lauantai 4. kesäkuuta 2016

Huutoa suviyössä

Meitä on sellaisia, jotka emme ole niin taitavia nukkumaan kuin jotkut muut. Paitsi aamupuolella minua kyllä nukuttaa lahjakkaasti.

Moninaisten muiden nukkumisneuvojen muassa kerrotaan, että makuuhuoneen pitää olla hyvin tuuletettu, pimennetty ja hiljainen.

Tuuletuksen takaamiseksi ikkuna on auki. Tämä jo sinällään häiritsee pimennystä, kun verhot heiluvat. Etenkin se häiritsee hiljaisuutta.

Linnut eivät auta yhtään!

Mustarastas on aloittanut uudestaan loilotuksensa, lienee silläkin jo ensimmäiset poikaset pullautettu pesästä, mutta ei se minua haittaa. Eikä satakielikään, mokoma huutonokka, koska älyää öisin pysytellä tuolla hieman kauempana joenrantapusikossa. Punarintakin liruttelee iltayöllä, vaikka sen olisi pitänyt tukkia turpansa jo kuukausi sitten. Tänä vuonna eivät aikataulut päde. Mutta kyllä minä sen punarinnan kestän ja nukahdan ihanasti jo hieman puolenyön jälkeen.

Mikäs on pesiessä, kun kirvoja ja muita öttiäisiä riittää!Räkättirastaiden pesintä on onnistunut yli äyräiden, ja nyt on nuoria räksiä joka puolella. Asun rintamamiestalon yläkerrassa, ja molemmissa päädyissä on ikkunat auki aiemminmainitun tuuletuksen vuoksi. Nykyisten räksäsuhdanteiden vallitessa riittää räkättävä ja kitisevä joukkio kummankin avoimen ikkunan taakse. Emolinnuilla on jo uusi pesintä menossa, ja silloinhan täytyy metelöidä minkä kerkiää, ilmeisesti. Koska ilma on päivisin muutenkin niin täynnä lintujen huutoa, etteivät räkätit koe erottuvansa kyllin selvästi, ne ovat ratkaisseet ongelman aloittamalla silloin, kun on vähemmän kilpailua: Varttia vaille kaksi, yön pimeimmällä hetkellä.

Töpöhäntäinen pentu vaatii vielä cateringia.


Kirjosieppo laulaa nyt vasta ensimmäisiä kierroksia, ja sitäkin kiihkeämmin. Aloittaa klo 03.19 ja jankuttaa säettään siitä lähtien 12 kertaa minuutissa eli joka viides sekunti. Tulin kellottaneeksi tämän suorituksen. Ihanin laulupuu on siinä minun ikkunani takana, tietysti.

Mainitsin aikaisemmassa postauksessa käen, joka kukahtaa aina vain kerran. Se olikin vasta äänen avaus. Heti kun käki käänsi kalenteristaan esiin kesäkuun, siitä sukeutui varsinainen yökukkuja. Nyt se kokeilee ennätyksiä: jaksaako kukkua tauotta aamukolmesta neljään? (Jaksaa!)

Talitiaisista osa ruokkii jo poikasiaan puiden oksille ja suunnittelee toista pesintää, nimittäin ne jotka huutavat ti-tyy, ti-tyy ja tiit-tiit-tiit. Sillä, joka huutaa tyyt-titi-tyyt-ti, on vielä poikaset pesässä. Kiireestä päätellen ei enää kauan.

Talitiaisten jälkeen aloittaa fasaani klo 3.30, mutta ei enää jaksa rääkyä kovin tiheään. Poikaset lienevät jo kuoriutuneet.

Pikkuvarpuset yhtyvät kuoroon heti perään, ja niistä sitä rähinää lähtee! Isot poikaset lentelevät helminauhana emojen perässä ja vaativat ruokaa römeällä äänellä. Vanhemmat linnut suunnittelevat jo uusia valloituksia ja huutelevat toisilleen tarjouksia ja uhkauksia.

Peipponen aloittaa klo 04.10, siinä on säädyllinen lintu joka antaa ihmisten nukkua pitkään. Ja kaunis laulu, miksei sitä kuuntelisi, vaikka ehkä kuitenkin mieluummin hieman myöhemmin.Sepelkyyhky alkaa käheän huhuilunsa klo 04.21. Ei se siinä vaiheessa enää juuri haittaa. Huutakoon.
Kurkiin sen sijaan kyllä herää makeimmilta aamu-uniltakin. Hieno, kantava ääni on niillä.

Jäikös minulta joitakuita mainitsematta, no voi anteeksi. En minä voi kaikkia huudosta tunnistaa. Sellaisen ihmeen saatan vielä mainita, että viime vuonna tässä pesinyt järripeippo tykkäsi paikasta ja tuli tänä vuonna uudestaan. Lappiin ei vissiin mahtunut tai jotain. Tänne se sopii viherpeippojen väleihin ryystämään, nekin nimittäin ovat uudelleen alkaneet möykätä.

Taas linnut laulujaa-an-sa visertää kauniisti, kuten virressä niin ihanasti veisataan. Onhan se hyvä että joitakuita laulattaa. Ja minä voin aina ottaa päikkärit.24 kommenttia:

 1. Huomasin kans tässä yhtenä yönä, että räkätit aloittaa ajoissa. Kuulin ikkunan läpi, että punarinta liversi, mutta kun sain läven auki, oli äänessä vain räkättirastas. Se tapahtui täällä alakerrassa, mutta yläkerran ikkuna on äänien suhteen kuin suppilo; se kahmii kaiken melun itseensä ja sulloo sen makuuhuoneeseen niin, että ei voi nukkua ikkuna auki. Auton tulon kuulee jo puolentoista kilometrin päästä, ja moottoripyörän ainakin kahden ja puolen, riippuen kummasta suunnasta tulee. Ainakin semmosen, jossa ei toimi äänenvaimennin. Mieluummin kuuntelisin lintuja.

  Kirvoja on. Niitä kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulloo! Niin minunkin ikkunani tekee äänille: kahmii itseensä ja sulloo makuuhuoneeseen! Loistavaa sanankäyttöä!

   Poista
 2. Anteeksi nyt, mutta tämä oli kyllä taas aivan hulvattoman hauska postaus. Itsekin ajoittaisesta unettomuudesta kärsivänä myönnän, ettei varhaiset aamuherätykset paljon naurata, mutta lintujen äänimaailman kuvauksesi on kyllä mainio.
  Mieluummin kyllä herään lintujen lauluun, kuin joka aamuiseen täysperävaunurekan jyristykseen - jos saisi valita. Nimim. Nukutaan sitten talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No saat tämän kerran anteeksi, että postaus oli hauska :)

   Muuttavatko täysperävaunurekatkin talveksi etelään täältä meluamasta?

   Poista
 3. Heikkounisuus ei ole lahja, väittäkööt mitä väittävät!

  Korvatulppia suosittelen, lämpimästi. Niitä löytyy moneen lähtöön ja melkein jokaiselle jotkut sopivat. Käyn nukkumaan ilman niitä ja ensimmäisten häiriöäänien myötä tungen ne korviini jatkaakseni saman tien nukkumista. On parantanut minun elämän laatuani tämä käytäntö aivan mielettömän paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvatulpathan narisevat korvissa. Eivätkö?

   Nimim. 20 vuotta vajaita öitä eikä ole ennen tullut mieleen kokeilla

   Poista
  2. Sellaisia silikoonimöttejä myydään korvatulpiksi, jotka painellaan kuin muovailuvaha siihen korvakäytävän suulle, ne ei narise. Mie en niitä tulpanmmallisia oo voinu käyttää, mutta ne muovailtavat on ookoo - niin kauan kun pysyvät kunnolla kiinni korvassa ja ihossa. Sitten saa yöllä raivona tapella niiden kans, kun ne plopsahtelee irti eikä pysy.

   Poista
 4. Meillä ihan sama meno, ei voi nukkua ikkuna auki kun linnut herättää. Ja rintamamiestalon yläkerrassa on kuuma! (ja ovi kiinni, ettei kissat tule sänkyyn pattereiksi) Räksät, mustarastas ja harakat. Kyyhkystä mä rakastan. Mut yhtäkaikki, herättäävät. Yleensä (muulloin kuin nukkuessa) en ärsyynny lintujen laulusta, mutta kun tiltalttia on kuunnellut tunnin verran niin vois jo ampua! Siihen menee vaan hermo, on niin yksitoikkoinen säe! ps. kokeile sellaisia kalliimpia korvatulppia, niitä on erilaisia. Ero voi olla huima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkällä helteellä tämä ei jäähdy yölläkään, silloin muutan ilmastopakolaiseksi. Suvussa on kotitarpeiksi sellaisia, jotka käyttävät ammatin vuoksi korvatulppia, osannevat neuvoa mulle jotkut sleepwell pro -tulpat. Pitää kokeilla. Kiitos.

   Poista
  2. Meitä korvatulppien rakastajia on.. Itse, paperitalossa asuvana en mene koskaan nukkumaan ilman tulppia ja eräs lentävä ystäväni kertoo että matkalle lähtiessä tärkeimmät varusteet ovat luottokortti ja korvatulpat.☺

   Poista
 5. Eihän sinun tekstiäsi voi nauramatta lukea : D
  Mulla on laulava lintukirja eli levy. Jos ulkona meteli loppuu, voi kuunnella sitä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asennan talveksi makuuhuoneeseen kunnon ämyrit, että saan kuunnella linnunhuutoa joka nurkalta.

   Poista
 6. Parina viikonloppuna ollaa tultu juhlista kotiin aamuyöstä ja jääty pihalle kuuntelemaan, juurikin tuota mainitsemaasi, lintujen huutoa. Möykkä on niin mahoton, etten enään tiedä, onko se edes kaunista! Ei todellakaan puhetta, että nukkuisi ikkunat auki.
  Mutta julmetusta möykästä huolimatta, olen niin onnellinen siitä, että nämä "huutajat" viihtyvät meidän pihaympäristössä. Ja tuntuvat lisääntyvän joka vuosi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on ihanaa! Ja kiva on katsella myös emolintuja työssään, putsaamassa ahkerasti tuhohyönteisiä omenapuista!

   Poista
 7. Melkeinpä sama meno on täällä. Mutta fasaaniasiantuntija puuttuu, luojan kiitos.

  Hulluksi tullut käki kukkuu täällä taukoamatta läpi yön, tai sitten niillä on vuorot. Sepelkyyhky ujeltaa jossain makuuhuoneen ikkunan lähellä ihan piruuttaan.
  Koskakohan saadaan nukkua?

  Toisaalta, lyhyt on Suomen kesä, esim tammikuussa on linnuilla melko hiljaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tammikuussa joutaa nukkumaan. Silloin ei tarvitse pimennysverhojakaan, eli selvästi luonto on näin sen asian suunnitellut.

   Poista
 8. Voi ei, onpahan siellä konsertti. Nauratti, vaikka samalla myös sympatiseeraan. Oletko kokeillut korvatulppia? Itse en voi niitä käyttää, kun alkavat painaa muutaman tunnin päästä korvia, joten en voi oikein tehdä muuta kuin nukkua ikkuna kiinni. Onneksi meillä on kaupungissa huomattavasti vähemmän visertäjiä. Suurempi ongelma meidän kulmilla ovatkin ihanat ilolientä nauttineet yökukkujat, jotka huutavat veetä ja peetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee kokeilla, vaikka ei minun valvomiseni kuitenkaan ihan pelkästään linnunlaulusta johdu. Mutta hiljaisuudessa voisi olla helpompi nukahtaa uudestaan. Helteellä vinttikamarissani on pakko pitää ikkuna auki, ja täälläkin toisinaan myös hulttionaapurit ääntelevät.

   Poista
 9. Tuo pöntöstä syöksyvä talitiainen on niin liikuttava kiireissään, että olen monta kertaa palannut sitä katselemaan! Hienoja kuvia!!! Se ei tuossa touhussaan kyllä ehdi pitää ääntä, joten tämä ihasteluni menee hiukan ohi aiheen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvissa on tosiaan se ainoa talitintti, joka ei (enää/vielä) möykkää yöllä ikkunan takana. Mutta pennut ovat jo niin isoja, että osaavat huudella tuolta pöntöstä oikeaa talitiaisen kutsuääntä pelkän piipityksen sijaan, ja kyllä ne huutavatkin.

   Poista
 10. On ne kuitenkin symppiksiä ja ääni paljon mukavampaa kuunneltavaa kuin möykkäävän ihmisnaapurin:)

  VastaaPoista
 11. Linnut osaavat kyllä pitää jumalatonta meteliä, meilläkin on makkarin ikkunan takana iso koivu ja ae on myös lintujen suosiossa, joten kyllä saa tyynyä korvien tukoksi välillä laittaa. Vaan haarapääskyjen juttelu on sellaista mitä jaksaisin kuunnella vaikka yöt läpeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin oikeasti ihan mielikseni noita kuuntelen, kun kerran satun olemaan hereillä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...