Perunamaalla kasvaa härkäpapua, koska niin on ollut tapana. Siellä se kukki kauniisti perunanvarsien välissä. Laihassa maassa siitä varmaan on hyötyä, koska se tuo perunoille typpeä. Meillä ei olisi niin väliksi, mutta eipä näköjään haittaakaan. Härkäpapua ei tarvitse tukea. Kuvan Kontu-lajike kasvoi meillä metrin mittaiseksi, ja sen varsi on tanakka.
Härkäpapu on nimestään huolimatta virna eli herneen sukua. Palot muistuttavat pulleita herneenpalkoja. Ne korjataan vihreinä, jos aiotaan syödä pavut saman tien. Jos tarkoitus on säilyttää pavut kuivaamalla, niiden annetaan tietysti kuivua ensin palossa.
Palko on korjuukypsä, kun siellä ei tunnu olevan ylimääräistä tilaa eli se ei mene läsään kun sitä puristaa sormilla. Härkäpapuvut ovat palossa hyvin pehmusteisiin pakattuina kuin arvokristallit laatikossaan. Siksi niitä ei mahdu yhteen palkoon ylettömästi, toisin kuin herneitä.
Pavun vaalea kuori on sitkeä ja mauton. Varsinainen aarre on sisällä.
Kuoriminen helpottuu huomattavasti, kun härkäpavut on keitetty. 15 minuuttia riittää, ei yhtään yli ettei mene mössöksi. Sinä aikana kuori rypistyy kuin pyykkärin sormet, ja sen voi nipistää irti, jolloin papu pullahtaa ulos.
Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi, jota Suomessa on käytetty paitsi eläinten rehuksi myös ihmisravinnoksi jo muinaisaikoina. Välillä sen käyttö melkein unohtui, mutta viime vuosina on hoksattu korvata kallista (ja geenimuunneltua) ulkomaista rehusoijaa härkäpavulla. Härkäpavussa on proteiinia kolmisenkymmentä prosenttia (kuoritussa kananmunassa keskimäärin 36%)! Mutta miten sitä syödään?
Kaupasta saa härkäpapurouhetta ja -jauhoa, joista voi tehdä esimerkiksi kasvispihvejä. Kokonaiset tai rouhitut härkäpavut sopivat hyvin pataruokiin. Perinteinen rokka tulee tietysti myös mieleen. Tässä on vähän erilainen härkäpavusta tehty alkupala, johon tutustuin aikoinaan Madeiralla.
Valmista makusi mukainen vinaigrette hyvästä öljystä ja viinietikasta, esimerkiksi 1 osa viinietikkaa + 2 osaa öljyä. Lisää suolaa, valkosipulia, laakerinlehti, pippuria, mausteneilikkaa ja haluamiasi yrttejä. Purkita keitetyt ja kuoritut härkäpavut liemessä, anna maustua ainakin yhden yön yli ennen kuin tarjoilet. Säilyy jonkun aikaa jääkaapissa, paitsi että ei säily.
Lopun liemen voi käyttää salaatinkastikkeena.
Tunnisteet
ALOITA TÄSTÄ
bloggaus
elukat
eläintarha
energia
ennustus
fasaani
gm
henkilö
hevosenliha
hiilijalanjälki
hortoilu
hunaja
huussi
ikkunat
ilmastonmuutos
juomat
kana
kani
kasvatus
kasvissyönti
kasvit
keittiö
keli
kierrätys
kirja
kuisti
kuluttaminen
käsityö
lainsäädäntö
lammas
lehti
lihan tuotanto
linnut
luomu
maalaus
maalämpö
maatiaiset
matka
meditaatio
metsä
Monsanto
NASS
nauta
oikeinkirjoitus
omavaraisuus
putkiremontti
puutarha
ravintola
remontti
rintamamiestalo
ruoka
sairaus
sato
siivous
sika
sisustus
talous
talvivarastot
tuulivoima
tuumailu
vaalit
vaatteet
valitus
valokuvaus
vuodenajat
yhteisöasuminen
ylellisyys
sunnuntai 16. elokuuta 2015
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mmm, pavut on hyviä... mutta tekee mahan kipeeksi.
VastaaPoistaNuo on tosiaan ihanan pehmoisen näköisessä paikassa...
Palon sisällä oleva pehmuste muistuttaa suuresti vaahtomuovia, mutta olen tullut siihen tulokseen, että se on kuitenkin vaahtopapua.
PoistaTosiaan, on ruokia, joiden sanotaan säilyvän jääkaapissa parikin päivää. Eivät säily. Jo ennen iltaa kippo on puolillaan, illan pimentyessä ihan tyhjä.
VastaaPoistaSama ilmiö on havaittu myös täällä. Nämä ovat niitä ekologisia ruokia, joista ei tule hävikkiä.
PoistaKiitos reseptistä, pidän kovasti kaikista pavuista.
VastaaPoistaOle hyvä! Tämä postaus on looginen vastaus siihen, että minulta pyydettiin kesäkurpitsareseptejä ;)
PoistaKiitti reseptistä! Sille saattaa olla tarvetta, pari palkoa on jo pullistunut perunamaalla.
VastaaPoistaParista palostahan saa jo seitsemisen härkäpapua, joten ei kun herkuttelemaan! Mutta jotenkin arvaan, että sinun härkäpapurivistösi jatkuvat taivaanrannan taa.
PoistaJos tykkäät myös salaatinkastikkeesta, tämä resepti on sinua varten! Eivät nuo pavut maistu paljon muulta kuin siltä liemeltä, jossa ne lilluvat. Jokaisella on siis valta tehdä niistä niin hyviä tai pahoja kuin oma vinaigrettekin on.
VastaaPoistaErittäin kehittymättömänä salaattikastikkeiden tekijänä (ja salaatinsyöjänä) laitoin ensimmäiset härkäpapuni makkarasoppaan makkaroiden tilalle/asemesta. Ihan hyvä ruoka vieläkin!
VastaaPoistaSe on hyvä ruoka monella tavalla.
VastaaPoistaso green:)
VastaaPoistaIt has been raining a lot :)
Poista