maanantai 28. marraskuuta 2016

Harmaapää pyrkii seinän läpi

Aamuisin kuuluu keittiönikkunani takaa koputusta, kratinaa ja kahinaa.


Ensimmäisellä kerralla säikähdin, kun ikkunan ääreen astuessani näin harmaapäätikan lasin toisella puolella, painautuneena kiinni lämpöä valskaavaan ikkunanrakoon. Säikähdimme molemmat. Hän lennähti muutaman metrin päähän omenapuuhun, ja saatuamme näin hieman välimatkaa silmäilimme toisiamme mietteliäästi ja totesimme säikähdyksen melko turhaksi.


Luulen, että hän hakee ikkunanraoista hyönteisiä ruuakseen. Toivon ainakin, ettei kyse ole mieltymyksestä ikkunakitin makuun. Jos tuollaisella nokalla alkaa putsata kittejä ikkunoista, lasit tipahtavat jo ennen joulua.



20 kommenttia:

 1. Oletpa saanut komean kaverin! Minä en ole edes koskaan nähnyt harmaapäätikkaa.
  Toivotaan, ettei se niitä kittejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä muutti meille tänä vuonna. Piti lintukirjan avulla tunnistaa, kun en minäkään ollut ennen nähnyt. Nyt ollaan jo niin hyvät kaverit, että erotan hänet käpytikasta äänen perusteella.

   Poista
 2. Jospa hän haluu tulla sisälle ja ihmettelee vaan kun ei ole valmista ovea, vaan joutuu sen hakkaamaan ominnokkineen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin uumoilen. Ihanaa lämpöä säteilee tuolta jättikannosta, mutkun missään ei ole koloa.

   Poista
 3. Jospa se vaikka löytää sieltä talvehtivia kärpäsiä. Mahtaako olla vain toiveajattelua? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiaisetkin ahkerasti putsaavat räystäänalusia ja ikkunanpieliä, ne ainakin luulevat sieltä jotain löytävänsä. Mutta tuo on noin iso! Mahtaako sille meidän kärpäset riittää ravinnoksi. Pitänee viritellä talipalloja, että pysyy seinät ehjänä.

   Poista
 4. Noi on kyllä niin komeita! Hesarissa oli lauantaina 16.12.1989 (!) koko sivun artikkeli lintujen talviruokinnasta. Sen mukaan harmaapäätikka syö mieluiten ihraa. Muitten ruokien kohdalla ei ollut havaintoja. Mutta onhan tuon jälkeen voinut kertyä uutta tietoa!

  Talipallot oli siis hyvä ajatus! Tai ehkä puun kylkeen kiinnitetty siivu sian ihraa? Se ei niin herkästi pyöri nokan alta sivuun. Herkullisia hetkiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alakerran isäntä yleensä jouluun mennessä köyttää makuuhuoneensa ikkunan taa luumupuun runkoon kerroksen luomusian ihraa. Täytyypä muistutella. Hänkin tykkää tikoista.

   Poista
 5. Harmaapää ei oo monesti nähty vieras täällä, mettässä joskus huutelee. Helppo matkittava. Läskistä se tosiaan taitais tykätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, unohtui jutussa mainita että joskus se siellä ikkunan takana myös kiikittää itsekseen hiljaisella äänellä. Muuten se yleensä sanoo klip, klip. Onneksi ei ole huutamaan yltynyt. Täytynee tosiaan tukkia sen nokka silavalla.

   Poista
 6. Kunnia sille, jolle se kuuluu! Siis tuo Hesarin sivu oli vuosien mittaan niin nuhjuuntunut, että en heti erottanut artikkelin kirjoittajan nimeä: Lasse J. Laine. Tekisi mieli sanoa, että tietysti! Ansioitunut lintukirjoittaja ja -kuvaaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alakerran isännällä on Lasse Laineen tekemä lintukirja! Siihen on hyvä vertailla minun ison Valittujen palojen lintukirjani tietoja, jotka ovat joidenkin lintujen levinneisyyden osalta hieman vanhentuneita. Sain nimittäin kirjan isältä 11-vuotiaana.

   Poista
 7. Ihana vieras sulla!
  Arkahan tuo on, mutta hyvä jos totutte toisiinne :-)

  VastaaPoista
 8. Harvinainen ja komea vieras sinulla. Toivottavasti rinnakkaiselonne jatkuu rauhallisena.

  Pikkulinnut meilläkin tuppaavat nokkimaan ikkunan pielissä, vaikka ei meillä niissä kittiä olekaan, en tiedä mitä hakevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa ne sitten niitä ötököitä? Ehkä suureksikin hyödyksi talon koossapysymiselle.

   Poista
 9. Upea vierailija! Meillä ei oo tänä talvena näkynyt vielä! Talisiemenköntti roikkumaan, niin jo unohtaa ikkunat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo laitoin talipalloja putkeen. Huomenna saan siis nukkua rauhassa.

   Poista
 10. Vihertikka poikkeaa meillä aina välillä ohikulkumatkallaan. Mutta tuota harmaapää -serkkua ei ole koskaan näkynyt. Hieno vieras teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on ihmeellinen. Vihertikka ei ole näyttäytynyt täällä. Käske poiketa.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...