maanantai 23. tammikuuta 2017

Ruisleipä ja sivupolut

Ruisleipä valittiin 100-vuotiaan Suomen kansallisruuaksi. Onnea, ruisleipä!

kuva: Wikipedia

Ongelma Suomessa on, mistä hitosta sitä ruisleipää saisi. Kaupassa on hyllytolkulla ruisleivän nimellä myytäviä väärennöksiä. Oikeaa saa etsiä joukosta. Vinkki: Vaikka nimessä lukisi "reilu" tai "aito" tai "täysjyvä", se ei takaa ettei kyseessä olisi huijausleipä.

Suomen suosituin "ruisleipä" on oman ilmoituksensa mukaan Vaasan Ruispalat. Nehän sisältävät vehnäjauhoja, perunahiutaleita ja vehnägluteenia. Ei ole minun ruisleipäni.

Pahempaakin on. Fazerin Puikula "täysjyväruis" -leivässä on vehnäjauhojen lisäksi erilaisia maltaita ja mallasuutteita. Täysjyväruista on 45% tuotteesta.

Samaa sotkua on Oululaisen Reissumies. Oululaisella on erikseen Reissumies Tosi Ruis (Keskeneräinen ei vastaa tuotenimen kirjoitusasusta!), jossa on myös maltaita, mutta ne ovat sentään ruismaltaita.

Eikä tässä vielä kaikki. Vilkaise vähän tuoteselosteita kaupassa, niin kauhistut. "Ruisleipiin" tungetaan vaikka mitä, jopa siirappia! Olemmeko muka ruotsalaisia? Siltä vähän vaikuttaisi.

Kotipaikkakunnallasi saattaa toimia paikallinen pikku leipomo, joka tekee oikeaa ruisleipää. Siis sellaista juureen leivottua leipää, johon on käytetty ruista (ei maltaita!), vettä ja suolaa.

Koska en ole ruuan suhteen mitenkään vaatelias, hyväksyn ruisleivässä myös hiivan ja kuminan. Mutta siinä menee raja.

Jos ei paikallista leipomoa löydy, suosittelen Perheleipuri Salosen ruisleipiä, joita saa eri muotoisina lähikaupastasi. Ne ovat hyviä.

Voit myös leipoa ruisleipäsi itse. Sikäli mikäli yleensä syöt leipää; nykyäänhän on muodikasta vältellä kotimaisia viljoja, oli intoleranssia elikkä ei.

Siinä on se huono puoli, että ravintoloiden ja leipomoiden tarkkaavaisuus herpaantuu. Kun joka toinen asiakas sanoo, ettei syö vehnää, asiaan ei osata suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Suuri osa gluteenittomiksi ilmoittautuvista ei saa oireita, vaikka keittiössä sattuisi pikku vahinko. Joukossa on kuitenkin niitä, joiden terveydelle jauhonhivenkin tekee pahasti hallaa. Miten erottaa keliaakikot joukosta? Kuka jaksaa olla jatkuvasti niin tarkkana kuin pitäisi?

Sama koskee kaikkia allergioita. Jos ihminen ei tykkää porkkanasta, miksi pitää sanoa että on porkkanalle allerginen, vaikka ei ole? Miksei voi sanoa ettei halua syödä porkkanaa, koska ei pidä siitä? Onko se ravintolalle ongelma, että ihminen kertoo mitä haluaa, jotta voi saada miellyttävän ruokaelämyksen? Jaa... ehkä se on. Ainakin laitosruokalalle.

Viisainta siis pysyä vain kotona ja tehdä kaikki ruuat itse alusta asti. Edelleen.

kuva: maxpixel.freegreatpicture.com
Ei vaan, oikeesti omasta keittiöstä ;)



15 kommenttia:

  1. Piti ihan käydä keittiössä tarkistamassa, että ruisleipä on kunnollista, kuten arvelin. Oli se: Oululainen Jälkiuunipala luomu. Ruista leivän viljasta:100 %

    Tarkkana saa olla jos oikeaa ruisleipää haluaa syödä.

    VastaaPoista
  2. Hahaa, munkin piti käydä tarkistamassa, ja samaa leipää suosin, kuin Rantiskin - tosin tää ei oo luomua. Ihan parasta RUISleipää.

    Vehnätöntä mieki suosin, mutta ei gluteeni mua haittaa. Esim. Utin Abc:n gluteeniton sämpylä on kamalan täyttävää ja tekee mahan kipeeksi, mutta luultavasti siinä käytetään jotain hernejauhoa, ja hernehän on vielä pahempaa kuin vehnä. Söin mie kyllä perjantaina laskiaispullan, ja kyllä se sitten viikonloppuna kuuluikin...

    Mutta kun olen vehnää vältellyt, olen ihmetellyt, miksi sitä pitää tunkea kans joka paikkaan? Niinku nyt ruisleipiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, luulisi että mitä vähemmän aineita, sitä useammalle ruoka sopii. Toinen mitä tungetaan joka paikkaan on maito. Merkillistä touhua.

      Poista
  3. Edelläkin mainittu Jälkiuunileipä on toistaiseksi ainoa ruisleipä, jonka vuosien mittaan olemme kaupoista löytäneet. Muista ns. ruisleivistä ei ruisleipinä kannata edes puhua. Naapurikunnan puolella on pieni leipomo, josta käymme joskus hakemassa ihan oikeaa ruisleipää. Leipomo toimittaa sitä muutamiin lähikauppoihin ja vakioasiakkaille, jotka yleensä tekevät ennakkotilauksen ja hakevat leipänsä itse.

    Viime viikolla tuli sokeria käsittelevä brittidokumentti, joka paljasti, kuinka valtava määrä sokeria laitetaan myös suolaisiin ruokiin. Kannattaa siis vilkaista myös leivän tuoteselostetta. Saattaa tulla yllätys, miten esimerkiksi siirappia löytyy hyvin monesta sellaisestakin leivästä, jota ei ihan ensimmäisenä uskoisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teiltä ei saa Salosta, onpa harmi! Mutta jälkiuunileipä on myös hyvää.

      Vieraita leipiä vilkuillessani katson aina tuoteselosteen lisäksi sokeri- ja kuitumäärät. Eipä niitä yleensä voi ostaa.

      Poista
  4. Hyvä että kirjoitit tästä! Suomalainen ruisleipä on kyllä asemansa ansainnut. Silti samalla, todentotta, kultakaivokselle ovat kerääntyneet myös kaikenlaiset välistävetäjät. Mutta "kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää", eikä kaikki ole ruisleipää, vaikka sillä nimellä esiintyykin.

    Sitten on toisen tarinan aihe se, miksi jotkut eivät syö edes ruista. Kaikenmaailman sotkujen myyminen ruisleipänä saattaa olla yksi syy. Myös voidaan ajatella, että ruistakin on täällä viljelty vasta niin vähän aikaa (!), että elimistömme ei välttämättä ole sopeutunut siihen (?).

    Ja todellakin: KIITOS, että otit esiin tämän asian kätkettyjä puolia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä esim. minä saan vatsavaivoja ruiksesta (joo joo tiiän että se on rukiista), mutta ei se suinkaan estä minua syömästä sitä! Muutenhan pitäisi jättää sipulit ja kaalit ja pavut ja kaikki peruselintarvikkeet syömättä. Elimistöni ei ole nimittäin vielä evoluution mittaan sopeutunut niihinkään. Ilmavaivoihin auttaa piereskely.

      Poista
  5. Hei! Oletkos maistanunut Uotilan Maalaisruislimppua?
    Ainesosat
    TäysjyväRUISjauho ja -jyvät (58 %), vesi ja suola.
    Leivontaan käytetyistä viljoista (jauhot ja jyvät) on 100 % ruista.

    Saa useimmista kaupoista. Mielestäni tosi hyvää! Eikä ole maksettu mainos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämän minä unohdinkin! Ennen syötiin Uotilan limppua aina jouluaattona paahdettuna mädin, smetanan ja sipulin kanssa. On oikea ruisleipä!

      Poista
  6. Voi ruiksen makuiset leipäviritelmät! On tosiaan vaikea löytää aitoa ruisleipää. Toinen samanmoinen ovat aidot karjalanpiirakat - niitä ei löydä enää mistään ilman sokeria ja vehnää. Sokeria! Karjalanpiirakoissa! Jo on maailma mennyt mallilleen, sanonpahan vain! :)

    VastaaPoista
  7. Olen kyllä ihan samaa mieltä tuosta että parasta on koittaa pysyä kotona ja tehdä kaikki itse. Sitten ei ainakaan ole blogissa narisemista pahoista tarjoiluista. Tosin, siihen kierteeseen kun lähee niin ulkona syöminen vähenee siksikin ettei viitsi maksaa ravintoloille joista saa kotiruokaa huonompaa murkinaa. Ja niitä paikkoja on paljon...(ja juu en tarkoita sitä että olisin mikään keittiöihme vaan sitä että ravintolaruuan nimelläkin myydään teollista ryönää).

    Rukiini syön kyllä korppumuodossa, kun vatsa tulee kipeäksi tuoreesta. Ää.

    VastaaPoista
  8. Minullakin tulee vatsavaivoja tuoreesta ruisleivästä, mutta ei niin paljon ettenkö silti söisi sitä. Jos en söisi asioita, joista tulee vatsavaivoja, söisin paljon vähemmän kasviksia.

    Ja minulla myös on sama ongelma: ravintolassa ei saa niin hyvää ruokaa kuin kotona. Paitsi joskus jossain huippupaikassa, mutta kenellä on varaa niissäkään jatkuvasti rampata. Alakerran isäntä on keittiöihme.

    VastaaPoista
  9. It looks like a real treat !!
    Greetings

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...