sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Sukupuolivalistusta koulussa


- Arvaa mitä ope sano, että meidät on rakennettu kokonaan yksistä sellasista soluista, niinku legoista. Mutta ne solut on vaan pehmeitä niinku vesi-ilmapallot. Ja ne on kaikki samanlaisia, paitsi vähän erilaisia, niinku legotki.

Sitte kauankauan sitte jokaisella oli vaan yks solu ja sillon sinne meni sisään jotain juttuja, mä en muista mutta ne on siellä vieläki! Se oli ennen dinosauruksia. Ihan alussa. Me nähtiin sellasia soluja missä ne on siellä sisällä ja mönkii.

Sitte siellä on sisällä sellasia missä on resepti, että kuinka tehdään uusi minä. Kaikki mun ohjeet on siellä. Kato tossa kirjassa on kuva niistä. Kromosomit. Niissä on sisällä ne ohjeet.


Niitä on kaikkia kaks samanlaista. Paitsi että arvaa mitä! Kaikilla ei oo!

Joiltain puuttuu toinen noista viimesistä kahdesta. Ja sen tilalla on tollanen ihan pieni surkastunu. Siihen ei mahdu kaikki samat ohjeet kun tohon isoon. Siks niillä kellä on tollanen pieni on enemmän vikoja. Mut ope sano että ne on ihan yhtä hyviä ihmisiä ku kaikki muutkin. Ja niitä on ihan paljon, se sano että meidän luokassakin on puolet semmosia. Niitä syntyy vähän vielä enemmänkin ku tavallisia kenellä on kaikki parit, ja sit niitä kans kuolee enemmän. Ni lopuks niitä on sit vähemmän. Kai. Tai jotain.

Sit ihan tunnin lopussa ope sano että silläkään ei oo tota viimestä kokonaista paria, sillä on vaan tommonen tynkä. Mun kävi sitä sääliksi mut se sano ettei se paljon haittaa. Ihmisiä me ollaan kuitenki kaikki, parilliset ja tyngällisetkin. Eikä ketään saa silti kiusata, vaikka sillä olis mitä.


Kuvat: Pezibear / Pixabay, Wikimedia

---------------


Hei, Aurinkokujan Piia, taidat olla uusi täällä? Tervetuloa!


8 kommenttia:

 1. Hyvin on oppi menny perille, vaikka ihan ei termit vielä ole muistissa :)

  VastaaPoista
 2. Onpa kiinnostavasti kerrottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän eri lailla kuin meille koulussa aikanaan. Tosin minä sain kuulla dna:sta vasta lukiossa.

   Poista
 3. Tämä onkin mielenkiintoista, tätä hyödynnän ehdottomasti omien lasten kanssa. Legopalikat ja niihin ohjeet, samalla tavalla rakentuu kaikki elollinen. Hyvä ja konkreettinen tapa opettaa lapselle abstrakti asia. Meillä jo kohta 6-vuotias tietää ja jollakin tasolla jopa ymmärtää mitä geenit ja solut on. Siitä tulee tällä menolla nero ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä voi sitten miettiä, kannattaako niille epäparisille paljastaa, että yksi niiden kromosomeista on surkastunut ruippana. Mutta voihan niistäkin silti tulla jopa neroja, jos hyvin käy. Onnea lastenkasvatukseen! :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...