lauantai 30. tammikuuta 2016

Meille kans! (Sama laki kaikille)

Tanska kiristää turvapaikkalakejaan, hidastaa perheenyhdistämistä ja vaikeuttaa pysyvän oleskeluluvan saamista.

Perussuomalaisen oikeus- ja työministeri Lindströmin mielestä fiksu idea, meidänkin kannattaisi harkita vastaavaa, uutisoi päivän Hesari.

hämärää


Tanskassa poliisi saa esimerkiksi käydä läpi turvapaikanhakijoiden omaisuuden ja takavarikoida 10 000 kruunua eli 1340 euroa ylittävät varat. Hallitus perusteli tätä mm. sillä, etteivät tanskalaisetkaan voi saada toimeentulotukea, jos heillä on merkittävää varallisuutta.

Saman Hesarin pääkirjoituksessa valitetaan vauvapulaa. Mistä saadaan tulevaisuudessa työntekijöitä Suomeen? Kuka maksaa eläkkeemme?

Edelleen samassa lehdessä on juttu "15 tuntia ajantappokeskuksessa", jossa vietetään päivä Koskelan vastaanottokeskuksessa ihmisten kanssa, jotka ovat odottaneet oleskelulupapäätöksiään jo viisi kuukautta.

Tuleeko mitään mieleen?


On väläytelty ajatusta, että hädänalaisille ihmisille ei tarvitsisi maksaa edes vähimmäispalkkaa. Kunhan jotain, tai ei välttämättä mitään. Ihminen saa olla onnellinen, jos saa töitä ja toimeentulotuen, eikö niin.

Ministeri Lindström vastustaa sitä, että näin turvapaikkaa tarvitseville rakennettaisiin oikopolku työelämään. Entäs meidän äänestäjät, tavalliset työttömät? Meille myös oikeus päästä töihin huonommalla palkalla tai ilmaiseksi! Lain on oltava sama kaikille!

kuva: HS

Odottelen nyt, milloin poliisi tulee takavarikoimaan merkittävää varallisuuttani, sitä joka ylittää 1340 euroa. Sitten minulle aletaan maksaa toimeentulotukea.

Näkyykö mitään?

Entä jos varakas turvapaikanhakija ei halua toimeentulotukea? Jos hän haluaa vain sen turvapaikan? Ja toimen johon tulla, ihan itse?7 kommenttia:

 1. Nämä ovat vaikeita asioita...

  Sosiaalituen kohdalla todellakin katsotaan tulojen lisäksi ensisijaiset tuet ja varallisuus. Sosiaalituki on aina viimesijainen tuki, eli esimerkiksi opiskelijoiden pitää käyttää ensisijaisesti opintolainamahdollisuutensa. Varakas puolestaan voi muuntaa omaisuuttaan rahaksi, joten se on tehtävä, ennenkuin sosiaalitukiin voi turvautua. Yllättävän kauan myös vanhempien tuki (ja ylipäätäänsä olemassaolo) syö toimeentulotuen saamisen mahdollisuuksia.

  Minusta on selvää, että sääntöjen pitää olla kaikille samat. Varakas ei saa saada toimeentulotukea. Turvapaikan hakijoihin kohdistuu varmasti myös nämä samat säännöt.

  Pakolaisneuvonnan sivuilla kerrotaan: " Turvapaikanhakija, jolla on henkilöllisyyspaperit, saavat tehdä työtä kolmen kuukauden kuluttua maahan saapumisesta. Ilman henkilöllisyyspapereita olevat turvapaikanhakijat saavat tehdä töitä kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä. Erillistä työlupaa ei tarvita. Turvapaikanhakijat ovat työllistyneet muun muassa siivoojiksi tai varasto- ja ravintola-alan töihin. Työnteko vaikuttaa vastaanottorahan määrään." Työhön ei pääse siis heti eikä aina edes pian.

  Ymmärtääkseni ministeri Lindström haluaa nimenomaan, että laki on sama kaikille. Että turvapaikan hakijoista ei tehtäisi halpatyövoimaa, joka edullisuudellaan ohittaisi kotimaiset työttömät.

  Mutta eivät ole helppoja nämä asiat ainakaan minun mielestäni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisivat helppoja asioita, johan niihin olisi joku ratkaisu löytynyt.

   Tietenkään ei toimeentulotuki kuulu varakkaille. Mutta on erikoinen ratkaisu ensin takavarikoida varakkaan omaisuus ja sitten antaa hänelle toimeentulotukea. Vaikka lain pitäisi olla sama kaikille, tätä en toivo omalle kohdalleni.

   Poista
 2. Sekä Keskeneräisen taas "ajan hermolle" osuva blogi että Susannan hieno kommentti herättävät ajatuksia, kiitos teille! Minua jää tässä mietityttämään se, että ikäänkuin kadehdimme (?) maahan muuttaneitten mahdollista työllistymistä, kun omassa joukossakin on työttömiä.

  Siis jos kerran työtä on, ihan siinä määrin, että kannattaa kadehtia, miksi sitten kotimaiset työttömät eivät lähde tekemään niitä?

  Tiedän, tämä on ongelma. Eli oikeastaan kai ongelmavyyhti. Enkä odota kaikenkattavaa selitystä. Kunhan ihmettelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihmettelen monia asioita. Ne, joilla on työpaikka, hukkuvat töihin ja vielä vaaditaan pidentämään työaikaa. Toiset taas ovat kokonaan ilman, ja satunnaisen työkeikan vastaanottamisesta rankaistaan.

   Minkähänlainen maailma olisi, jos kaikesta työstä saisi samaa tuntipalkkaa...

   Poista
  2. Olisiko tuntien määrä sitten oikeudenmukainen peruste? On töitä (vaikka kirjailijan-), joissa tuntien laskeminen voi olla vaikeaa.

   Poista
 3. Justiin niinhän se menee. Ensin alipalkka "kakkosluokan" väelle, sitten todetaan että tasa-arvo olla pitää ja pannaan alipalkka kaikille. Sitähän nuo elinkeinoelämän herrat ajaa, että "työllistyminen helpottuis ja kilpailukyky paranis"...

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...