keskiviikko 10. elokuuta 2016

Taas on valkosipulia

pieni ja iso

Itse kasvatettu valkosipuli (oik) on erilaista kuin kaupasta ostettu (vas). Kuvaan ei ole mitenkään valittu erityisen isoja tai pieniä kynsiä, otinpahan vaan mitä sattui olemaan irtona. Toki tiedämme, että koolla ei ole väliä, mutta onhan tuoreessa valkosipulissa lisäksi vallan erilainen maku kuin kuivassa, Kiinasta rahdatussa. Ja on ilo olla lähes omavarainen edes jossain asiassa.
Osa valkosipuleista kasvoi näinkin säädyllisesti lähes monokulttuurissa ja riveissä,
kun taas osalla oli ehkä hieman liikaakin seuraa. Tässä penkissä on valkosipulin lisäksi palsternakkaa, ja kun laatikon kulmista jäi jotain talven hampaisiin, länttäsin niihin parsakaalit. Kehäkukat tulivat itsestään, ja on sinne joukkoon siunaantunut korianteriakin, ihan yllättäen ja pyytämättä. Mutta niin vain tuli valkosipulia tästäkin laatikosta.
Aloin nostaa valkosipuleita hyvissä ajoin, heinäkuun puolivälissä. Nykyisellään päiväurakkani ovat pikkuisia puuhastelunkulmia, ja tähänkin hommaan meni useita päiviä. Kuvassa siis yhden päivän sadonkorjuu. Huomasin, että valkosipulien kuoriminen ja siistiminen onnistuu paremmin, kun ne ovat saaneet kuivahtaa ihan tälleen päivän tai pari. Perustin kynsilaukkahoitolan alakerran isännän verstaan nurkalle, niin että pystyimme rupattelemaan töiden lomassa. Olikin mukavaa. Siitä, miten minulla on tapana hoitaa tämä homma, on menneinä vuosina kerrottu täällä ja vielä yksityiskohtaisemmin täällä.

Tänä vuonna valkosipulit olivat ihmeen terveitä ja toukattomia, vaikka osa niistä kasvoi laatikossa, jossa oli valkosipulia viime vuonnakin. Tämä on taas näitä luonnon ihmeitä. Ei voi selittää.
Tuollahan niitä kynsilaukkoja näyttää olevan kottikärryllinen menossa jatkokäsittelyyn. Samasta heinäkuisesta kuvasta voit havaita, että omenapuun oksia on jouduttu tänä vuonna tukemaan. Perunakin siinä kukkii, ja vasemmassa reunassa salkopavut ovat alkaneet kiipeillä risutunnelissaan. Nyt niistäkin jo pitää korjata satoa parin päivän välein.
Yksi kärry tulossa ja toinen jo menossa.
Valkosipuleita on ripusteltu sinne tänne puuliiteriin kuivumaan. Otan ne sieltä sisään kellariin joskus syksyllä ja pätkäisen varret kompostikasaan.
Olemme saaneet jo hyvin kulutettua tätä syö-nämä-heti -korillista. Tähän tulevat ne valkosipulit, joiden talvisäilyvyyttä voi syystä tai toisesta epäillä.

Esimerkiksi eilen tein ruokaa, jonka reseptissä luki "kolme valkosipulinkynttä". Noudatin ohjetta pilkulleen, mutta ehkä valkosipulin määrä lopulta kuitenkin oli suurempi kuin reseptin laatija oli ajatellut. Mitäs laittavat niin epätarkkoja ohjeita. Hyvää tuli.16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Toivotaan, että riittäisi taas pääsiäiseen asti.

   Poista
 2. Varsin satoisalta näyttää. En oo ikinä maistanu juuri maastanostettua valkosipulia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin niin mehukas, että kuorijan käsiin tulee palovammoja. Herkkujen herkku!

   Poista
 3. Ai sä nostat jo! Me nostettiin Ryötönperällä pari viikkoa sitten yksi, kun oltiin unohdettu kaupasta ostaa. Oli se ihan valkosipulin näköinen ja makuinen, mutta ei vielä tuollainen punertava pullukka ollenkaan. Ajattelin nostaa vasta syyskuun alussa, mutta pitäisköhän jo viikon päästä sittenkin kurkata.. Hienosti menestyvät edelleen, vaihdoin paikkaakin ja hyvältä näyttää (kaksi vuotta viihtyivät edellisessä paikassa). Mutta onpa sulla tosiaan paljon!! Hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkaa kuitenkin viikon päästä. Olen pitänyt tapanani nostaa kynsilaukat heinäkuun puolella, etteivät pullistu niin paljon että ratkeavat auki siellä maan uumenissa. Toki viljelmäni sijaitsee etelän banaanilaaksoissa eikä missään ryötönperällä. Teidän täytyy hakea oma rytmi siellä.

   Poista
 4. Minä olen ihan noviisi valkkarin kasvatuksessa. Vasta muutamia vuosia olen niitä yrittänyt kasvattaa. No, viime syksynä sain pari hyvän kokoista, mutta olivat tosiaan jo alkaneet aukeamaan. Mutta hei, mä nostinkin ne vasta joskus lokakuussa! Nyt ajattelin nostaa valkosiplani ens viikonloppuna. Katsotaan nyt, mitä sieltä nousee. Pari kivan kokoista naattia ainakin on! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on talvivalkosipulia, en osaa sanoa milloin se toisenlainen valkosipuli pitäisi nostaa. Kumpaahan sinulla mahtaa olla?

   Poista
 5. On sinulla taas komea valkosipulisato!

  Meillä oli kymmenkunta kynttä kasvamassa, vasta yksi syöty. On se mehevän makuista suoraan maasta ruokaan laitettua. Ennen kasvatin enemmänkin, nyt ei jaksa enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla se näyttää olevan niitä viimeisiä, mitä jaksan. Muita rönsyjä olen karsinut, mutta valkosipuli on jäänyt.

   Poista
 6. Vesi kielellä.. Joko niitä omppujakin voisi harventaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minä alkanut niitä syödä, mutta minähän syön sitruunoitakin :)

   Poista
 7. oikea kynsihoitola:) Valkosipuli on hyvää

  VastaaPoista
 8. Valkosipuli alkaa varmaan täälläkin olla jo kohta valmista. Tuo kärryjen kohtaaminen on todella kaunis kuva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin siitä, siksi laitoin sen mukaan, vaikka olikin vähän ylimääräinen. Kiitos tästä :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...