lauantai 27. syyskuuta 2014

Auringossa kypsynyt ja vapaana kasvanut

kuva: landscape-photo.net


Tomaattini kypsyvät ikkunalle nostetussa verkonpätkässä. Maku ei varmaan ole ihan sama kuin sellaisissa tomaateissa, jotka ovat saaneet loppuun asti kypsyä varressaan, juuret maassa, latva auringossa. Kasvihuone tarvittaisiin. Kuulemma siitä on työtä ja vaivaa, mutta olisivathan omat tomaatit sitten herkullisempia kuin ne mitä kaupasta saa.


Jos myisin näitä vihreinä poimittuja tomaatteja, mainostaisin niitä tietysti sanoilla: auringossa kypsytettyjä. Ei, ei kypsytettyjä. Kypsyneitä! Niin kuin ne olisivat ihan itse kiivenneet ikkunalle tuohon häkkyrään. Minulla ei olisi asiaan mitään osuutta.

Ja vaikka olisin myynyt ne kauppaan vihreinä, sanoisin kuitenkin niitä auringossa kypsyneiksi, koska kyllähän ne elämänsä alkuaikoina kasvoivat auringossa. Ikään kuin aloittivat esikypsymisensä auringonvalon voimin.

Voisinhan suhtautua totuuteen hieman kitsaasti ja sanoa auringossa kypsyneiksi sellaisiakin tomaatteja, jotka ovat kasvaneet talvella juuret lasivillassa kasvihuoneessa, jonka lämmitystehosta 15% tulee aurinkokennoista. Aurinkohan niitä on silloin ollut kypsyttämässä. Tai ainakin kasvattamassa. Tai jotain. Ja laatikon kylkeen laittaisin tällaisen kuvan:

kuva: sciondriver/Flickr

Ei kai kuvan käyttäminen ole valetta. Eihän nyt kukaan kuvittele, että laatikossa olisi juuri täsmälleen sama tomaatti, jonka kuva siinä päällä on. Joten siinä voi olla mikä vain tomaatti. Unelmatomaatti tai tomaatin idea.

Jos myisin broilerinlihaa, sanoisin sitä maalaiskanaksi. Onhan broileri periaatteessa kana, ja tehtaani sijaitsee maaseudulla. Tai no, taajaman liepeillä, mutta kyseessä ei ole kaupunki vaan kunta. Siis maalla. Maalaiskanaa.

Jos myisin lattiakanan munia, sanoisin niitä Aurinkopuutarhan onnellisen vapaan kanan herkkumuniksi. Kanathan ovat vapaita, kun ne eivät ole häkissä. Minun lattiakanalassani olisi vieläpä erityisen hyvät olot. Katso nyt, ikkunat ja kerrokset ja kaikkea! Mainoksessa puhuisin sukupolvien työstä ja arvoista. Kanojen hyvinvointi on meille tärkeämpää kuin raha! Meillä on paremmat olosuhteet kuin laki edellyttää!

En silti näyttäisi kuvaa kanalasta, vaikka siellä onkin kaikki hienosti.

Wikipedia: Free range hens

Laittaisin mainokseen kuvan rehdinnäköisestä nuoresta maalaisperheestä haalareissa (ei sellaisissa säänkestävissä kokohaalareissa joita ne oikeasti käyttävät, vaan amerikkalaismallisissa puuvillaisissa lappuhaalareissa). Antaisin niille rehdit suomalaiset nimet. Taustalla näkyisi järvi ja metsä ja korkeintaan 20 kanan romanttinen kanalamökki. Kanat kuopsuttelisivat vapaina pihamaalla.

Olisikohan liioittelua, jos väittäisin että kanoilla on nimet. Eihän sitä kukaan uskoisi. No mutta en väittäisikään. Laittaisin loppuun kuvatekstin: Karoliina iltakävelyllä. Ja tämän kuvan:

kuva: pixabay.com

Enkä olisi edes vielä valehdellut yhtään.

17 kommenttia:

 1. Se on taito se, että näkee mainosten ja mainostekstien taakse.. Olen aivan varma että häkkyrässä kypsyvät tomaattisi ovat superhyviä. Mutta mistähän johtuu, etten ole aikoihin ostanut kananmunia, vaikka miten hienosti niitä on nimettykään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mistä se johtuu? Ovatko olleet pahoja? Vai rupesitko eettisistä syistä vegaaniksi? Onko ehkä hella hukassa?

   En minäkään ole aikoihin ostanut munia, mutta varmaan kesävieraiden munat kohta loppuvat. Onneksi tiedän, mistä saa ostaa kotipihan munien makuisia.

   Poista
 2. Tämä on vähän sama kuin se lounasruokalan Kukkoa viinissä-ruoka. Kuinka moni uskoo, että se syömänsä broileri on kukkoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tai ettähäränhäntälientä tehdään vain poikalehmistä?

   Poista
  2. Sivusta seurannut: lehmä on ainoa eäin, joka vaihtaa sukupuolta kuoltuaan.

   Poista
  3. Niin, ja härkähän on kuohittu sonni! Jos aitoa häränhäntälientä saa, mahtaa olla hintavaa!

   Poista
  4. Monissa ravintoloissa on myös pihvi härkää. Paljon on härkiä tapettu:)

   Poista
  5. Espanjassa myös kana vaihtaa sukupuolta kuollessaan: una gallina -> un pollo. Ruokateollisuus on ihmeellistä!

   Poista
 3. Sivusta seurannut toteaa tässä oppineensa, että tomaatin terveysvaikutteinen osa on lykopeeni. Imeytyy parhaiten kypsennetystä tomaatista. Siksi käytän luomutomaateista (?) tehtyä tomaattimurskaa.

  Luottaen siihen, että purkissa on sitä, mitä etiketti kertoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan sitä on johonkin luottaa, ainakin siihen asti kunnes solmitaan se vapaakauppasopimus EU:n ja Yhdysvaltojen välillä, se joka poistaa haitallisen, kilpailua rajoittavan sääntelyn. Niin kuin pakkausmerkintöjä koskevat säännöt.

   Minäkin käytän sitä luomutomaattimurskaa.

   Poista
 4. Moi! Riemuloikan (nyt jo loppunut) blogista luin aikoinaan kanajuttuja, enkä sen jälkeen ole "vapaita" enkä "onnellisia" munia ostanut. Ainoastaan luomuja.
  Ja miten niin ei ole kasvihuonetta?? Pitäähän semmonen olla! Se on niiiiin kätevä, siellä ryystetään aamukahvit ja pidetään grillibileet. Ja kasvatetaan tietenkin maailman ihanimmat tomaatit :)
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomuja minäkin ostan, silloin kun ei ole omia. Tiedän yhden luomutarhan, josta saa ihan oikean munan makuisia munia.

   Jospa toivoisin sitten eläköitymislahjaksi kasvihuonetta... olis aikaa puuhastella.

   Poista
 5. Ihan eivät ehtineet kypsyä tomaatit pienessä kasvihuoneessammekaan, joten loput kypsyvät sisällä. Pelolla odotan tuota EU:n ja USAn vapaakauppasopimusta. Meidän näkökulmastamme se ei tuota mitään hyvää. Mainontaa ja markkinointia opiskelleena on kyllä erittäin vaikea luottaa purkkien ja purnukoiden etiketteihin ja tuoteselosteisiin ja vielä vähemmän kaikenmaailman "kaupallisiin tiedotteisiin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen ihmisiä, jotka kuvittelevat, että jos paketissa on vihreä soikio, jossa lukee jotain, sisältö on luomua. Tai jos tuotteen nimi alkaa Eko-. Tai jos siinä on sana "luonnollinen" tai "luonnon". Ja että jos firman nimi on suomenkielinen tai alkaa Fin-, firma on suomalainen.

   Kaikista tiedotteista pitäisi älytä tutkia, mitä niissä EI sanota. Liian vaikeaa!

   Poista
 6. Tomaatteja meinaa jo korvistaki tulla.
  Jos mä mainostaisin noita tomaatteja, ni siihen ois pakko laittaa että luonnonlannotteella kasvatettuja. Sian, lehmän ja kanan paskasta voimansa saaneita. Mutta maistuu ne sairaan hyviltä. Kaupan tomaateista ei voi puhuu samal viikolkaa.

  Perunat nostetaan viikon päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta oli hieno liikeidea, että jalostettiin kanankakka näyttämään joltain ihan muulta ja sitten myytiin sitä nimellä kanankakka. Ja vielä laitettiin kanat laulamaan yks-kakkaa kaks-kakkaa!

   Meillä tietysti kaikki kasvaa pupunpapanoilla. Kani tuottaa tehokkaasti lihaa mutta vielä tehokkaammin hyvää lannoitetta.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...