perjantai 24. heinäkuuta 2015

Lintujen myrkyttäminen

Koska tähän blogiin on joku löytänyt sellaisellakin hakusanalla kuin "lintujen myrkyttäminen", päätin luovuttaa puheenvuoron asiantuntijoille:


- Mepäs kerromme sitten, kun meillä on näkemystä. Olemme viettäneet näitä kauniita kesäpäiviä Keskeneräisen ja joen välisellä rypsipellolla.Ihan vaan nauttineet olostamme ja tankanneet etelänmatkaa varten. On ollut mukavan sateista. Vallan hirmuisesti etanoita, sammakoita, viljan tähkätupsukoita.No sitten yhtenä kauniina päivänä tämä. Kyllä varmaan niin oli päivä, katso miten aurinko heijastuu ikkunaklasista. Oli monta tuntia auringonlaskuun vielä. Härkkine tuli meidän pellolle ja alkoi kaasuttaa. Aloitti tuolta jokivarren pöpeliköstä, mutta sitten se siirtyi ylemmäs, ihan meidän ruokapöydälle.Aluksi me koitettiin olla niin kuin ei huomattaisikaan tätä hyvien tapojen puutetta ja etikettirikkomusta.Mutta se kaasu oli kitkuisen katkuisaa ja meni nokkaan, alkoi köhityttää. Ja härkkine kulki edestakaisin edestakaisin takaisin ja edes, ja koko ajan se tuli lähemmäs. Me jouduttiin väistämään aina vaan pitemmälle, ole siinä sitten niin kuin et olisikaan!Ihan rupesi kutittamaan höyhenten tyviä se haju. Ja vielä seuraavanakin päivänä.Enkä nyt sano tätä sillä, että meitä kurkia pitäisi jotenkin erityisesti suojella! Ehei, kyse ei suinkaan ole vain meistä! Siellähän oli pelto täynnä porukkaa, niin kuin joka päivä! Kaksikymmentäkaksi sepelkyyhkyä lehahti lentoon sen härkkineen edestä, ja joka korren välissä pikkulinnut ajoivat takaa pörriäisiä ja sörriäisiä. (Sanomme nyt niitä linnuiksi tässä, vaikka ne ovatkin niin surkean pieniä).Yksi varsin epäsuhtainen kaveripari oli myös liikkeellä. Älkää nyt katsoko, näytän vähän siivellä sinnepäin. Tuolla koiranputkikossa.Ollaan taas niin kuin ei mitään, mutta huomaatteko: rusakko ja varis seurustelevat keskenään! Me emme suinkaan ole spesistejä, mutta tuo tuollainen ei ole luonnollista!Me paheksumme vain sanattomasti: HYI!
Ei katsota sinnepäin, ehkä ne älyävät lähteä.Noin. Perversseiltä petti hermo.

Mutta mitäs minun pitikään lausua varsinaisesta asiasta, meni mielestä. Mikäs se asia olikaan. Paljon oli väkeä kuitenkin.Kaksi päivää myöhemmin rypsi alkoi jo kukkia. Yllättäen pellossa tuli vastaan kuollut raja. Niin kuin oja, mutta ilman kuoppaa. Ilman vettä ja namisammakoita. Pelkkää eimitään. Mikähän se on?Aluksi aioimme harppoa siitä yli varovasti,... mutta eihän maltettu olla syömättä siitäkin kohdasta. Pelto oli jotenkin erilainen kuin ennen, ei niin hyvän hajuinen, mutta ruokaa oli tosi paljon. Kuolleita sörriäisiä ja pörriäisiä vaikka millä mitalla. Löydettiin pari kylmää pikkulintuakin. Nami.

Ja niitä ojia olikin kaksi, ja sitten taas kaksi ja kaksi ja monta ja monta. Joten ei ne varmaan olleetkaan mitään erikoista.Nyt tämä pelto kukkii jo ihan kunnolla. Tosi hyvä ruokapaikka se on. Kutsutaan aina kaveritkin syömään, kun nähdään niitä. Tuossa pellon vieressä on paikka, josta nousee savua ja jossa seisoo ihminen katselemassa tänne pikku laatikko kädessä. Se ihminen aina laittaa sormet korviin, kun me huudellaan kutsuja kavereille. On meillä melko kantava ääni, en tahdo olla turhan vaatimaton sen suhteen. Hyvin kuuluu kutsu, ja kauas.

Meitä tulee joka päivä lisää.
21 kommenttia:

 1. Surullista. Mitä lie levittänyt se rakkine, mutta teidän ruoka on nyt kyllä pilaantunutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai? Mistä me kurjet voitais sellasta tietää? Tai varsinkaan nuo pikku"linnut"! Me syödään vaan.

   Poista
 2. Ai helevetti sentään, että mua inhottaa noi myrkyttäjät. Eikö olekin joku sellanen sääntö olemassa, että ei edes sais päiväaikaan myrkyttää?? Siis silloin kun vielä on pörriäiset ilmassa?? Tekeekö maajussit siinä jonkun rikkeen, jos myrkyttävät päiväaikaan? Eikö joku torvi just myrkyttäny jossain päin Suomea satoja tuhansia mehiläisiä??? Hupsista vaan... ARGH!

  Me asutaan tässä aivan joka suunnasta katsottuna peltojen keskellä, ja mun NIIN tekis mieleni mennä karjumaan tolle naapurin maajussille, kun se törppö tulee myrkkyjensä kanssa pelloille JOKA KERTA sellaseen kellonaikaan, että ei tasan ole vielä ilta!! Meilläkin on sitten aikamoinen huoli aina koko loppuillan, ettei vaan mene koirat taikka kissakaan pihalle ja sitä myöten sinne pelloille. Meidän puputkin asustaa tuossa aika likellä pellon laitaa, en tiiä miten nekin sen myrkyn ottaa... joskus on laitettu ne sitten koppiin loppuillaksi, mutta helteillä sitä ei kerta kaikkiaan vaan voi tehdä kun läkähtyvät sinne.

  ARGH, mua niin inhottaa!!! Miten noiden kurkien kävi... tulivatko kipeiksi??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päättelemme, että se kitkuava kaasu oli turvallista ja terveellistä, koska sitä kerran sai levittää päiväsaikaan.

   Täällä on kanatarha metrin päässä pellosta ja yrttitarha kahden metrin. Kanien ruokaa haetaan pellon pientareelta... paitsi ei nyt. Sikäli tietysti hyvä, kun päivällä myrkyttävät, että me edes tiedetään, milloin se on tehty.

   Olen joskus haaveillut mehiläisistä, mutta siitähän se hirmuinen stressi tulisi, kun jokaiselle pitäisi erikseen kartasta näyttää, mille alueelle ei nyt voi viikkoon-kahteen mennä. Ja kun ei tiedä, mitä ainetta peltoon sumutettiin, ei tiedä millainen varoaika siinä edes on.

   Poista
  2. Ai niin ja kurjet. Eivät ole tulleet valittamaan vatsakipuja. Vielä.

   Poista
 3. Voisko tän blogin tulostaa ja lähettää Sille (jos Siitä on tietoa)? Tai Lehteen? Jos vaikka osais lukea. Ja hävetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämähän voivat olla aivan laillisia myrkytyksiä. Enhän minä tiedä mitä ainetta siinä ruiskutettiin, ja mitäs se minulle kuuluukaan, minähän vain asun tässä.

   Poista
 4. Mainio kannanotto humoristisesti ja silti vakavasti! Tärkeä asia!

  VastaaPoista
 5. Hienosti kuvattu ja kerrottu. Sanattomaksi ja surulliseksi tekee, kun näitä näkee ja kuulee. Tuokin myrkyttäjä ajelee siinä tyyriinä, hyvä ettei kurkien päälle :(
  Luulisi maanviljelijän kunnioittavan luontoa sillä ilman sitä hänkään ei tulisi toimeen Äh, tulen ihan vihaiseksi..
  kiitos sinulle, että tuot tämänkin asian esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on rypsipelto. Jos kaikki pölyttäjät kuolevat, viljelijä ei saa satoa. Tästä ja ruiskutuksen ajankohdasta voimme päätellä että kyseessä oli jokin aivan vaaraton tai suorastaan terveellinen aine. Tänään muuten ruiskutettiin sama pelto uudestaan, puoliltapäivin.

   Kurjethan kyllä pääsevät väistämään, mutta moni pienempi otus ei ehdi.

   Poista
 6. Tuosta Tuulan kommentissa tulikin esille meikäläisen ajatukset asiasta.

  VastaaPoista
 7. Valvookohan tällaisia ruiskutuksia joku (kunnallinen) taho? Kannattaisiko selvittää?

  VastaaPoista
 8. Lintuja ei saa myrkyttää! Kaamea otsikko täsä sun jutus.. Noh, kaikki nämä edelliset kommentoijatkin ovat jo valottaneet asiaa joka puolelta niin meikäläisen ei enempää tarvitse - muuta kuin toivoa kaikille linnuille♥ , isoille ja pienille, ihania lentoja ja siipien kestävyyttä ja riittävää puhdasta ravintoa☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ajattele, että joku oli tehnyt google-haun tuolla sanaparilla ja päätynyt tähän blogiin. Siis jo ennen tätä päivitystä.

   Poista
 9. Minä olen oppinut tässä parin vuoden sisään maaseutuasujia kuunnellessani, että se on kasvinsuojeluainetta, mitä ruiskutetaan. Ja se pömpeli traktorin perässäkin on nimeltään kasvinsuojeluruisku. Näin minua sivistettiin, kun menin kutsumaan ainetta myrkyksi ja operaatiota myrkytykseksi jne. Jotta nyt minä sitten tiedän, että eihän se ole myrkkyä, vaan kasvinsuojeluainetta. Kyllähän se niin on, että maailmassa kaikki myrkyt muuttuvat turvalliseksi, kun annetaan niille nimeksi suojeluaine. Suorastaan nerokasta........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miltä niitä kasveja suojellaan? Lehtiä pureskelevilta perhosten toukilta, siemeniä syöviltä linnuilta??? Kysyy aidosti tietämätön.

   Poista
  2. Käsittääkseni siis rikkakasveja, kasvitauteja ja tuhoeläimiä vastaan. Sitä en sitten tiedä, mitä nämä kaikki käytännössä on, nämä tuhoeläimet sun muut. Mutta kovin suosittua tuo myrkyttäminen, anteeksi kasvinsuojelu, tuntuu olevan.

   Poista
  3. Kiitos, selität mielestäni hyvin. Vaikka tosiaankaan ei voi tietää "mitä nämä kaikki käytännössä on". Voihan olla, että ihminen on pahin tuholainen tällä pallolla. Kiitos kuitenkin sinulle, Marra!

   Poista
  4. Tietysti myrkyttäminen on kasvinsuojelua, samoin kuin sotaväkikin on nykyään puolustusvoimat tai jopa rauhanturvaajia.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...