perjantai 15. heinäkuuta 2016

Maatiaisritarinkannus kasvimaalla


Tykkään sinisestä. Ritarinkannus olisi kiva ja perinteinen perenna, mutta en jaksa enkä viitsi katsella täällä sellaisia hienohelmoja, jotka tarvitsevat tukemista ja paapomista ja sitten kuitenkin kaatuilevat pitkin pituuttaan kun silmä välttää. Jos jotakuta tässä pihassa tuetaan, olkoon se sitten minä!
Sainkin sitten ystävältäni maatiaisritarinkannuksen taimen. Koska kukkapenkin kunnostus oli vielä kesken (ja on edelleen), tökkäsin taimen väliaikaisesti kaalimaahan. Tämä tapahtui viime vuonna. Vai oliko se toissa vuonna? Tuossa se puskaritari kuitenkin edelleen pönöttää samalla paikalla.
Kasvimaani on kokonaan tällaisissa laatikoissa. Etualalla perunaa, sitten näkyy valkosipulia. Kehäkukat ovat tulleet omin neuvoin. Samoin niiden ylle kohoava pieni valkoinen kukkanen, se on vapaaehtoista korianteria. Risukosta oikeassa yläkulmassa tulee paputunneli, kunhan pavut vähän tuuhistuvat ja venyvät pituutta. Kyllähän tuo ritari sopii tuossa olemaan, kunnes se perennapenkki joskus pääsee kuosiinsa.
Pikku taimi on näköjään päässyt jossain välissä kasvaa hulahtamaan. Ei kai se mitään haittaa. Ehkäpä otan siemeniä talteen siltä varalta, ettei ritari enää tykkäisi siirtämisestä.Siementuotanto on käynnissä myös viereisessä laatikossa. Jätin yhden viimevuotisen palsternakan kasvamaan ja siementämään. Palsternakasta on hyvä ottaa uudet siemenet joka vuosi, ne menettävät itävyytensä nopeasti. Jostain syystä tämä siementehdas on kukkakärpästen ja muidenkin pörkkien suosiossa. Maistuu varmaan joltain hyvältä.

Kasvimaalla on tänä kesänä ilmennyt myös monensorttista tuhoa ja riesaa. Ehkäpä niistä lisää toisella kertaa.16 kommenttia:

 1. Minulla on tasan yksi ritarinkannus ja se viettää aikaansa enimmäkseen kumollaan. Ehkä juuri siitä syystä useampia ei ole tullut. Olisiko noissa maatiaisissa enemmän ytyä pysyä pystyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on ytyä. Tosin nyt useamman rankan ukkoskuuron jälkeen pientä siirotusta sivullepäin on havaittavissa. Maatiaisritari ei kuitenkaan makaa maassa, kunhan vähän kallistuu.

   Poista
 2. Todella kaunis ritari. Minäkin pidän sinisestä. En pidä nuokkuvista ja tuettavista kasveista. En myöskään pidä sinisistä ritareista, joiden keskusta töröttää valkoisena. Haluan kokonaan sinisen kukan. Haluan ryhtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on vähän liilojakin sävyjä, mutta eikös muuten näytä just oikealta.

   Poista
 3. Se on hieno! Joku kieli pitkällä samaa mieltä... Ja sun kasvimaa on hieno! Onko siellä takana palavaarakkautta, tuo kirkkaanpunainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On palavaarakkautta, se on päässyt vähän leviämään tuolla "kukkapenkissä" rikkaruohojen joukossa. Tästä maatiaisritarista saa varmaan kerättyä tuhatkunta siementä helposti; osoitteita mun sähköpostiin jos joku haluaa. Toki on palavaarakkautta, kehäkukkaa ja palsternakkaakin saatavissa kuten kuvista näkyy. Ynnä muuta.

   Poista
 4. Komea kasvimaa sinulla!

  Olen yrittänyt jättää myös palsternakkaa siemeniä tekemään, mutta aina paleltuu talvella. Mur! Teen syksyllä kylvöt palsternakasta ja silloin ei siemeniä enään kaupoista saa.
  Eihän ne syyskylvötkään 100 prosenttisesti onnistu, joskus ei edes 10 prosenttisesti! Mutta nytkin keväällä kylvetyt palsternakat ovat ihan onnettoman kokoisia verrattuna syksyllä kylvettyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muistelen, että meillä oli tästä puhetta viime kesänäkin. Jos laitat osoitteen mun sähköpostiin niin saat palsternakan siementä, lajike Halblange. Kunhan valmistuvat ensin. Sitä tulee tuosta yhdestäkin niin julmetun paljon. Viime vuonna mulla oli niitä kolme tai neljä puskaa... tänä keväänä olin viisaampi, kaivoin ylös muut ja jätin vain yhden. Osa oli täälläkin pilaantunut talven aikana.

   Poista
 5. Kauniin sininen ritari ja melko muhkean kokoinen. :) Kasvimaa on kaunis tuollaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin tykkään. Tänä vuonna on kaikki vähän sikin sokin, mutta ainakin näin heinäkuulla näyttää hyvältä.

   Poista
 6. Ritari sopii juur tuohon..muhkea komistus!

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Niin, ottaen huomioon että kyseessä on hyötykasvimaa. Tämä on sellaista aikaa!

   Poista
 8. Sarjassamme "Maailman parhaat luontokuvat" on tämän postauksen alkukuva! Tosiaan kieli pitkällä öttiäinen kerää vauhtia syöksyäkseen namiin.. Onnittelut taas kerran hienosta valokuvasta☺♥!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...