tiistai 14. heinäkuuta 2015

Tykkään lupiinista


Wikipedia:
Suomen ympäristökeskus on voimakkaasti lupiinin leviämisen estämisen kannalla, koska lupiini on luonnossa esiintyviä kotoperäisiä lajeja syrjäyttävä vieraslaji.

Lupiini on juuttaan hieno kasvi ja maanparantaja. En ole uskaltanut syöttää sitä kaneille, koska sitä väitetään myrkylliseksi, muuten se olisi ihan täydellinen. Jotkut lupiinit ovat kuitenkin rehukasveja.


Tämä kukkaloisto on valitettavasti jo kohdaltamme ohi, ja nyt pätkin siemenkotia. Joku raja lupiininkin leviämisellä. Tosin olen poistanut kaikki siemenet jo usean vuoden ajan, ja lupiini vain leviää kukkapenkissäni. Tuolta niitä jotenkin tulee maantienlaidasta.

Silti: kehotin naapurin emäntää mainitsemaan, jos hän haluaisi itselleen jotain kasvia tästä pihasta, ja hän mainitsi lupiinin!


Meillähän kasvaa myös näitä hienoja punaisia lupiineja, jotka on ihan tarkoituksella tähän laitettu. Alkuperäisen sain isältä.
Punaistakin on monta väriä.


Mutta kyllä sininen on se oikea.


24 kommenttia:

 1. Täällä on lupiinin vihaaja nro 1. Se leviää ihan liikaa. Tuo punainen sinulla on jotenkin, hm, melkein jopa hyväksyttävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen ei ole edes kova leviämään. Tai sitten kaikki nuo siniset ovat sen äpärälapsia.

   Poista
 2. Punainen on hieno! Mutta oon miettinyt, että jos suurin osa lupiineista olisikin punaisia tai valkoisia (yhtä suuri osa kuin nyt sinisiä) niin sitten ehkä siniset olis superhienoja.

  Ja lupiini on kranttu; ei se leviä sinne minne ei halua, vaikka kylväisi siemeniä vuosi toisensa perään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut, että kun lupiini on ensin parantanut maaperän, siihen leviää sitten muita rehevän maan kasveja, jotka valtaavat tilan lupiinilta. Köyhän maan kasvit tietysti ovat hätää kärsimässä sen takia.

   Poista
  2. Niin, sehän tosiaan on hernekasvi ja parantaa maata... eli se, että köyhän maan kasvit häviää, ei johdu siitä, että lupiini tukahduttaa ne, vaan siitä että maaperä muuttuu "rikkaammaksi"! Enpä ollu tuotakaan tullu aatelleeksi aiemmin. Kiitos ajatuksesta :) Niin paljon vouhkataan siitä, että se vie elintilaa muilta, mutta ei sekään oo niin yksioikoinen juttu.

   Poista
 3. Minäkin tykkään lupiineista. Miehelle aina kitisen, että voisko jostain tien poskesta ottaa meille palasen ja saisi sitten lupiinia pihaan... mutta kuulemma EHDOTTOMASTI EI!!! Mies on jostain ex-elämänsä pihasta sitä koittanut saada veks, oli kuulemma käsivarren paksuista se juurakko eikä siitä päässyt kerta kaikkiaan millään eroon... No oli miten oli, minusta tien pielet on kesäisin aivan mahtavan upeita, kun niissä kasvaa valtoimenaan sininen lupiini (tuollasta punaista en ole kuunaan nähnyt!) ja valkoista jotain mitä lie, onko vuohenputkea vai koiranputkea... Ihan siis kesän parhaita asioita on ne kauniit tienvarret!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, juurakko on Maan keskipisteeseen saakka. Mutta pääseehän siitä, kun jaksaa leikata maanpäälliset osat aina pois. Itsekin aion hieman vähentää lupiinia pihasta. Samanlaisia urakoita on muidenkin "mahdottomien" kasvien kanssa. Vähitellen uuvuttamalla, katsotaan kumpi väsyy ensin.

   Poista
 4. En kyllä inhoa erityisesti mitään kasvia - tai ehkä sentään jättitataria, josta en pääse eroon. Siirsin kerran vaaleanpunaisen lupiinin tienposkesta pihaan, vaan eipä se meillä viihtynyt. Katosi sen yhden kesän jälkeen. Lupiinit ovat kauniita, eikä se niiden syy ole, että leviävät. Mitä ihminen raahasi sen synnyinsijoiltaan tänne meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiini on kyllä hieno. Jos sitä olisi vaikea pitää hengissä, kaikki puutarhaliikkeet tietysti myisivät sitä tuhatmäärin ja jokainen hinkuisi sellaista puutarhansa kaunistukseksi.

   Poista
 5. Minä olen kovasti koittanut meillä estää lupiinin leviämisen pelloille, mutta ajan kanssa suhtautumiseni lupiiniin on hieman hellinnyt. Silti se saisi pysyä kukkapenkissä. Ehkä eniten tykkään vaaleanpunaisesta taikka valkoisesta, tai ehkäpä paras on kuitenkin kun kasvavat sekaisin kaikki värit ja sävyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen pätkin lupiinin siemenkotia myös oman tontin ulkopuolelta pellonreunasta. Ei sen tarvitse joka paikassa kasvaa.

   Punainenkin olisi hienompi, jos olisi sinistä joukossa, mutta sitten kaikki poikaset ovat sinisiä.

   Poista
 6. Eipä ole ennen tullut punainen lupiini vastaan. Hieno kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se! Yhdellä tutulla kasvoi punaisia lupiineja tienvieressä, selkeästi omassa pihassa kuitenkin, ja autoilijat pysähtyilivät varastamaan niitä.

   Poista
 7. Lupiini näyttää olevan ajankohtainen aihe ja jakavan kansakuntamme kahtia... ;) Noo, sanon tähän että lupiini on kuin tuli: kaunis kukkapenkissä, mutta riivaaja vapauteen päästyään! (Vertaa: tuli on huono isäntä, mutta hyvä renki...) Itse metsätöitä tehneenä kauhulla muistelen erästäkin istutustyömaata, jolle lupiini oli päässyt levimään. Kaameeta sitä heinäämisen määrää!! Mutta erittäin kaunis ja perinteinen kukkahan tuo on ollessaan hallitusti kukkapenkissä. Tykkään ja en... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole mikään hallitusti eikä pysy penkissä, ja kaikki siniset lupiinit ovat tulleetkin penkkiin ihan omin luvin. On kai sitä heinäämistä pelkässä heinässäkin ja horsmassa ja vatukossa, vaikka lupiini on kyllä varmaan melkoinen kiusa metsänistutuksessa. Se ongelma helpottaisi, jos ei tehtäisi avohakkuita.

   Poista
  2. Ylen uutisista:

   Luonto 14.7.2015 klo 13:43 | päivitetty 14.7.2015 klo 13:43
   Avohakkuut jyräävät edelleen metsänhoidossa, vaikka vaihtoehtoja olisi
   Jatkuvaa metsänkasvatusta on voinut tehdä metsälain mukaan jo puolitoista vuotta. Avohakkuuton metsänkasvatus on edelleen marginaalista....

   Kauan kesti, ennenkuin avohakkuiden rinnalle edes alettiin hyväksyä muita vaihtoehtoja!

   Mutta lupiineista: Olenko ymmärtänyt oikein, että ne luontaisesti levitessään asettuvat ravintoköyhille, loppuunviljellyille pelto-, metsä- ja muille alueille? Ja katoavat sitten vähitellen saatuaan maan hyvään kuntoon. En väitä tietäväni asiasta mitään, mutta tällaistakin olen kuullut.

   Poista
  3. Minun kokemukseni lupiinista on tuollainen. Minulta katosi lupiini entisen pihan reunalta, kun muut kasvit valtasivat sen elintilan. Tietysti jos paikka on joku kuiva hiekkarinne, sen rehevöittäminen ei käy ihan hetkessä.

   Poista
  4. Lupiini on tässä mielessä kuin härkäpapu (tuottaa typpeä maaperään (?). Muistan neuvon, että perunoita istuttaessa kannattaisi perunoiden väleihin istuttaa härkäpapuja. Olen tehnytkin niin, hyvin voivat molemmat.

   Poista
  5. Mullakin on! Vaikka helpommin saisi typpeä, kun kattaisi maan ruohosilpulla. Sitä en ole kumminkaan tehnyt, ettei typpeä tulisi perunoille liikaa. Enkä ollut edes ajatellut, miksi niitä härkäpapuja kuuluu laittaa, laitoin vaan perinteen vuoksi.

   Poista
 8. Lupiinis on kyll kauneutta.Joihinkin tienvarsiin se sopii todella upeasti. Mettis olen olen nähnyt ikävästi levistyneit kasvustoja jokka uuvuttanu alles esimerks kielokasvustoja..siin mieles en tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on paikallistuntemuksen huono puoli: vaikka olisi miten hieno uusi juttu, sitä muistaa mitä hienoa siinä kohdassa oli ennen. Kielomatto on ihana! Luulisi, että kielo nousee maasta niin aikaisin, ettei lupiini vielä sitä varjosta, mutta ehkä kielon häviämisessä on taas kyse maan rehevöitymisestä.

   Poista
 9. Kaunis se on, mutta turhan jyrä muiden kasvien suhteen.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...