torstai 26. marraskuuta 2015

Uusia perunoita marraskuussa

Menin istuttamaan valkosipuleita. Olen ollut vähän heikoissa voimissa (syytä tutkitaan, palaamme asiaan) ja istutukset on pitänyt palastella eri päiville. Tämä tapahtui 19. päivä marraskuuta. Tyhjäksi luulemastani kasvulaatikosta löytyi yllättäen perunaa. Nostin pois sieltä häiritsemästä. Tosin viime kesänä tuli todistettua, että villiperunat eivät hirveästi haittaa valkosipulien kasvua. Korjasin heinäkuussa valkosipulimaasta ämpärillisen kahdesti talvehtinutta pottua, 2013 maahan unohtuneen mukulan lapsenlapsia. Joku hänen lapsistaan oli siis myös onnistunut piiloutumaan nostajalta 2014.  Ehkäpä sukusaaga jatkuu, vaikka koitin kyllä olla tarkkana, taas tänäkin vuonna.

Nämä nyt löytyneet olivat kuitenkin ihan tänä vuonna istutettua Siikliä. Yrittivät samaa temppua.


Pääsimme tarjoamaan vieraalle uusia perunoita, ja hyvin ne maistuivatkin grillatun broilerinfileen ja alakerran isännän kastikkeen kanssa. Grillikausi ei suinkaan ole ohi! Kipaisin vielä kasvimaalta vähän salaattitarpeita (jäistä lehtikaalia), ja niin saatiin kesäinen ateria kruunattua. Söin näitä pottuja viisi, isoimmasta päästä!

Seuraavana päivänä loput pääsivät maalaispaistoperunoiksi:


Ahmin ne kaikki ihan itse stifadon kylkiäisenä. Hyvää!

Kuuluuko suomalaisen perunan käyttäytyä näin vai onko tämä nyt sitä ilmastonmuutosta? Ei, sovitaan että kyseessä on viherpeukalo! Se sen täytyy olla!


21 kommenttia:

 1. Marraskuussa uusia pottuja ja pihalta salaattitarvikkeet... ou jee! Näinköhän pääsee tänä vuonna tekeen samaa mitä pari vuotta sitten jouluna, kun istutin loppuunkukkineet hyasintit pihalle joulukuussa. Ei ne kyllä ole tainneet selvitä... mutta eipähän tartte heittää pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla punkesi kompostiaumasta hyasintteja. Ehkä ne sinunkin vielä joskus tulevat ilmoille.

   Poista
 2. No voi ihme! Ihanaa, että marraskuussa saa vielä umasta maasta uusia pottuja..:)

  VastaaPoista
 3. Komeita perunoita. Tuttua meilläkin tuo ylivuotisten perunoiden kasvu. Tänä syksynä katseltiin vadelmien viereen kasvavia perunoita. Siihen oli kylvetty välivuodeksi erilaisia kukkia, unikkoja ym. Ajateltiin, että kunhan vartta kasvaa. Mutta perunoita siitä tuli ja niitä syötiin lokakuussa kolme kertaa. Siinä on kasvanut perunaa viimeksi v 2013.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten lehdissä aina puhkataan niin kauheasti, että kuinka aikaisin keväällä voi missäkin aloittaa perunoiden istutuksen. Mikseivät istuta syksyllä.

   Poista
 4. Se on aina mukava posti kun puutarhasta syödään. Höristin erityisesti korviani perunoiden suhteen nyt kun olen itse muuttanut tänne Suomen Etelän ihmemaahan. Ja sitten Rantakasvikin komppasi. Ilmeisesti pitää tutustua tähän perunan minulle outoon elämänkiertoon hieman tarkemmin.
  mk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täällä etelän banaanilaaksoissa saadaan monta satoa vuodessa!

   Poista
 5. Silloin, kun meillä vielä oli perunamaa, sinne tuppasi välillä jäämään joitakin yksilöitä. Vielä kaksi vuotta perunamaahomman lopettamisen jälkeen maahan jääneet perunat itivät ja sain pienen sadon istuttamatta ainuttakaan pottua maahan. Oli se aika juhlallista ja hetken niitä viimeisiä ylös kaivaessani mietin, pitäisikö sittenkin vähän pottua taas keväällä laittaa. Oman maan perunat maistuvat niin hyviltä. Ja tuollaiset marraskuiset uudet perunat suorastaan taivaallisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tämä aika kiva yllätys. Nyt taas jaksaa odottaa seuraavia uusia pottuja.

   Poista
 6. Mahtava juttu! =D
  Maltan tuskin odottaa jatkoa! Valkosipulien kasvulaatikkoa häiriköivien perunoiden sukutarina! Miten käy? Tuleeko uusi sukupolvi ja valtaa laatikon, harhauttaen tarhuria? Tuleeko tästä uusi "Tuulen viemää" rakastavaisineen? Tai "Okalintujen" kaltaista draamaa? =D Huikeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tulee niin paksu romaani, ettei kirjastokassiin mahdu!

   Poista
 7. Viherpeukalolta kuulostaa minusta ;-)

  Ja näyttää NIIN herkulliselta - lurps :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menisi viherpeukalouden piikkiin, jos olisin ainoa joka pystyy tähän. Herkullista oli!

   Poista
 8. Meillä on käynyt samalla tavalla nyt monena vuonna! Tänä vuonna päätimme kokeilla syysistuttaa perunoita. Saas nähdä onnistuvatko.

  VastaaPoista
 9. Viherpeukalon saavutuksia ihan selvästi. Näytti kyllä erittäin herkullisilta kuvissa. :)

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...