sunnuntai 16. elokuuta 2015

Härkäpapuresepti

Perunamaalla kasvaa härkäpapua, koska niin on ollut tapana. Siellä se kukki kauniisti perunanvarsien välissä. Laihassa maassa siitä varmaan on hyötyä, koska se tuo perunoille typpeä. Meillä ei olisi niin väliksi, mutta eipä näköjään haittaakaan. Härkäpapua ei tarvitse tukea. Kuvan Kontu-lajike kasvoi meillä metrin mittaiseksi, ja sen varsi on tanakka.


Härkäpapu on nimestään huolimatta virna eli herneen sukua. Palot muistuttavat pulleita herneenpalkoja. Ne korjataan vihreinä, jos aiotaan syödä pavut saman tien. Jos tarkoitus on säilyttää pavut kuivaamalla, niiden annetaan tietysti kuivua ensin palossa.


Palko on korjuukypsä, kun siellä ei tunnu olevan ylimääräistä tilaa eli se ei mene läsään kun sitä puristaa sormilla. Härkäpapuvut ovat palossa hyvin pehmusteisiin pakattuina kuin arvokristallit laatikossaan. Siksi niitä ei mahdu yhteen palkoon ylettömästi, toisin kuin herneitä.


Pavun vaalea kuori on sitkeä ja mauton. Varsinainen aarre on sisällä.


Kuoriminen helpottuu huomattavasti, kun härkäpavut on keitetty. 15 minuuttia riittää, ei yhtään yli ettei mene mössöksi. Sinä aikana kuori rypistyy kuin pyykkärin sormet, ja sen voi nipistää irti, jolloin papu pullahtaa ulos.


Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi, jota Suomessa on käytetty paitsi eläinten rehuksi myös ihmisravinnoksi jo muinaisaikoina. Välillä sen käyttö melkein unohtui, mutta viime vuosina on hoksattu korvata kallista (ja geenimuunneltua) ulkomaista rehusoijaa härkäpavulla. Härkäpavussa on proteiinia kolmisenkymmentä prosenttia (kuoritussa kananmunassa keskimäärin 36%)! Mutta miten sitä syödään?

Kaupasta saa härkäpapurouhetta ja -jauhoa, joista voi tehdä esimerkiksi kasvispihvejä. Kokonaiset tai rouhitut härkäpavut sopivat hyvin pataruokiin. Perinteinen rokka tulee tietysti myös mieleen. Tässä on vähän erilainen härkäpavusta tehty alkupala, johon tutustuin aikoinaan Madeiralla.


Valmista makusi mukainen vinaigrette hyvästä öljystä ja viinietikasta, esimerkiksi 1 osa viinietikkaa + 2 osaa öljyä. Lisää suolaa, valkosipulia, laakerinlehti, pippuria, mausteneilikkaa ja haluamiasi yrttejä. Purkita keitetyt ja kuoritut härkäpavut liemessä, anna maustua ainakin yhden yön yli ennen kuin tarjoilet. Säilyy jonkun aikaa jääkaapissa, paitsi että ei säily.


Lopun liemen voi käyttää salaatinkastikkeena.


13 kommenttia:

  1. Mmm, pavut on hyviä... mutta tekee mahan kipeeksi.
    Nuo on tosiaan ihanan pehmoisen näköisessä paikassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palon sisällä oleva pehmuste muistuttaa suuresti vaahtomuovia, mutta olen tullut siihen tulokseen, että se on kuitenkin vaahtopapua.

      Poista
  2. Tosiaan, on ruokia, joiden sanotaan säilyvän jääkaapissa parikin päivää. Eivät säily. Jo ennen iltaa kippo on puolillaan, illan pimentyessä ihan tyhjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama ilmiö on havaittu myös täällä. Nämä ovat niitä ekologisia ruokia, joista ei tule hävikkiä.

      Poista
  3. Kiitos reseptistä, pidän kovasti kaikista pavuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tämä postaus on looginen vastaus siihen, että minulta pyydettiin kesäkurpitsareseptejä ;)

      Poista
  4. Kiitti reseptistä! Sille saattaa olla tarvetta, pari palkoa on jo pullistunut perunamaalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parista palostahan saa jo seitsemisen härkäpapua, joten ei kun herkuttelemaan! Mutta jotenkin arvaan, että sinun härkäpapurivistösi jatkuvat taivaanrannan taa.

      Poista
  5. Jos tykkäät myös salaatinkastikkeesta, tämä resepti on sinua varten! Eivät nuo pavut maistu paljon muulta kuin siltä liemeltä, jossa ne lilluvat. Jokaisella on siis valta tehdä niistä niin hyviä tai pahoja kuin oma vinaigrettekin on.

    VastaaPoista
  6. Erittäin kehittymättömänä salaattikastikkeiden tekijänä (ja salaatinsyöjänä) laitoin ensimmäiset härkäpapuni makkarasoppaan makkaroiden tilalle/asemesta. Ihan hyvä ruoka vieläkin!

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...