu on kuvassa?12 kommenttia:

 1. Väriloisto on kyllä upea tällä hetkellä tuolla luonnossa! Ihania kuvia. <3

  Ja tutun näköinen lintu tuossa alakuvassa. Sukulaisensa käy ahkerasti naputtelemassa meidänkin pihapuita ja koputteleepa välillä talomme ulkoseinää tuolla jossain katonrajassa. Kop kop kop!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä käpytikalla oli paja tuossa koivussa, hän kävi aina välillä tien toiselta puolelta hakemassa uuden kävyn sinne. Meilläkin nakutellaan ja koputellaan seiniä, mutta yleensä asialla ovat tintit.

   Poista
 2. Eilen juuri autolla ajellessani katselin myös noita keltaisia upeita koivuja, ja auto meni jo vastaantulijoiden kaistalle. Onneksi maantie oli hiljainen. Oli niiiin kaunista. Ja tuo on kyllä pimeyden alkuun lohdullinen ajatus, että kevät on tosiaan valmiin asiellä silmujen alkioissa.
  Pitkään hain kuvasta, vaan löytyihän se tikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että oli puuhaa! Pelkäsin, että kuva olisi liian helppo.

   Poista
 3. Meillä on jo tuuli vienyt kaikki lehdet puista, mutta kaupungissa oli vielä viimeksi käydessäni oikein komea ruska. Ja tänä vuonna on kyllä sitä silmän iloa riittänyt, toisin kuin viime syksynä. Tintit meilläkin rapisuttavat seiniä, mitä lie peltiseinistä hakevat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota pitäisikin kysyä joltain viisaalta. Ikkunakitin ja pellavaeristeiden nokkimisen vielä ymmärrän, mutta entäs lautaseinä tai pelti! Olisiko niiden raoissa öttiäisiä talviteloilla?

   Poista
 4. Upeita kuvia, kuten sulla aina on. Aaah ja ooooh, syksy on maailman kauneinta aikaa!!! ♥ Minä hoen koko ajan lapsillekin, kun ne on auton kyydissä tms, että kattokaa nyt, eiks oo ihanan näköistä. Oikein ahmin noita upeita värejä mielen perukoille talven varalle.

  Ja tikkahan se taisi siellä kuvassa piilotella, tikan tarkemmasta nimestä ei kyllä ole havaintoa... käpytikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heli! Minullakin on paha tapa hurmostella autossa, kun kuulijakunta ei pääse pakoon.

   Käpytikka se on, ja jos tarkkaan katsoo tuota pienennettyä kuvaa, taitaa sillä olla punaista päässäkin, eli kyseessä on koiras.

   Poista
 5. Nättiä! <3

  Käpytikkahan se siellä :) Kaunis lintu. Katteltiin tässä yksi päivä, kun käpytikan poika nakutteli noita meidän pihapuita sinne tänne kuin tuuliviiri. Vaikutti siltä, ettei ollut vielä oppinut oikeaa kärsivällistä tekniikkaa. Useamman kerran nakutti käpyjäkin, ja vaikutti jotenkin hölmistyneeltä kun ne aina tippuivat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös sitä sanota, että luonto tikanpojan puuhun ajaa. Kokemus karttuu sitten harjoittelun myötä.

   Poista
 6. Wau, tikan pajaa ei usein onnistu näkemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sinä taidat asua enempi tammivyöhykkeellä :)

   Täälläpäin on käpytikkoja paljon, ja tuossa kadun varressa on jokaisessa puisessa sähkötolpassa paja. Yksi on meidän pihassakin.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...