maanantai 7. maaliskuuta 2016

Oikea varpunen


Hävettää tunnustaa, mutta minä huomasin tämän ihmeen vasta kun katsoin kuvia koneelta: oikea varpunen!

Varpunen (Passer domesticus) on alunperin mammuttiaron lintu. Viime jääkauden jälkeen se on levinnyt ympäri maapalloa ihmisen seuralaislajina, niin kuin nimestäkin voi päätellä. Nyt varpuskannat ovat kuitenkin muutamassa vuosikymmenessä taantuneet kovasti, varsinkin täällä maalla. Syyksi on arvailtu navettojen ja tallien vähenemistä ja sopivien pesimiskolojen puutetta nykyaikaisissa rakennuksissa. Kaupungissa varpusia vielä näkee. Miksi varpunen on siellä osannut vaihtaa tallin nakkikioskiin, mutta ei maaseudulla muka pärjää lintulautojen turvin?
Pikkuvarpunen (Passer montanus) sen sijaan on runsastunut ja levittäytynyt uusille alueille. Kun täällä maalla näkee varpusen, se on melko varmasti pikkuvarpunen. Varpusen häviäminen ei kuitenkaan johtune pikkuvarpusen menestyksestä; ne elävät sopuisasti yhdessä eivätkä esimerkiksi tappele samoista pesäkoloista.
Pikkuvarpusia meillä riittää! Onhan silti mukavaa, että joukossa on taas joku oikea varpunenkin. Toivottavasti hänelle löytyy täältä myös tyttöystävä. Varpunen kyllä risteytyy pikkuvarpusen kanssa, ellei omanlajista kumppania satu kohdalle, mutta ei sillä lailla kantaa säilytetä.- Nyt hei kuulostaa puolueelliselta! Entä söpöys! Kato näitä pörheniä! Kato nättejä poskia! Miks pitäs säilyttää kaikki sillai ku oli 50-luvulla. Maailma muuttuu, beibe, me pikkuvarpuset nyt vaan ollaan voittajalaji!16 kommenttia:

 1. Oh, I love these wonderful photos !!!
  Greetings

  VastaaPoista
 2. Tapasin pikkuvarpusen ensimmäistä kertaa 1990-luvun lopulla. Mutta oli niitä silloin jo täällä jonkin aikaa ollut: "vähälukuinen E- ja P-Karjalassa, satunnainen muualla maassa" (sanoo vanha lintukirjani, painettu 1979). Nyt se on niin tavallinen, että sen "tavallinen" serkku on suorastaan harvinainen sen rinnalla. Hienoa, että sellainen on siellä teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en varmaan ollut huomannut pikkuvarpusia ollenkaan, ennen kuin muutin tänne 2006. Nyt kaikki varpuset ovat niitä, paitsi kaupungissa (esim. Helsinki ja Keskeneräinen mäki).

   Poista
 3. Tavisvarpusia näkee kyllä tosi harvoin! Vaikka meilläkin olisi se talli ja navetta. Pikkuvarpusia kyllä riittä näissä nurkissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siinä on etteivät ne viihdy? Ehkä teillä on liian siistiä?

   Poista
 4. Pikkuvarpusia meidänkin nurkilla näkyy, varpusia näkee yleensä Hesa-reissuilla. On ne sööttejä kumpainenkin. Tavallaan on sääli, kun jokin laji vähenee tai pahimmassa tapauksessa katoaa kokonaan. Täytyy lähipäivinä osallistua Ylen linnunpönttötalkoisiin, jos sillä voisi vähän edes vaikuttaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia talkoita en ollut huomannutkaan, onpa hyvä kun kerroit! Ehkä varpunen tarvitsisi vähän isomman lentoaukon kuin meidän pöntöissä on...

   Poista
 5. Varpunen on niin kaunis kun malttaa pysähtyä katsomaan.
  Minkähän niminen se risteytymä-varpunen sitten on? Välivarpunen? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on medium-varpunen.

   Monet "arkisen harmaat" asiat ovatkin oikeasti hurjan kauniita. Kun pysähtyy.

   Poista
 6. Todella runsaasti on ollut pikkuvarpusia. Hämmennyin itsekin silloin pakkasjaksolla kun pari 'tavallista' varpusta näyttäytyi.

  VastaaPoista
 7. Meillä on taas tavallisia enemmän kuin pikkuvarpusia. Molempien soisi säilyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtuisivathan ne molemmat täällä olemaan. Onko tässä nyt sama tilanne kuin neandertalilaisella ja sapiensilla.

   Poista
  2. Tai niinkuin muillakin itärajan yli länteen tulevilla? Jotkut on kivoja ja söpöjä (niinkuin pikkuvarpuset), vaikka kenties saavat aikaan tiettyä väistöliikettä alkuperäisessä populaatiossa. Jotkut on tosi tylsiä, niinkuin hirvikärpäset.

   Poista
  3. Minusta tuo vertaus neandertalilaisiin ja sapiensiin oli osuva. Itärajan takaa tulleisiin voi vielä lisätä ns. kantasuomalaiset. Eikö meidän alkukodin kerrota olleen jossakin "Volgan mutkassa"?

   Poista

Kiva kun kommentoit!
Vinkki: kopioi tekstisi muistiin ennen kuin painat "julkaise"!
Blogger syö hyviä juttuja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...