tiistai 30. toukokuuta 2017

Tervetuloa viileä sää


Omena avasi ensimmäiset kukkansa eilen. Nyt on juuri passeli hetki sään kylmentyä vähäksi aikaa.
Sillä tavalla tätä sesonkia riittää kauemmin. Ja jos ensi yönä tulee kauan kaivattu sade, rankkakin ehkä, ei se vie mennessään kaikkia omenankukkia, koska suuri osa on vielä tiukasti nupulla.
Vasta kaikkein havaintokykyisimmät mehiläiset ovat töissä omenatarhassa. Kylmän säärintaman ehtiessä tälle pituuspiirille mehiläiset vetäytyvät pesiinsä tarinoimaan ja kimalaiset ottavat vastuun omenan pölytyksestä.
Myös omenapuun alla rehottaa ja kukkii.
Kylmä sää sopii koulujen päättäjäisviikonlopulle. Räntäsateessa ilmenee vähemmän ilkivaltaa, vähemmän alkoholimyrkytyksiä ja harvempia hukkumisia. Jos olet järjestämässä puutarhajuhlia, lohduttakoon edes tämä tilasto sinua.22 kommenttia:

 1. No siellähän pukkaa kesää oikein tosissaan. :-) Omenankukista tuli mieleen, että joskus tuli sellainen tv-sarja kuin Omenankukissa lunta, muistatko? Olin tosin silloin niin nuori, että en muista sarjasta mitään muuta kuin nimen. Pidin sarjan nimeä jonain ihme legendana, mutta näköjään sekin voi olla mahdollista, että omenankukissa voi oikeasti olla lunta.

  Minä olen sitä mieltä, että Suomessa ei koskaan kannata suunnitella järjestävänsä puutarhajuhlia, tai ainakin pitää olla valmiina myös suunnitelmat B, C ja D. Koska ihan taatusti juhlien aikana on kylmä ja sataa. Juhannuskin on ihan väärään aikaan vuodesta. Ja vappu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärästi muistan nimen, mutta en ole sitäkään sarjaa koskaan katsonut. Ei varmaan ollut telkkaria silloinkaan. Varmaan ollut kauhea katastrofi ja katovuoden enne, jos ja kun on ollut omenankukissa lunta joskus.

   Muunmaalaisille ystäville on ollut joskus vaikea selittää tätä Suomen kesää, kun ovat olleet sitä mieltä, että talvi on silloin kun sataa ja kesä silloin kun ei. Vakuuta siinä sitten, että aina sataa: talvella lunta, kesällä vettä!

   Poista
 2. Meillä alkoi myös eilen kukinta. Harmittaa, että se on varmaan viikonloppuna jo enimmäkseen ohi kun pääsisi kunnolla katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jospa tämän kylmän säärintaman takia ei oliskikaan! :)

   Poista
 3. Meidän omput ovat vielä tiukalla nupulla. Tänään kävin Espoossa ja parinkin vanhan talon pihalla omenapuut olivat aivan upeassa kukassa. Toivottavasti pölyttäjät jaksavat ahertaa.
  Sääennustuksia katsellessani minullekin tuli ensimmäisenä mieleen, että koleassa säässä juhlivat nuoret eivät ehkä ihan ensimmäisenä mene uimaan ja hukkumaan. Toivottavasti. Kesäjuhlien järjestäminen on Suomessa aina arpapeliä. Muutamia vuosia sitten pidin vähän isommat juhlat ja ajattelin hyödyntää siihen myös pihaa. Kesä oli aurinkoisen lämmin, mutta juuri sinä päivänä, kesken juhlien tuli kesän mahtavin ukkosmyrsky. Oli aika hoppu kantaa tarjottavat ja ulos siirretyt ylimääräiset tuolit suojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäjuhlat lienee aina syytä järjestää ravintolassa, jossa on riittävän isot sisätilat. Ei meille ainakaan mahdu väkijoukkoja muualle kuin puutarhaan, ja väkijoukkojen koollekutsuminen kesällä vaatii sen verran varoitusaikaa, että sääennusteista ei ole mitään apua.

   Poista
 4. Tässä keitiön ikkunsta juuri katselin naapurin omenatarhaan, miten osassa puista on jo paljon kukkasia...osassa vasta nuppuina..:)

  VastaaPoista
 5. Sää on herkullinen puheenaihe, silloinkin kun viljelykset tai omenankukat ei ole vaarassa! Ihan äskettäin oli ensin niin kylmää niin kylmää, ja parin päivän päästä oli ihan liian kuumaa. Naurettiin itsellemme kaupunkibussissa kun huomattiin tämän kestopuheenaiheen käyttökelpoisuus!

  Vuosia sitten otin kerran yhteyttä Yleen (mahtoiko asia oikeastaan heille kuuluakaan!), että sopisi siistiä säätiedottajien kielenkäyttöä: pellot pölisivät kuivuuttaan ja viljelijät olivat huolissaan sadosta. Mutta säätiedotus riemuitsi päivittäin, että vieläkään ei ole sateita odotettavissa, ihanat kesähelteet jatkuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siinä vaiheessa kun minä jo alan savuta täällä paahteisessa vinttikamarissani ja terveyskeskusten vuodeosastot ovat täynnä kuumuudessa heipertyneitä mummoja, radiossa iloitaan että saamme edelleen nauttia helteistä. On se kumma.

   Poista
 6. Antaa sata vaan, mulla ei oo juhlia :)

  VastaaPoista
 7. Meillä ovat omppupuut vielä nupullaan. Pölyttäjiäkään ei juuri ole näkynyt. Kaikki kasvu venyy, mutta eiköhän niitä omeniakin vielä saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea saadaan. Pölyttäjät ovat saman verran myöhässä kuin kukkasetkin. Hyvin on järjestetty.

   Poista
 8. meilläpäin ei ole vielä nähnyt omppuja kukassa.

  VastaaPoista
 9. Minulle kelpaa tänä vuonna sadeviikonloppukin, kun ei ole juhlia, mutta sen verran monet pihajuhlat tässä kevään aikana on tullut juhlittua, että tiedän kyllä tuskaisen tunteen, kun sade ja kylmä meinaavat pilata juhlat! Ihania omenankukkasia, minusta tuntuu, ettei meidän omenat edes kuki tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näyttää vain yksi Åkerö pitävän lepovuotta, muilla menee toistaiseksi hyvin, vaikka kova tuuli ja sade välillä riepottelevatkin. Oikeastihan sadeviikonloppu on ihana!

   Poista
 10. Onneksi tuli sadetta, niin kuivaa on meillä ollut koko toukokuu. Jotain sadealueita on mennyt, mutta kummasti koukanneet toista kautta. Tänään tuli rakeitakin useampaan otteeseen, ne ei oo kovin kivoja kyllä.
  Pihajuhlat pidettiin jo. Sisällä. Kun osa istui lattialla, niin kaikki mahtui...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikkoa myöhemmin totean, että varmaan on teilläkin jo ehtinyt sataa ihan kunnollista vettä. Toivotaan ainakin.

   Lattialla istuminen on terveellistä, Hesarissa tai jossain siihen vastikään kehotettiin kaikkia kansalaisia.

   Poista
 11. Asiaa puhut.
  Tuon ensimmäisen kuvan kauneus ottaa ihan sydämestä. :)

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...