Jaa onneksi...?
No mitä sitten? Eihän kaupasta loppunut ruoka eikä hanasta vesi.
Ajatteles, että sinulla olisi pieni metsä, josta ottaisit tarvitsemasi polttopuut. (Suomalainen ymmärtää metsävertauksia!)
![]() |
kuva: pexels.com |
Jos otat metsästä puuta vuosittain yhtä paljon kuin sinne kasvaa uutta, tilanne on tasapainossa. Jos otat vähemmän, metsäpääomasi kasvaa. Mutta jos kulutat enemmän kuin vuotuisen kasvun verran, metsäsi hupenee vähitellen.
![]() |
kuva: wikipedia |
Eihän sitä ensin mistään huomaa. Ihan samalla tavalla voi ottaa puuta kuin on tottunut. Jossain vaiheessa, ehkä vuosien päästä vasta, tulee tilanne että metsäsi alkaa näyttää vähän ohkaiselta. Ja jos jatkat samaan malliin, kohta ei enää olekaan metsää.
kuva: wikipedia |
Missä vaiheessa on liian myöhäistä tehdä korjausliikettä? Eihän ihan ilman polttopuita pärjää, kun on se puulämmitys.
![]() |
kuva: wikimedia |
Tällainen tilanne meillä on nyt käsissä. Me suomalaiset olemme jo käyttäneet tämän vuoden kiintiömme uusiutuvista luonnonvaroista. Loppuvuosi hakataan sellaista metsää, joka olisi ehdottomasti pitänyt jättää kasvamaan, jotta pärjäisimme jatkossa.
![]() |
kuva:pixabay |
Mutta eihän sitä tosiaan vielä huomaa ollenkaan.
Erinomainen aihevalinta ja nosto. Kiitos!
VastaaPoistaKiitos, Susanna!
PoistaYllätyin, kun kuulin tämän uutisen! Jotenkin sitä on sellaisessa illuusiossa, että me suomalaiset olisimme yhtä luonnon kanssa. Ettemme kuluttaisi sitä yli varojen!
VastaaPoistaEihän me täällä punaviherkuplassa mitään kulutetakaan, ne on nuo toiset suomalaiset... ;)
PoistaHienoa, että otit tämän puheeksi ja vieläpä hyvin selkeästi esitettynä. Asiasta oli eilen uutisissa, mutta luultavasti se meni useimmilta ohi.
VastaaPoistaMinultakin meni, luin vasta tänään lehdestä ja tosiaan ensin järkytyin, kun se maailman ylikulutuspäivä on pruukannut tulla syssymmällä, tai no nykyään loppukesästä. Luulin ensin, että oli siitä kyse.
PoistaJos vähän pihistelisi joka talvi niiden halkojen kanssa niin ei sitten tarvitsisi vuosien päästä kuolla viluun, kun ei metsää enää ole. Mutta koskas ihminen olisi tämän ymmärtänyt.
VastaaPoistaKuinkahan moni uutisen lukiessaan tai kuullessaan ajatteli, että ei koske minua. Ja se on minusta aika surullista.
VastaaPoistaNiin tai että mitä humpuukia, eihän mikään ole loppunut.
PoistaLuin myös uutisen ja ihmettelin tai kauhistuin miten aikaisin tänä vuonna ylikulutuspäivä tuli.
VastaaPoistaKoko maailman ylikulutuspäivä tuleekin sitten totuttuun tapaan elokuussa... tai no, muistan kyllä ajan kun se tuli lokakuussa, ja huonompaan suuntaan ollaan menossa.
PoistaRadiosta tuosta päivästä kuulin ja kyllä se pisti miettimään.
VastaaPoistaSitä ei helposti huomaa, miten pröystäilevässä ylellisyydessä täällä Suomessa piehtaroidaan, kun melkein kaikilla on samanlaista. Hyvä, että tästä puhutaan; kunpa vain pistäisi useammankin miettimään!
PoistaSamaa hommaa kauhistelin vastuullisuusuutisia lukiessani. Hyvä tää sun vertaus!!
VastaaPoistaKiitos, L A U R A !
PoistaEi tämä kyllä hyvälle näytä, mutta mitenkä tämä on laskettu? Siis olemmeko kuluttaneet kaikista luonnonvaroista vai suomen tuottamasta uusiutuvasta? Joskus muistelen lukeneeni uutisen jossa sanottiin suomessa olevan enemmän uusiutuvia luonnonvaroja kuin mitä me kulutamme. Liikaahan tässä joka tapauksessa kulutetaan.
VastaaPoistaTarkistin WWF:n sivuilta:
Poistahttp://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Suomalaiset-kuluttivat-jo-oman-osansa-taman-vuoden-luonnonvaroista-2716.a
Se on laskettu niin, että jos kaikki maailman kansalaiset kuluttaisivat kuin suomalaiset, maailman ylikulutuspäivä olisi ollut 17.4. - koska muualla eletään nuukemmin / köyhemmin, koko maailman ylikulutuspäivä on vasta neljän kuukauden kuluttua.
Olisihan se kamalaa, jos Suomessa olisi uusiutuvia luonnonvaroja juuri sopivasti sen verran kuin me kulutamme! Mitä kaikki muut eläimet söisivät?
Vai onkohan niitä laskettu tässä mukaan ollenkaan?
Hei! Ihana on tämä blogisi, usein käyn kurkkimassa uusia tekstejä. Tämäkin kirjoitus oli aiheellinen ja omastakin mielestä huolestuttava. Metsävertauksesi on hyvä, mutta toivottavasti tämä oli vain vertaus - tosiasiahan on se, että meillä Suomessa nykyisellä puunkäytöllä ei olla lähelläkään liikahakkuita eikä metsässä olevan puun määrä ole laskussa. Päinvastoin. Suomen metsien vuotuinen kasvu on 100 miljoona kuutiometriä ja teollisten hakkuiden määrä 56 miljoona kuutiota. Tämä on syytä pitää mielessä - meillä Suomessa on uusiutuvana luonnonvarana metsä, josta pidämme huolta paremmin kuin missään muussa maassa.
VastaaPoistaMutta myös metsätalousinsinööri myöntää, että talousmetsä ei ole sama asia kuin luonnontilainen metsä. Mutta tässä ei puhuttukaan nyt siitä.
No, tämä nyt oli vaan tällainen heitto. Polttakaa hyvät ihmiset puuta uuneissanne. Älkää öljyä, älkää sähköä. Kunpa voisin itsekin jättää auton joka päivä kotiin.
Hyvää päivää, kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä!
Kiitos, Saara! Tosiaankin kyseessä oli vain vertaus. Mehän kulutamme paljon muutakin kuin polttopuuta, esimerkiksi muistitikkuja, lenkkareita, sähköä ja avokadoja. Kaikkea yhteensä paljon enemmän kuin oman osuutemme.
PoistaMinä pääsin aiheen kimppuun vasta tänään, ja aloitin heti superbakteereista... mutta tämä sinun vertauksesi on kyllä havainnollisempi. :) Hyvä että tärkeä asia pysyy esillä.
VastaaPoistaKiitos, Saara R!
PoistaMä luulen että suurin osa ummisti/ummistaa tältä silmänsä, koska se on liian kaukaista/tuskaista ajateltavaksi. Eikähän kukaan halua muuttaa kulutustapojaan. Kiitos kun havainnollistit tämän näin hyvin, mä meinaan laittaa tän sun postauksen jakoon, kun haluan jotenkin herätellä ihmisiä mun lähipiirissä, kiitos!
VastaaPoistaHeh, kiitos! Laita sitten tämäkin jakoon, sieltä löytyy konsteja mitä asialle voi itse kukin tehdä:
Poistahttp://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Suomalaiset-kuluttivat-jo-oman-osansa-taman-vuoden-luonnonvaroista-2716.a
HYvä ja havainnollistava kirjoitus! Aurinkoista kevään odotusta sinulle.
VastaaPoistaKiitos! Samoin sinulle, Soili!
Poista