tiistai 19. helmikuuta 2013

Hevosenlihaskandaali

Valmisruuista on löytynyt hevosenlihaa, vaikka tuoteselosteessa lukee nautaa. Eurooppa on järkytyksen tilassa; briteistä kolmasosa on lakannut syömästä valmisruokia ja 7% luopunut kokonaan lihansyönnistä. (Lähde: eilinen Hesari) Suomessakin etsitään tuotteista hevosenlihaa dna-testien avulla. Uutisia päivitetään sitä mukaa, kun hevosta löytyy sieltä ja täältä.

Minulla on hevosenlihaa sekä jääkaapissa että pakastimessa. Se on herkkua. Ei sitä ole varaa koko ajan syödä, ja hyvä niin. Lihan ei pidäkään olla halpaa.

Ongelma on ymmärtääkseni siinä, että jos ruuan myyjä ei tiedä edes, minkä eläinlajin lihaa hän myy, hänellä tuskin on käsitystä siitä, oliko eläin kuollessaan terve vai sairas, lääkitty vai puhdas. Saati miten se oli kuollut ja miten elänyt. Välikädet vetävät välistä, niitä ei voisi vähempää kiinnostaa. Taas yksi syy syödä lähellä tuotettua ruokaa, kasvattaa itse tai ostaa kasvattajalta. Tai tarkistaa edes kaupassa, että lihapaketin kyljessä lukee luomu.

2 kommenttia:

 1. Jokainen näistä lihaskandaaleista tekee onnelliseksi siitä, että olen kasvissyöjä. Toki vege-einekssissäkin on potentiaalia sisältää vaikka mitä yllätyksiä, ja se tekee onnelliseksi siitä, että niitä syö kohtuullisen vähän. Eli kuten sanoit, taas yksi syy syödä lähellä tuotettua ruokaa, kasvattaa itse tai ostaa tuottajalta. Tai tarkistaa edes kaupassa, että paketin kyljessä lukee luomu.

  Mutta on tässä varmasti sekin hyvä puoli, että suuri yleisö alkaa heräämään siihen, että eineksissä ja puolivalmisteissakin tosiaan voi olla mitä vaan. Sen perusteella mitä vaikkapa Jamie Oliverin ruokaohjelmista voi päätellä, olisi aikakin. Ja kaikista "hauskintahan" tässä on nyt se, että tehtävät DNA-testit osoittavat ainoastaan onko tuotteessa testattavaa DNA:ta vai ei, eli jos naudanlihalasagnessa olisi mausteena myös vaikka koiraa, ei siitä edelleenkään kukaan tiedä mitään.

  En usko että panikoivat ihmiset oikeasti luopuvat lihan syömisestä, mutta jokainen ostamatta jäänyt tehotuotettu sisäfilee ja paisti on kuitenkin minusta askel parempaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Yksi "hauska" kuvitelma minusta on tämäkin: Seinen ranta kylmänä pakkasaamuna, teurastamon keräilyauto ajelee hiljalleen eteenpäin ja pari teurastamotyöläistä juoksee tsekkaamassa sillanaluset, onko tullut paljonkin uutta raaka-ainetta viime yönä. Käyhän sinne ravioliin yhtä lailla pultsarit ja narkkarit ja diktatuurien "kadonneet" toisinajattelijat.

   Tämä mielikuva voi estää jonkun einesostoksen, mutta monelle kyllä riittäisi ihan se, että eläytyisi sian elämään tavallisessa, kunnollisessa suomalaisessa sikalassa. Yleensä ihminen pystyy syömään tehotuotettua lihaa ja munia vain, jos osaa olla ajattelematta asiaa. Harva haluaa puhua lihantuotannosta ruokapöydässä. Koko teollinen ruokakulttuuri perustuu itsepetokselle, mutta siinähän ihmiset ovat hyviä.

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...