maanantai 16. joulukuuta 2013

Ei sellaista voi sattua meille

Vähän aikaa sitten länkytin epäkohdasta, joka sijoittuu mukavasti maapallon toiselle puolelle: Tyynenmeren reunavaltioiden salaisista vapaakauppasopimusneuvotteluista. Meillähän on ollut vastaavat neuvottelut käynnissä EU:n ja USA:n välillä jo jonkun aikaa, mutta ei suinkaan salassa vaan avoimesti ja kaikki kortit pöydällä, eikös juu. Demokraattisesti ja läpinäkyvästi. Eihän meitä vedätetä niin kuin jotain malesialaisia, me neuvottelemme sopimuksen, josta on kaikille osapuolille vain etua, ja maailma paranee. Niinhän.

Nyt neuvottelujen kolmannen kierroksen alkaessa suomalaiset euroedustajat kuitenkin valittavat ihan Hesarissa, että neuvotteluja käydään salassa, he eivät saa niistä tietoa, ja se tieto mitä heillä on viittaa siihen, että uuden sopimuksen astuttua voimaan suuryritykset voivat kävellä Euroopan maiden lainsäädännön yli. Ja pyyhkiä siihen jalkansa. Edustajiamme huolestuttaa esimerkiksi neuvottelun alla oleva "investointisuoja", jonka tarkoitus on, kuten nimikin kertoo, suojella suuryritysten investointeja. Jos nyt joku on investoinut vaikkapa Suomeen, eihän käy laatuun, että Suomi menee säätämään lakeja, jotka haittaavat yrityksen tulosta! Jos näin kävisi, yritys voisi haastaa Suomen oikeuteen. Ja voittaa. Mieleen tulevat ensimmäisenä ympäristönsuojelu-, kuluttajansuoja- ja työlainsäädäntö. Ihan turhia. Haitallisia suorastaan.

Tällaista on jo yritettykin. Tupakkayhtiö haastoi Australian oikeuteen, kun aussit halusivat laittaa varoituskuvan savukerasioihin.

Kuva: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Kaivosjätti haastoi Costa Rican oikeuteen, kun avolouhokselta evätiin lupa papereissa olleiden epäselvyyksien takia.

Kuva: worradmu/FreeDigitalPhotos.net

Sähköyhtiö haastoi Saksan oikeuteen, kun Saksa päätti luopua ydinvoimasta. Mikä oikeus jonkun maan parlamentilla on mennä tuollaista päättämään! Ei mitään oikeutta! Siinähän vaarantuvat sähköyhtiön omistajien optiot! Joku arvojärjestys pitää olla sentään.

Eikä näitä vapaakauppasopimuksia edes ole olemassa vielä. Silti isot yhtiöt ovat jo alkaneet pelata kovilla.

Huolestuttavaa on, että sikäli kuin EU:n neuvotteluista tietoja tihkuu, eurooppalaisilla on asenne, että me olemme tosi hyviä neuvottelemaan tällaisia sopimuksia, ei nuo isojen poikien lakimiehet meitä huijaa. Ja etteihän kukaan olisi niin tuhma että yrittäisi käyttää näitä sopimuksia väärin omaksi hyödykseen, joten turha edes kuvitella sellaista mahdollisuutta. Saatikka varautua sellaiseen.

Kuva: antpkr/FreeDigitalPhotos.net

Minulla on vain kysymyksiä, ei vastauksia.

Kysymys: Mitä hyötyä vapaakauppasopimuksesta olisi meille suomalaisille, eurooppalaisille? Mitä hyötyä siitä olisi kuluttajille missään maassa?

Kysymys: Kenelle vapaakauppasopimuksesta olisi hyötyä?

Keitä Yhdysvaltain neuvottelijat edustavat? Onko maailmassa niin rikkaita ihmisiä, että heidän on mahdollista päästä Yhdysvalloissa poliittiselle päätöksentekopaikalle ilman sponsoreita? Keitä nämä sponsorit ovat?

Johtavatko suuryritykset jo nyt joitakin valtioita?
Onko vielä valtioita, joita suuryritykset eivät johda?
Kuinka kauan?

12 kommenttia:

 1. Toi on kyllä niin raivostuttava aihe, syke nouse välittömästi! Eikä mitään tietoa mitä tuolle voisi tehdä? Ei siis mullakaan kuin kysymyksiä. Kanadalainen kaivosyhtiö haluaa jyrätä Romanian Transsilvaniassa muutamat vuoristot avolouhoksiksi että saisivat jotain malmia, mitä siitä että se luonto menetetään ja muutama ihminen kotinsa? Hyi stna. Kerro heti jos keksit mitä voi tehdä tai mitä allekirjoittaa jos ees se auttaisi...Hyvä kun kirjoitat näistä vaikeista asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä on jo myöhäistä. Ei kai tässä muuta voi kuin pitää älämölöä. Laita sähköpostia euroedustajille. Tai jotain.

   Poista
 2. Tämmöiset jutut saa aina kovin surulliseksi. Tulee hirveän voimaton olo, miten me voimme taistella noita jättiyhtiöitä vastaan. Hyvä silti että kirjoitat näistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä blogissa on näköjään aika kummalliset jutunaiheet: vuorotellen lintulaudan kuulumisia ja Monsantoa. Mutta piti vaan kirjottaa.

   Poista
  2. Ja senpä takia tämä blogi onkin niin mielenkiintoista luettavaa. :D

   Poista
 3. Luin myös hesarin jutun. Talouden ja kaupan nimissä meitä viedään kuin pässiä narussa.

  VastaaPoista
 4. Sitä tuntee itsensä todella voimattomaksi kun noita asioita miettii. Mutta näistä kyllä pitäisi puhua ja kirjoittaa ja lisätä ihmisten tietoisuutta. Eli hyvä että kirjoitit tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Viestiä sitten vain euroedustajille päin, ei kai tässä muuta voi. Ja kannattaa varmaan keskittyä niihin, jotka eivät näe tässä mitään ongelmaa: Sari Essayah (kd) ja Petri Sarvamaa (kok).

   Poista
 5. Juuri näiden postien takia olen jäänyt koukkuun tähän blogiin. Hyvä, että joku näistä paasaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välillä meinaa loppua usko, tällainen viesti piristää!

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...