keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Suomi on voitolla

Julkisen sektorin nettovelka maittain
IMF:n mukaan

Löydä Suomi ja Kreikka!

Lähde: akateeminen talousblogi

No mitäs tämä nyt sitten tarkoittaa?

Nettovelka on eri kuin bruttovelka, josta yleensä enemmän puhutaan. Nettovelka lasketaan näin: velat miinus varallisuus.

Suomen julkisella sektorilla on enemmän varallisuutta kuin velkaa. Puolet enemmän. Nettovelka on siis -50%. Tuo miinusmerkki tarkoittaa, että olemme noin paljon voiton puolella. Suomella on vähemmän nettovelkaa kuin millään muulla EU-maalla.

Suomi on maailman seitsemänneksi rikkain maa.

Ajattelinpa vaan levittää tätä tietoa, ettei kukaan sattuisi luulemaan että meillä menee huonosti. Eräiden intresseissä näyttää olevan paniikkimielialan lietsominen. Sillä voi oikeuttaa kaikenlaisia "kipeitä päätöksiä". Kansakunnan etu vaatii tässä vaikeassa tilanteessa, että te kaikki uhraudutte, kun taas elinkeinoelämän raskas velvollisuus on rikastua yhteiseksi hyväksi.

Mutta ei nimitetä niitä tulonsiirtoja leikkauksiksi, säästö on paljon kivempi sana. Tehdään julkiselle sektorille säästöjä.

Oho, lipesin aiheesta. Valtion velastahan minun piti. Mutta enpäs jaarittelekaan itse enempää, kun hauskaa tekstiä on jo valmiiksi tarjolla. Tiedetoimittaja Susanne Björkholm on kirjoittanut Hesariin aivan erinomaisen hyvän kolumnin velasta ja sen välttämättömyydestä. Napsauta tuosta ja lue kahteen kertaan!


8 kommenttia:

 1. Kreikan tiellä ollaan, juu.. Eikös se niin mennyt.

  VastaaPoista
 2. Miten musta onkin koko ajan tuntunut niin v a u r a a l t a! Pitäisköhän jonkun selittää tämä ministereille. Jos ei ne muuten ymmärrä. Tai jos toi kolumni auttais. Kiitos tästä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ne ei ymmärrä, ne pitäis vaihtaa. Jos ne ymmärtää ja silti jatkaa harhautuksen käyttämistä hyväkseen, ne varsinkin pitäis vaihtaa.

   Poista
 3. Upea ja ajankohtainen kirjoitus tässä disinformaation ajassa. Kerrankin jotain muuta kuin sitä virallista valtavirtaa. Kiitos :-)

  VastaaPoista
 4. Satuin eilen lukemaan tuon linkin jutun. Oikein hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan ollutkin! Kannattaa lukea vaikka useampaankin kertaan, ainakin tällaisen hitaan kuin minä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...