tiistai 8. lokakuuta 2013

Mitä jääkaapissa on -haaste

Sinisen tuvan Mammukka oli saanut haasteen julkistaa jääkaappinsa sisällön, ja hän kierrätti sen edelleen minulle. Aluksi tuntui, että nyt mennään liian intiimille alueelle. Haluanko paljastaa kaikelle kansalle, että oikeasti olenkin vaan ihan tällainen. Ihminen on sitä mitä hän syö (röh). Sekin on toisaalta hyvä, jos ihminen sitten ihan oikeasti kanssa syö kaiken, mitä jääkaapissa on. Ruuan pois heittäminen on syntiä.

Mammukka osasi muotoilla haastekutsunsa niin nöyrästi, että ajattelin sitten kuitenkin osallistua. En ollut kotona, kun luin viestin, mutta rupesin heti muistelemaan, mitä jääkaapissa on. Hetkeäkään en epäillyt, etteikö tämä valtavasti kiinnostaisi kaikkea kansaa. Monet ovat arvatenkin jo vuosikausia odottaneet tätä hetkeä. Saattaa asiasta olla käynnissä useampia vedonlyöntejä rahakkaissa välitystoimistoissa. Lopultakin on tullut tilaisuus päästä perille totuudesta, nyt en pidä teitä sietämättömässä jännityksessä enää hetkeäkään kauempaa.


Jääkaapissani on joitakin asioita, joihin en ole tyytyväinen. Suurin niistä on sijainti. Koska uskon ja luotan siihen, että kaappi aivan lähitulevaisuudessa kannetaan täältä alakerran yhteisestä työmaakeittiöstä omalle paikalleen yläkertaan, minun omaan vastavalmistuneeseen (nyt vielä keskeneräiseen) keittiööni, hyllyissä on edelleen kuljetustuet paikoillaan. Miksi olisin koskaan poistanut niitä, kun sijainti tässä keskellä naapurin keittiötä on luonteeltaan vain väliaikaista! Vaikka nyt alkoikin kahdeksas vuosi. Sellaista sattuu. Elämässä tulee toisia asioita, tärkeämpiä, kiireellisempiä tai kiinnostavampia, miten vain, ja jotkut projektit jäävät pakostakin taka-alalle. Mutta nyt tämä on kyllä prioriteetti. Varmasti jääkaappi pääsee omalle paikalleen jo tänä talvena. Kunhan on ensin vähän levähdetty.

Sisältö sitten. Luettelen.

Luomu-Ingmariinia, tryffeliöljyä, kinuskikastiketta, luomuvispikermaa, luomuketsuppia, omaa mustaviinimarjamehua, sitruuna-oliiviöljyä, ruotsintippoja (saatu äidiltä) (ja äiti muuten, käyttöohjeetkin ovat tallessa; löysin ne lääkekaapista).

Kylmäpuristettua rypsiöljyä (luomu, Malmgårdin kartano,), toista kylmäpuristettua rypsiöljyä (luomu, Rainbow), luomuappelsiinimehua, kaupan karpalomehua, Marlin glögiä, omenamehua (saatu Lealta kiitokseksi omenoista).

Yrttiviinietikkaa, ruusuhyytelöä (Tertin kartano), sitruunapestoa, makeaa valkoviiniä (Samos), suppilovahverohilloa (saatu Liisalta kiitokseksi tyrneistä), persikkahilloa (saatu Lauralta muuten vaan), kaupan herkkusienisalaattia, pakasteesta sulatettuja itse poimittuja mustikoita, luomukermaviiliä, ranskankermaa, smetanaa, savuporotuorejuustoa, jugurttirahkaa.

Kauramaitoa, tehotuotettua kermajuustoa, lähijuustolan haisujuustoa, itsetehtyä mustikkahilloa, Yosa-kauravälipaloja, luomuvadelmajugurttia.

Varsiselleriä, jäävuorisalaattia, luomuavokaadoa, luomusitruunoita, erilaisia pähkinöitä ja manteleita.

mustikkahilloa

Hyi kauheata, olipas snobi valikoima. Missä ovat porkkanat, kaalit ja lantut? Eikö tämä ihminen aio tehdä tänään mitään ruokaa? Aika vähän oli luomua, siihen nähden kuinka niistä eläinten oloista vouhotetaan. Ja juustoja! Hiilijalanjälki! Tuommoisia kauramaitovalmisteita on ostettu jääkaappiin siltä varalta että jospa joskus kokeilisi, eikä sitten kuitenkaan ole edes maistettu vielä. Sitä ei lasketa siirtymäksi kasvissyönnin suuntaan, ennen kuin niitä on syöty kanssa.

Joitakin rahvaanomaisempia elintarvikkeita, kuten paistamiseen käytettävää bulkkiöljyä, sipulia, perunoita ja luomumunia löytyy asiaintilan niin vaatiessa viereisestä jääkaapista, joka kuuluu alakerran isännälle.

Tässähän olikin itsetutkiskelun paikka. Kenelle voisin olla niin ilkeä, että laittaisin haasteen eteenpäin? No ainakin Kaupunkilaistytölle. Ja kaikille teille, jotka aloitte jo tätä lukiessanne tehdä muistinvaraista inventaariota oman jääkaapin syövereistä. Ihan vapaasti vain, ottakaa tästä haaste ja raportoikaa.

10 kommenttia:

 1. Sulla melkein kaikki alkaa sanalla luomu. Mä tiiän, että mun pitäis ostaa enemmän luomua, mutta kun nuukuus iskee. Ja tässä kohtaa se taitaa olla nuukuutta väärässä kohtaa :( Olishan se lapsillekin parempi syödä puhdasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan edes eläinperäiset tuotteet olisivat luomua niin olisin tyytyväinen. Vaihdoin välillä saksalaiseen luomukermajuustoon, mutta se ei ollut suun mukaista. Pitäisi tietysti olla ilman sitten. Ei se juustonsyönti ole hyvä ympäristön eikä terveyden kannalta, vaikka olisi luomuakin.

   Poista
 2. Tuossa jääkaapin sisällössähän ei mielestäni ole mitään hävettävää, siistiltäkin näytti! Meillä on ainakin yli viisi tehotuotetun juuston kannikkaa yleensä esimerkiksi. Olen niin perso juustoille, parmesanille ja sensellaiselle, että aina en yksinkertaisesti raaskii ostaa luomua, joskus kyllä - ja hyvällehän se maistuu.. Ja vaikka meiltä löytyy juureksia, saattavat jo lillua pussinsa pohjalla epämääräisessä nesteessä. Ihan liikaa syödään pastaa, noin esimerkiksi.. Että näin. Kiitos raportista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästikin sinun pitäisi ottaa tästä haaste!

   Poista
 3. Vai ilkeyksissäsi laitoit minulle tämän haasteen :( No, onneksi kävin eilen kaupassa, niin vastauksena on muutakin kuin valo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kun tämä oli jotenkin niin tunkeileva haaste. Eikös melkein niin kuin loukkaa toisen yksityistä tilaa. Voihan siihen jättää vastaamatta. Sitten kaikki miettivät, mitä syntejä jääkaappiisi kätkeytyykään...

   Poista
 4. Onpahan jotenkin veemäinen haaste! En osallistu, vaikka aloinkin mielessäni tehdä sitä inventaariota :D

  Hihittelin mielessäni myös tuota "jos ihminen sitten ihan oikeasti kanssa syö kaiken, mitä jääkaapissa on". Tuli vaan mieleen kissanherkut joita meidän jääkaapista löytyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se pitäisi editoida muotoon: "jos kaikki, mitä jääkaapissa on, sitten syödään kanssa". Se olisi muutenkin armeliaampi, jos vaikka kompostimadot kuitenkin syövät osan.

   Poista
 5. Meillä jääkapista paloi valo, enkä ohjekirjaa lukemallakaan ole vielä ällynyt, miten sen saa vaihdettua. Sitten onnistuin rikkomaan vielä yhden hyllynkin. Joten kuvaa en ainakaan kehtaa laittaa,D Sisältö on onneksi pääasiassa luomua: perunoita, munia,fetajuustoa (tiedän ettei saisi, mutta kun se on niin hyvää)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki jääkaapissa olevat tavarat nostetaan tällaisessa tapauksessa yksitellen tahi pikku ryhmissä keittiön pöydälle valokuvattaviksi. Muukin taiteellisesti inspiroiva paikka käy. Huomaan, että tämä haaste haastoi sinut!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...