Hyvä ystävä, tämä on mainos! Vai onko, kun Satokausikalenterin tekijät eivät tiedä, että mainostan heitä? No suositus kumminkin. Melkein tekisi mieleni sanoa, että kirja-arvio, sen verran runsas lukupaketti tämä kalenteri on.
Tällaista olen kaivannut, ja nyt se on tässä.
On monta hyvää syytä suosia sesonkikasviksia. Esimerkiksi nyt edullisuus, ekologisuus, tuoreus ja maku. Kalenterista löytyy lisää. Tämän kalenterin avulla sesonkiruokailu on helppoa. Perustana ovat kotimaiset kasvikset, sekä tuoreet että varastoitavat, ja ruokavaliotaan voi halutessaan monipuolistaa niillä tuontikasviksilla, jotka kulloinkin ovat parhaimmillaan. Ja kerrotaan täällä myös villivihreistä ja kaloistakin!
Avataanpas kalenteri ja katsotaan, kuinka se toimii.
Johdantoaukeaman jälkeen alkaa heti ihan sellainen kalenteri-kalenteri, josta selviää, että tänään on torstai ja Ismon päivä. Joka kuukauden kuvasivulla on lueteltu kotimaiset ja ulkomaiset sesonkikasvikset ja lisäksi varastokasvikset. Sitten on vielä suositus: kokeile ainakin näitä. Jospa oikeasti ottaisi projektiksi käyttää noita suosituskasviksia joka kuukausi. Myös niitä, joita ei ehkä tule normaalisti käytettyä.
Mutta tähän ei saada menemään kuin kaksitoista aukeamaa, ja sitten on vielä kaksi kolmannesta kalenterista jäljellä. Mitä loppusivuilla on?
Paljastan aiheet.
Fodmap-ruokavalio rauhoittaa herkän vatsan
Villiyrtit ovat sesonkiruokaa parhaimmillaan
Villiyrtit (kolme sivua eri yrttien käyttöohjeita ja niiden sesongit kuukausittain)
Kalojen, äyriäisten ja nilviäisten ravintoainetaulukko ja sesongit kuukausittain)
Yleistietoa ravintoaineista ja saantisuosituksista; yleistieto-osuuden jälkeen kustakin kivennäisaineesta ja vitamiinista tarkempi selostus: mihin sitä tarvitaan ja mistä sitä saa (4 sivua, lähteet lueteltu)
Kasvisten ravintoainetaulukko (4 sivua)
Kasvisten kuvaukset; mistä tuntee hyvän ja kypsän, miten käytetään, mistä tuodaan, satokausi, säilytyslämpötila, luovuttaako paljon etyleeniä tai onko sille herkkä, sopiiko fodmap-ruokavalioon (mukana myös sieniä, 18+ sivua)
Täydennä ruokavaliotasi terveellisillä pähkinöillä ja siemenillä
ja takakannessa vielä Satokausikalenterin tarina.
Mutta nettisivuilta löydät vielä paljon tätäkin enemmän tietoa.
Huhhuh, näinköhän sitä taas joutuu viisastumaan?
--------------
Lämpimästi tervetuloa mukaan, Katja Liukkonen!
Kiitos infosta. Kävin heti nettisivuilla tsekkaamassa. Hyvä lahjaksikin.
VastaaPoistaNiimmuuten onkin! Ei joka vuosi tarvitse itse väkerrellä. Sukulaiset, älkää lukeko tätä postausta! Yllätytte sitten jouluna.
PoistaLuulet vain...
PoistaMikän ei enää yllätä fossilien fossiilia
Juuri luin kotimatkalla lehdestä tuosta Samulista, joka on ollut perustamassa Satokautta.
VastaaPoistaHyvin mielenkiintoinen idea.Saattaapi päätyä tämänkin hankintalistalle :)
Minä ainakin voisin syödä enemmän kasviksia. Tästä se lähtee!
PoistaSatokausiajattelu on kivaa, vaikka minä harrastankin sitä pienimuotoisesti. Niinkuin että nytkin on keittiössä porkkanaa, lanttua, punajuurta... odottamassa huomista ruuaksi valmistamista. Toisaalta en suo kanaparoille minkäänlaista vuosittaista rytmiä, syön luomumunia vuoden jokaisena päivänä.
VastaaPoistaVaan mitäs menevät munimaan sinne kaupan hyllylle!
Pienimuotoisestipa tietenkin, kun ihmisellä on vain yksi suu. En minäkään välttämättä rupea kaiken maailman persimoneja ostelemaan, mutta jos joskus ostan niin tiedän sitten missä kuussa kannattaa. Palsternakan ja lehtikaalin satokausi jatkuu tässä puutarhassa, siitä olen perillä, mutta muuten tuossa kalenterissa on monulle paljonkin uutta tietoa.
PoistaJa ne kanat näyttävät munivan ympäri vuoden myös meidän kaupassa.
Nämä meidän luomukanatkin on ilmeisesti jotenkin kaupallisesti asennoituneita. Eikä minulla mitään sitä vastaan ole. Satokausiajattelu saa minulta kuitenkin arvosanan 10+.
PoistaHankin myös jokunen viikko sitten tuon kalenterin ja samojen tekijöiden keittokirjan. Olen tykästynyt molempiin kovasti!
VastaaPoistaMinäkin huomasin sen keittokirjan, ei saa houkutella! Toisaalta tuolla sesonkikasvisblogissa näytti myös olevan reseptejä.
Poista