keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Ensi kesän emokanit

Kävimme lähitilalla tutustumassa nuoriin neitikaneihin, jotka ovat hakeneet meiltä työpaikkaa ensi kesäksi. Ne ovat puoliksi meiltä lähtöisin olevaa liharisteytyskantaa, toiselta puolelta ranskanluppia. Valinnanvaraa oli runsaasti, toinen toistaan hauskempia värejä. Moniväriset poikueet ovat siitä hyviä, että pikkupaistikkaat pystyy tunnistamaan yksilöllisesti. Voi vaivattomasti havainnoida, millä yksilöillä on muita parempia tai huonompia ominaisuuksia; on helpompi poimia joukosta ne, jotka jätetään jatkamaan sukua. Jos jonkun terveydentilaa on tarkkailtava, sekin onnistuu, kun ensi silmäyksellä tietää, kuka näistä se nyt olikaan. Toisaalta elukoiden yksilöllinen tunnistaminen ei laisinkaan helpota hommia teurastusaikana. Silloin olisi parasta, kun ne olisivat kaikki identtisiä (ja mahdollisimman rumia).

Ketkähän kaksi muuttavat kesän alussa meille?

Ehkä me?

Tai me?

Nämä otukset ovat vielä niin nuoria, että tyttöjä ei ole erotettu pojista, vaan poikueet ovat kokonaisina yhdessä. Emme ruvenneet nyt pyydystämään ja kääntelemään heitä sukupuolen selvittämiseksi. Se ei olekaan kaneilla ihan yksinkertaista, paitsi teoriassa. Kohta tulee kuitenkin aika erottaa urokset naaraista; ehdimme valita sitten naaraiden joukosta omamme, ennen kuin ylimääräisiä aletaan laittaa pakkaseen.


Tässä huoneessa oli neljätoista nuorta kania, naapurihuoneessa lisää. Eiköhän tuolta pari sopivaa löydy meillekin.

Aivan jo rupesi kaninjalostus taas kiinnostamaan. Millainen sulhanen näille kannattaisi hankkia? Kurkkasin arkistostani varmistuksen: näissä neitokaisissa on 5/8 ranskanluppaa, 2/8 uudenseelanninpunaista ja 1/8 valkoistamaatiaista. Mitä seuraavaksi sotketaan joukkoon? Tavoitteena on tietysti suht nopea kasvu teuraspainoon, tanakka ja lihaksikas ruumiinrakenne, iso poikuekoko ja muutenkin hyvät emo-ominaisuudet sekä leppoisa luonne. Värillähän ei luonnollisestikaan ole mitään merkitystä paistikkaiden kasvatuksessa, enkä uhraa moiselle seikalle ajatustakaan! (Kuka uskoi?)

Olipa naapurissa muitakin elukoita. Saamme sieltä myös pari kanaa kesävieraaksi. Nyt oli vielä kanoja ja kukkoja joka paikassa, ja tilanne heillä suunnilleen sama kuin kaneilla: nuoret miehet eivät ihan vielä ole ruvenneet tappelemaan keskenään, mutta merkkejä on jo ilmassa.

Tietysti poikien alituisella tappelulla on oma paikkansa luonnonjärjestyksessä, mutta on se vaan silti aika rasittavaa. Ei sellaista jaksa kauan katsella. Tappelijat päätyvät pian saunan taakse.

Valon vähetessä alkoi omenatarhasta kuulua rapinaa, ja puiden takaa kurkki pelottavia örkkejä.


Vierailu päättyi kuitenkin onnellisesti rakentavan yhteisymmärryksen hengessä.

Joo, just sieltä korvan takaa!10 kommenttia:

 1. Tää on kyllä niin ristiriitaista. Mä syön lihaa, ja silti mun niin pahaa tekee ajatus, että nuokin söpöt pupuset päätyy aikanaan pataan (johtunee siitä, että meillä on lemmikkinä kaneja). Tai kanat, tai lampaat, tai possut... mitkä vaan. Meillä on naapurissa luomulammastila, ja herttinen kun oli rouva laittanut faceen kuvan "tytöistä" ja "pojista" - teurastamon naulakossa roikkumassa... tuli ihan kauhistunut olo. Minä en vaan kykenis. Ja silti tuo noiden kasvatus on parasta mahdollista eläimen kannalta, tosi hyvät olot heillä.

  Tämä siis ei ole mikään ilkeämielinen kommentti, vaan ennemminkin mun omaa pohdintaa tästä suuresta ristiriidasta itteni kanssa. Mä tahtoisin olla vegaani, ihan siis eettisistä syistä, mutta en saa aikaiseksi olla. Teen aina välillä itelleni kasvisruokaa, ja perheelle lihaa. Kuitenkin syön myös ite lihaa, tosin hiukan valikoivasti. On helppoa ostaa se liha valmiissa paketissa, minusta ei olis ikinä kasvattamaan ja sitten tappamaan sitä eläintä. Olen siis hyvin tekopyhä, koska en kuitenkaan kauhistele sitä eläimen kohtaloa siellä vakuumipaketissa kaupan hyllyssä. Tai no jos totta puhutaan, niin itekseni jos eläisin, valintani olis lihaton ruokavalio, ja koen kyllä huonoa omatuntoa lihan syönnistä.

  Joo, ikuinen ristiriita. Broileriparat siellä kasvattamoissa - ja nam, ompas hyvää. Ja ompas luomukana niin kallista, että en osta, mieluummin sitä halpaa huonoissa oloissa elänyttä... *huoh*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minusta just niin hyvää pohdintaa! Vaikuttaa, että oman lihantuotannon myötä meilläkin lihan kulutus on vähenemään päin. Viimeksi eilen alakerran isäntä teki soosin luomusikanautalihapullille ja kommentoi sitten syötyään, että tämä ruoka olisi ollut vähintään yhtä hyvää ilman niitä lihapullia... Ensi kerralla tekee sen varmaan ilman. Tai falafel-pullille. Eli oikeaan suuntaan ollaan menossa, mutta tää on vielä kesken.

   Poista
  2. Mmmmm... falafelpullia voissa ja erillinen hapan valkosipulinen tomaattikastike.
   t. alakerran isäntä

   Poista
  3. ;DDD
   Hyvä isänt...alakerran isäntä, pisteet kotii!!

   Poista
 2. Teillä on kyllä ihastuttava se lähitila. Monenlaista eläintä. Itse en koe tuollaista ristiriitaa, minusta noissa kuvissa näkyi paitsi söpöt eläimet, myös hyvä lammaspaisti ja possun niska. Olen umpikyllästynyt kaupan broleriin. Oikea kana oli hyvää. Kun olin lapsi, tädeilläni oli omia kanoja pitkin pihaa kävelemässä ja kyllä oli namia syödä se kana kun äiti paistoi puuhellassa valurautapadassa. Ruskeaa maukasta lihaa, nam.

  ps. saimme tilattua tuttavan kanssa kokonaisen karitsan lihat puoliksi, kiitos siis suoramyyntila-vinkeistäsi!

  VastaaPoista
 3. Pakko myöntää, ettei minusta olisi lihantuottajaksi, eikä oikein lihansyöjäksikään.

  Sitten kirjoittelen verisiä dekkareita, joissa heiluu veitset ja aseet. Hmmm....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mitä se kertoo sinusta tai ihmiskunnasta yleensä ;)

   Mutta hyvähän on sellaisen ihmisen ollessa, joka ei kaipaa lihaa ja jonka ei tarvitse syödä sitä saadakseen riittävästi proteiinia ravinnostaan. Meillä länsimaisilla kuluttajilla on varaa valita. Olemme onnekkaita.

   Poista
 4. Ai että ku kuola valuu suupielii pitkin, kun tollassii kaikenlaisii herkkulihoja kattelee. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja noilla on jo vuohet pakastimessa. Vuohenliha vasta on hyvää!

   Meillä ei ole elukoita tänä vuonna, mutta papusato onnistui ihan kivasti. Syömme sitten papuja. Nam!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...