sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Harakat kiusaavat Pupua


Tämä tässä on Pupu, Piäni Pupu, kuvattuna makuuhuoneeni (vinkuralasisesta) ikkunasta. Normaalisti en julkaisisi näin heikkolaatuisia kuvia, mutta nyt oli pakko, nämä ovat näetsen Todistusaineistoa.
Pupu sai aluksi syödä ihan rauhassa, vaikka liikkeellä oli jonkun verran ohikulkijoita.
Jotkut ohikulkijoista pysähtyivät tai jopa kääntyivät ja palasivat uteliaina tarkastelemaan Pupua, mutta hän ei antanut sen häiritä itseään mitenkään.
Mutta ilmatilan loukkaukset hermostuttavat Pupua, se on pakko myöntää. Varsinkin tuollaiset matalat ylilennot!
Pupu vaihtoi vähän paikkaa, että pääsi pois lentoreitiltä, ja pysytteli valppaana.
Harakkahan on älykäs eläin. Tästä seuraa, että sillä voi olla myös tylsää. Ajankuluksi voi vaikka kiusata tyhmempiä eläimiä, kuten fasaaneja, kissoja tai rusakoita.
Olen minä nähnyt eläintarhassa harakan pyrkivän nykäisemään nukkuvaa tiikeriäkin hännästä. Se harakka kyllä käyttäytyi vähän varovaisemmin kuin tämä.
Tämän käytöksessä oli samaa röyhkeää piittaamattomuutta jota voi nähdä nuorisolaumassa, joka nokkii yhtä. Ei tämäkään harakka yksin ollut, vaan sen kaverit katselivat ja naureskelivat katolta ja oksalta. Välillä vaihdettiin vuoroa.
Pupu koitti kääntyä aina kiusaajaan päin, mutta silloin tulikin toinen takaa. Olisihan Pupu noille tappelussa pärjännyt, jos olisi saanut kiinni, mutta yritti pitkään rauhanomaista siirryn-muutaman-metrin-etten-ole-tiellänne -taktiikkaa.
Välillä hypeltiin nokkaisemaan häntää, välillä syöksyttiin kohti ilmasta ja koukattiin ylös viime hetkellä.
Lopulta Pupua juoksutettiin rakennusten ympäri, pitkin ja poikin. Kun kerran petti hermo, sai sitten juosta kyllikseen. Mutta eihän siivekkäitä pääse juoksemalla karkuun!
- Mekö muka kiusaajia, ei pidä paikkaansa!
- Ei me siellä oltu!
- Ja oli siellä muitakin!
- Mitäs lähti juoksemaan!
- Sitä paitsi me kyllästyttiin jo. Lähetään välipalalle!
- Okei. Tyrniin!
Ilta-auringon viistossa valossa Pupu palasi ihanaan mehevään heinikkoonsa. Kiusaajat räkättivät jo jossain muualla. (Voin ilahduttaa Pupua kertomalla, että fasaanikukot ovat nyt ruvenneet antamaan takaisin ja hyökkäävät päin, jos joku yrittää vetää heitä pyrstösulista. Harakat ovat saaneet kyytiä!)
Joskus tämä naapurisopu on vaan niin hankalaa, vaikka luulisi tilaa riittävän kaikille.
21 kommenttia:

 1. No, voi että! Eikö harakoilla ole muuta tekemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä älykkäillä eläimillä ei tosiaan aina ole tarpeeksi tekemistä. Sananlasku tietää, että joutilaat kädet ovat paholaisen työkalu. Harakathan eivät kumminkaan ole syöneet hyvän ja pahan tiedon puusta, joten ne pysty tekemään mitään pahaa, kunhan viihdyttävät itseään.

   Poista
 2. Niinpä, luulisi tilaa riittävän kaikille. Ja kun vielä "sopu sijaa antaa". Näyttävät ihmiset olevan yhtä älykkäitä kuin harakat, muutenhan maailmassa (kai?) vallitsisi rauha.

  Sen minä vielä ymmärrän, että ruoasta voi joskus olla pakko tapella. Vaikka kai siihenkin muitakin keinoja löytyisi. Mutta kun ihan huvikseen vain ja ikäänkuin näyttämisen takia. Ihan harakkameininkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakoiden puolustukseksi täytyy sanoa, että ne eivät tiedä mitä tekevät. Siis osaa asettua toisen asemaan. Ainakaan siinä määrin kuin ihmiset. Tai kuin ihmisten pitäisi.

   Delfiinit eivät varmaan kiusaa ketään. Vaikka mistäs sitäkään niin varmasti tietää.

   Poista
 3. Tyhmät harakat! Taas pitäisi tulla sinne viattomia luontokappaleita puolustamaan. Viimeinen kuva kertoo, mitä pupu on harakoista mieltä. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nomuthei, nehän ovat kaikki viattomia luontokappaleita! Vai ovatko? Voisivatko harakat ollakin syntisiä? Pystyykö eläin tekemään väärin, ja jos ei pysty, mitä tämä sitten on?

   Poista
 4. Nyt tämä täti on hyvin vihainen harakoille (vaikkeivät ne tietäisi mitä tekevät). Tämän tätin alter ego on Jänis. Varokaa, harakat! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, siinäs kuulitte, Käkä ja Räkä! Teidän voi vielä käydä huonosti!

   Poista
 5. Hyi miten ilkeitä harakoita. Pupu on ihan harmiton niille, ei sitä saisi kiusata. Julma on maailma. Onneksi tulivat fasaanit.

  Muistan kyllä parin vuoden takaa kun harakat kiusasivat siiliä. Saivat äkkilähdön kun menin ulos luudan kanssa (ai miten niin noita).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se hyvä, että noita puolustaa omaa siiliään! Noidat ovat semmoisia, aina heikkojen puolella.

   Mutta osaako harakka oikeasti olla ilkeä? Ja voiko joku harakkayksilö sitten olla kiltti ja pidättäytyä kiusaamasta muita eläimiä? Vai olisiko se vain epäsosiaalinen, kun ei osallistu yhteiseen toimintaan?

   Poista
 6. Olen nähnyt harakoiden ajavan takaa kissoja, mutta pupun jahtaaminen on ihan uutta. Kiintoisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ollut tällaista ennen nähnyt, mutta kokemukseni mukaan harakat härnäävät tilaisuuden tullen kaikkea elävää. Ei siis ainoastaan siinä toivossa, että koira lähtee ajamaan yhtä harakkaa takaa, jolloin toiset syövät ruuat koiran kupista. Ihan huvikseen vain, ajan kuluksi tai urheilumielessä. (Ainakin tiikerinhännänveto lasketaan varmasti urheiluksi!)

   Poista
 7. Ei kannattais harakoiden härnäillä, ainakaan kissoja, ne kun osaa hypätä! Ja purra. Pupuilla on kyllä kanssa melkoiset kynnet, mutta eivät taida puput osata ilmaan raapaista. Tässä linkissä lintu härnää kissaa kerran liikaa. https://www.youtube.com/watch?v=0HDqjX7gRyA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa näkyikin oikein hyvin se sinnikkyys, millä harakka tulee uudestaan ja uudestaan nokkaisemaan uhriaan takapuolesta. Ja se, että jotkut kissat osaavat linnustaa.

   Harakkahan on älykäs ja varmasti tietää olevansa kuolemanvaarassa, kun härnää petoeläintä. Mutta ehkä se lisää viehätystä, niin kuin monissa ihmistenkin harrastamissa lajeissa.

   Poista
 8. Toivottavasti pupu keksii pian, että häntäpäätä lähestyviin harakoihin voi treenailla nopeita, mojovia potkuja. Siitä taidosta on kyllä hyötyä muutenkin sitten kevään tullen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Piäni Pupu käyttäytyi tosi pasifistisesti koko ajan. Keväällä voi olla meininki toinen, mutta nyt ei tainnut olla oikea aika eikä oikea vastustaja.

   Poista
 9. I've never seen that magpies troubled rabbits!
  Great photos !!
  Greetings

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Ela! Magpies tease everything that moves if they get a chance, and they can be really persistent (and annoying). I've seen them try to pull the tail of a sleeping tiger. It's a kind of a sport, I guess.

   Poista
 10. Voihan nenä. Luontokin on joskus karu..hui

  VastaaPoista
 11. Voihan kräk kräk. Enpä osaa mussukoille olla pupun puolesta vihainen, vaikka omanlajiselle lössille olisin. Vängän näköinen tuo kuva, jossa pupun mustavalkokärkiset korvat sojottavat v-muodossa pystyssä ja yläpuolella harakan siivet ovat melkain samalla lailla.

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...